Jeg vil bygge carport, udhus, drivhus mv.
Reglerne for sekundær bebyggelse omfatter som udgangspunkt garager, carporte, udhuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende bygninger.
Hvor meget må jeg bygge – og hvornår skal jeg søge om byggetilladelse?
Du må have et samlet areal af sekundær bebyggelse på din ejendom på højst 50 m2 uden at søge om byggetilladelse, hvis bygningsreglementet, herunder byggeretten, og anden lovgivning er overholdt. Det er altså ikke størrelsen på den enkelte bygning, der bestemmer, om du skal have en byggetilladelse, men derimod det samlede areal af den sekundære bebyggelse du har på grunden.
Du skal altså være opmærksom på, at bygningsreglementets bebyggelsesregulerende bestemmelser om bl.a. bebyggelsens afstand til skel, højde, bebyggelsesprocent mv. skal overholdes. Hvis det ikke er muligt at overholde bestemmelserne, skal du søge om byggetilladelse.
Det er en god ide at tjekke, hvad der gælder for din ejendom, så bygningsreglementet, eventuelle deklarationer og anden lovgivning overholdes, og at den sekundære bebyggelse lever op til de regler, der er gældende på tidspunktet for opførelsen.
Er det samlede areal for sekundær bebyggelse på grunden over 50 m2, skal du altså søge om byggetilladelse via Byg og Miljø. Husk at overdækninger også tæller med i arealet. Kan bygningerne ikke overholde bygningsreglementets bebyggelsesregulerende bestemmelser, skal du ligeledes søge om byggetilladelse via Byg og Miljø.
Begrænsningen på de samlede 50 m2 for sekundære bygninger gælder alle fritstående ”småbygninger” på grunden. Hvor der tidligere i visse tilfælde var mulighed for at opføre op til 2 småbygninger på op til 10 m2 uden byggetilladelse, indgår de nu i det samlede areal.
Forhold, der kan have indflydelse på dine muligheder for at bygge
Tjek dit plangrundlag
Du skal huske at orientere dig i dit plangrundlag (kommuneplan og lokalplan/byplanvedtægt), da arbejdet kan kræve en planmæssig godkendelse, hvis du ikke fuldt ud har mulighed for at overholde bestemmelserne i din lokalplan. Se mere i harmonikaen neden for under "Find kommuneplan og evt. lokalplan".
Vær opmærksom på din bebyggelsesprocent
Ved opførelse af sekundær bebyggelse er det endvidere vigtigt at være opmærksom på hvordan bebyggelsesprocenten skal beregnes. Bebyggelsesprocenten angiver etagearealets procentvise andel af grundens areal.
Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at bebyggelsesprocenten skal overholdes ved opførelse af sekundær bebyggelse. Når du skal beregne din bebyggelsesprocent, skal du orientere dig i den gældende lokalplan/byplanvedtægt, og du skal anvende de beregningsregler, der var gældende på det tidspunkt, hvor lokalplanen blev vedtaget. Du kan finde bygningsreglementet, herunder tidligere bygningsreglementer, via linket nederst på siden.
- Bor du i fritliggende enfamiliehus, dobbelthus med lodret lejlighedsskel eller har sommerhus skal du ikke regne de første 50 m2 af den sekundære bebyggelse med i din bebyggelsesprocent.
- For etageboligbebyggelser og ved samlede boligbeboelser med både lodret og vandret lejlighedsskel, rækkehuse, kædehuse, gruppehuse eller lignende former for helt eller delvist sammenbyggede enfamiliehuse, er det de første 20 m2 af den sekundære bebyggelse der ikke medregnes til bebyggelsesprocenten.
- Ved andre bebyggelser, som for eksempel erhverv og institutioner er det de første 25 m2 af den sekundære bebyggelse der ikke medregnes til bebyggelsesprocenten, dog medregnes garage- og udhusarealer i kælder eller gårdkældre ikke.
Ovenstående kaldes ”fradragsreglen", da den medfører et fradrag i beregningen af den samlede bebyggelsesprocent.
Vejledninger
I vejledningerne herunder kan du læse om de forhold, man skal være opmærksom på ved opførelse af en sekundær bebyggelse.
Bygningsreglementet
Vejledning ved opførelse af sekundær bebyggelse
ANSØG VIA BYG OG MILJØ
Orienter dig i bygningsreglementet
Orienter dig i bygningsreglementet. Inden du går i gang med at planlægge et byggeri, er det en god ide at orientere sig i det gældende bygningsreglement.
Når du udregner, hvor meget du må bygge på din grund, skal du anvende det Bygningsreglement, der var gældende på tidspunktet for vedtagelse af en eventuel lokalplan/byplanvedtægt.
Sekundær bebyggelse vil som udgangspunkt altid skulle medregnes i bebyggelsesprocenten.
Information om bygningsreglementet (Trafik- og Byggestyrelsen)
Find kommuneplan og evt. lokalplan
Dit lokalområde er reguleret af kommuneplanen og evt. en lokalplan/byplanvedtægt, der kan sætte andre grænser for dit byggeri end bygningsreglementet. Du kan finde kommuneplanen via nedenstående link og lokalplanen ved at indtaste adresse og husnummer i søgefunktionen.
Der kan således være tilfælde, hvor du ikke kan udnytte din byggeret efter byggeloven af planmæssige årsager. Tjek derfor plangrundlaget for eventuelle bestemmelser om bl.a. sekundær bebyggelse og bebyggelsesprocent.
Beregningsreglerne, der afgør hvor meget du kan bygge på din grund, er bestemt af bygningsreglementet og evt. lokalplanen/bygningsvedtægten, der gælder for din grund – du kan læse mere i nedenstående link.
OBS
Når du søger her efter din lokalplan vil Forslag til Lokalplan 264 Temalokalplan for bevaringsværdige bygninger komme frem.
Du skal være opmærksom på at der ikke nødvendigvis er en bevaringsværdig bygning på din ejendom.
Tjek derfor matrikellisten i plandokumentet på side 19 om din ejendom/matrikel er nævnt.
Kommuneplanen
Beregningsregler
Forhåndsdialogmøde
Er du i tvivl om mulighederne, eller ønsker du at drøfte et konkret projekt med kommunen, inden du ansøger? Så kan du booke en forhåndsdialog med Byplan. Læs mere herunder.
Forhåndsdialog
Find en god byggerådgiver
Som ejer er det dit ansvar at overholde bygningsreglementet, lokalplaner/byplanvedtægter mv. Det kan derfor være en god ide at finde en god byggerådgiver.
Husk dine naboer
Tag en snak med dine naboer om dine planer. Det styrker det gode naboskab og imødegår eventuelle problemer senere i processen. Husk at dit byggeri også påvirker dine naboer – både mens byggeriet står på og efter, når byggeriet står færdigt.
Partshøring
Du er part i en byggesag, når du ansøger om et byggearbejde eller bliver væsentligt berørt af andres byggeri. I begge tilfælde har du nogle rettigheder, der skal sikre, at du bliver rimeligt behandlet. Du kan læse mere om partshøring, når du er berørt af andres byggeri på siden ”Nabo til et byggeri”.
Baggrunden for disse rettigheder er, at kommunen som plan- og bygningsmyndighed har ret til at træffe afgørelser, der kan gå imod dine ønsker. Derfor har vi samtidig pligt til at sørge for, at du kender dine rettigheder, og at vi - når vi træffer vores afgørelser - respekterer disse rettigheder.
En af dine centrale rettigheder er retten til at blive partshørt, hvis vi har oplysninger, som er væsentlige, som du ikke kender, og som ikke er til fordel for dig. Disse oplysninger skal du have mulighed for at kommentere, inden vi træffer afgørelse.
Ansøger du om et byggearbejde, og de omkringboende kommer med væsentlige indsigelser mod dit byggeprojekt, vil vi partshøre dig om disse indsigelser.
Hvis du har bygget ulovligt, din ejendom ikke er vedligeholdt tilstrækkeligt, eller der er andre forhold på din ejendom, som er i strid med lovgivningen, vil vi partshøre dig om disse forhold, inden vi træffer afgørelse om, hvorvidt du skal have et påbud om at lovliggøre forholdene.
Nabo til et byggeri
Send en komplet ansøgning første gang
Som udgangspunkt er der en række forhold, der skal være oplyst, når du indsender byggeansøgning til ny sekundær bebyggelse:
- Situationsplan
- Plantegninger
- Snittegninger
- Facadetegninger
- Arealopgørelse – oplysninger til BBR
- Beregning af den samlede bebyggelsesprocent
-
Fuldmagt, hvis du ikke selv ejer ejendommen
Du skal ansøge via Byg og Miljø
Byg og Miljø
Startmelding
Hvis dit arbejde kræver byggetilladelse, skal du huske at startmelde dit byggeri via Byg og Miljø, når det påbegyndes. Det er en betingelse i tilladelsen. Byggeriet skal være påbegyndt og startmeldt senest et år efter tilladelsens udstedelse.
Byg og Miljø
Husk dine naboer
Husk at tage hensyn til dine naboer, mens byggeriet står på. Orienter gerne løbende så dine naboer kender dine byggeplaner og ved, hvad der foregår på byggepladsen. Overvej, hvad du kan gøre, for at byggeprocessen bliver mindst mulig generende for dine naboer.
Færdigmelding
Hvis dit arbejde har krævet byggetilladelse, skal du huske at færdigmelde dit byggeri via Byg og Miljø, når det er færdigt.
Byg og Miljø
BBR-meddelelse
Din BBR-meddelelse opdateres, når relevant materiale er indsendt og godkendt.