Rudersdal giver dyr og planter en hjælpende hånd
Mange steder er biodiversiteten truet, men i Rudersdal tager vi en række konkrete skridt for at bevare og styrke mangfoldigheden af arter i vores parker og grønne områder: Fra 2021 påbegynder vi at overgå til at drifte alle kommunale parker bæredygtig.
Med afsæt i områdernes naturværdier udvikler og plejer vi parkerne, så økosystemer og biodiversitet kan blomstre. Vi støtter op om FN’s verdensmål, hvor biodiversitet er en del af flere delmål.
En ny analyse af kommunens parker og grønne områder har givet ny viden om, hvordan områderne kan udvikles, så flere forskellige planter og dyr kan trives.
Siden 2015 har fem parker været drevet bæredygtigt, og nu vil vi brede erfaringerne ud til hele kommunen. Med udgangspunkt i den nye analyse vil kommunen i de kommende tre år arbejde med at udvikle et rigt plante- og dyreliv i alle kommunens parker og grønne områder.
Flere planter - flere dyr
Som borger vil du opleve, at græsset bliver længere, at træstammer får lov at blive liggende, at der plantes flere arter, som hører naturligt til, og at vi plejer på nye måder, der giver rum for flere urter, i stedet for det traditionelle græs.
Jo flere planter - jo flere dyr. Derfor vil man, hvis man kigger godt efter også kunne se, at der kommer flere dyr. Især sommerfuglene, har vi allerede set, er glade for bæredygtig drift.
Hvis du vil hjælpe naturen, kan du nedenfor se, hvad du kan gøre i din have eller på de grønne områder i din grundejerforening.
Parker med stor naturværdi
Vi udvikler og forstærker levesteder for flora og fauna, og samtidig er tanken at skabe flere oplevelser for borgere. Dermed styrker vi både oplevelses- og naturværdien i parkerne.
De bæredygtige principper som forvaltningen nu præsenterer, er baseret på den udarbejdede rapport, tidligere erfaringer omkring bæredygtig drift, samt ny viden indenfor fagområdet.
-
Organisk materiale skal blive i parken
Materialer skal blive i parken for at nedsætte bortkørsel og dermed CO2-udledningen samt for at skabe levesteder og fødegrundlag for en lang række organismer.
-
Træstammer bliver stående
Træstammer bliver stående så længe, det er muligt og forsvarligt, da de er værdifulde CO2-lagre, så længe de er i live, og både i deres levende og døende form skaber gode levesteder og fødegrundlag for insekter, fugle og andre smådyr.
-
Mere langt græs med blomstrende urter
Mere af det korte græs omlægges til langt græs for at skabe større variation af blomstrende urter. Dermed skabes der også et større fødegrundlag for bier, sommerfugle og andre nektarafhængige insekter. Kort græs kun hvor der er behov, i forhold til rekreative hensyn, så som på stier, boldbaner, områder med plads til ophold og aktivitet, samt steder hvor det er vigtigt på grund af kulturhistoriske værdier.
-
Nye blomster, buske og træer vælges ud fra, om de gør parken mere bæredygtig
Ved valg af plantearter skal man overveje deres kvaliteter i forhold til at understøtte et fødegrundlag, levesteder og rekreative hensyn. Der skal hovedsageligt vælges hjemmehørende arter. Det skal være muligt stadig at have mere intensive plejede bede med forædlede arter, der er rige på farver og dufte, hvilket forøger den rekreative værdi i parken.
-
Større variation af levesteder i parkerne
Der skal skabes en større variation af levesteder i parkerne. Dette gøres ud fra hensyn om variation af levesteder i de enkelte parker, men også på tværs af alle parker og i forhold til parkernes omgivelser.
Baggrunden for at overgå til bæredygtig drift
Rudersdal Kommune har siden 2015 deltaget i et forskningsprojekt sammen med Sveriges Lantbrugsuniversitet i Lund hvor vi har arbejdet med bæredygtig drift i fem af kommunens parker / grønne områder:
- Biblioteksparken i Nærum
- Bøgholmen, Holte (nu Lunden)
- Holte Havn
- Hestkøbgård i Birkerød
- Langedam i Birkerød
I projektet blev det undersøgt, hvordan grønne områder kan drives bæredygtigt. Ud fra forskningsprojektet kunne det konkluderes, at den bæredygtige drift bedst understøttes ved at fremme det naturlige kredsløb, nedbringe miljøbelastningen og øge biodiversitet, ligesom det også er væsentligt at skabe lokalt ejerskab og større viden om bæredygtighed.
De bæredygtige principper som forvaltningen nu vil drifte alle kommunale parker ud fra, er baseret på ovenstående forskningsprojekt, en dybdegående rapport, der har undersøgt det bæredygtige potentiale i kommunens parker, samt ny viden indenfor fagområdet.
Sådan kan du gøre din egen have mere bæredygtig
Herunder har vi samlet en række gode råd, som du måske kan bruge, hvis du planlægger at udvikle din have i en mere bæredygtig retning. Nogle af rådene er måske mere direkte anvendelige end andre, men vi håber, at du kan finde noget, som er brugbart.
-
Vælg danske arter til din have
Biodiversitet er et vidt begreb, der favner både mangfoldighed af levesteder og arter. Diversiteten af arter og levesteder bestemmes i høj grad af planterne, da planter ofte former levevilkårene for øvrige organismer.
En høj diversitet af planter skaber derfor generelt en høj diversitet af andre arter.
Fx er sommerfugle afhængige af helt specifikke planter.
Mange smådyr er tilpasset planter, som er hjemmehørende i Danmark. Vælg derfor så mange danske arter som muligt, når du skal købe planter til haven.
-
Tænk i planter og træer - de er bedst til at binde CO2
Planter er en naturlig løsning på at nedbringe den øgede mængde CO2 fra luften. Grønne områder kan binde væsentlige mængder CO2, hvis der er mange træer og planter.
Træer og buske er særligt gavnlige, da de binder CO2 i længere tid end fx urter og andre planter, der dør hen hvert efterår. Dødt ved og grenafklip udgør også et lager af C02.
Der er mange måder at beholde materialer på egen grund ud over den klassiske kompostbeholder. Du kan fx lave et kvashegn eller grenbunker, der samtidig skaber et godt skjule- og overvintringssted for havens dyre-, fugle- og insektliv.
Skal dit gamle æbletræ lade livet? Lad stammen ligge og blive et levested for insekter. Jo flere forskellige insekter, fugle og dyr du har i din have, jo bedre rustet er du mod skadedyrsangreb, da det øger sandsynligheden for, at der er et ”rovdyr” til at tage sig af sagen.
-
Grønne områder styrker fællesskabet
Når vi plejer udvikler grønne områder i fællesskab, styrker det de lokale sociale relationer og skabe en fællesskabsfølelse omkring området.
Sammen kan vi udvikle gode og stabile grønne områder, der både tager hensyn til naturen og er udviklet sammen med dem, der bruger områderne i hverdagen.
Vi laver hvert år ture for dem, der gerne vil vide mere om den bæredygtige drift. Når vi er i parkerne, fortæller vi gerne om, hvad vi gør, og når vi tager hul på en ny park, inviterer vi til dialog med dem, der dagligt bruger parken.
Vil I selv i gang? Har du ideer til din lokale park eller ønsker til at hjælpe med pleje af et offentligt areal? Kontakt os på tom@rudersdal.dk
-
Sådan kan du spise din have
Mange træer, buske, stauder og urter kan forsyne dig med direkte høstbare produkter. Når du gror dine egne grøntsager, er du med til at nedsætte transporten fra bonde til butik, og fra butik og hjem.
Dermed reduceres CO2-forbruget, samtidig med at du får glæden ved at dyrke din egen mad.
Vælg planter med spiselige bær, frugter, blomster, nødder, eller som i sig selv er spiselig, fx kan rosmarin bruges som en lav busk eller hæk.
-
Gode levesteder for dyr og planter
Variation i levesteder er vigtigt for at kunne understøtte flere arter for både flora og fauna. Levesteder kan være elementer som søer og vandhuller, gamle træer med hulheder og dødt ved.
Forskelle i lys- og skyggeforhold har også en betydning.
Har du natursten til overs? Placer dem et solrigt sted på jorden og gør noget ud af at det, så det også bliver et flot element i haven.
Mange små dyr er glade for varme. Overfladen af stenene opvarmes af solens stråler og skaber dermed et attraktivt sted for dyrene at solbade, samtidig med at de hurtigt kan krybe i skjul, hvis de føler sig truet.
-
Grønne planter renser luften
Planter har en særlig evne til at rense luften ved at fange småpartikler i løvet.
Jo flere planter og jo mere variation i de grønne områder, jo bedre er områderne til at rense luften for forurening.
Har du fx en vej i nærheden, kan et fritvoksende levende hegn bedre filtrere luften end en lukket mur af vegetation som fx en hæk, der blot vil akkumulere partiklerne langs vejen.
-
Brug de grønne områder som læring for børnene
Grønne områder kan indeholde gode miljøer, som kan danne ramme for læring for både børn og voksne.
Lav en køkkenhave. Når børn og unge er med til at plante, gro og høste grøntsager får de et særligt ejerskab til maden og lærer samtidig om naturens kredsløb.
-
Muld er vigtig for jordens frugtbarhed
Muld er vigtig for jordens frugtbarhed. Organisk materiale i form af gren- og græsafklip danner fødegrundlag for en lang kæde af nedbrydende organismer.
Ved at omsætte materialet er organismerne med til at forbedre jordens struktur og næringsindhold, så den dels er frugtbar, dels er bedre til at optage vand.
Hvor det er muligt, lad materialer blive i haven. Under buske og træer kan man med fordel smide grene og blade, så det kan nedbrydes lokalt og give næring til dine planter.
-
Det grønne er vigtigt for sundheden
Grønne områder spiller en væsentlig rolle for fysisk og mental sundhed. Man har defineret otte forskellige oplevelsesværdier, som er efterspurgte i parker og grønne områder:
- Artsrigt
- Fredfyldt
- Åbent
- Folkeligt
- Rumligt
- Trygt
- Kulturhistorisk
- Vildt
Jo flere af disse der er til stede i dine omgivelser, jo større er oplevelsesværdien, og jo bedre kan den understøtte sundhed. Derfor kan det også være en god tjekliste for jeres egne grønne områder.
I vores kommune har vi mange grønne områder, der hver har sine kvaliteter. Går I tit ture de samme steder? Undersøg om der ikke er et naturområde i nærheden, som kan tilbyde en anden værdi.
-
Lad din have holde på vandet
Grønne områder kan forsinke nedbør og mindske risiko for oversvømmelser. Lavninger i terrænet kan give en naturlig forsinkelse af vandet, men vegetation har også forsinkende egenskaber.
Vegetation optager nedbør i løvet og i rødderne og bremser således også vandet.
Jo mere vegetation og jo mindre befæstelse der er i parken, jo større mulighed er der for at bremse vandet. Variation i løvfældende og stedsegrønne arter har også betydning, da de har forskellige egenskaber for at optage vandet.
Har du et sted i din have, der tit bliver oversvømmet i våde tider? Lavninger i terræn kan være alt fra en større fordybning i græsplænen til et mindre regnvandsbed med planter, der kan tåle at vokse et sted, hvor der nogle gange er meget vådt og andre gange temmelig tørt.
-
Få flere spændende oplevelser i haven
Kvaliteten af grønne områder afhænger i høj grad af deres æstetiske værdi og muligheden for at bruge dem.
Betragt din have som et rum der kan inddeles i forskellige sektioner. Er der et særligt sted i haven, hvor solen er helt rigtigt for eftermiddagskaffen, eller et sted, hvor børnene kan gemme sig og lege?
Sørg også for at vælge forskellige elementer, så du kan få nogle forskellige oplevelser, når du bevæger dig rundt i haven.
-
Planter med mange blade dæmper temperaturen
Planter med mange blade kan dæmpe temperaturen. Planter optager solens strålingsenergi og fordamper vand fra deres overflade.
Træer har den største løvoverflade og dermed også den største fordampningsevne. Samtidig giver træer skygge. Åbne vandflader kan også lokalt dæmpe temperaturen via fordampning fra vandoverfladen.
Leg med vand i haven og vælg planter med mange blade. Vandelementer er i øvrigt også godt for tørstige fugle, pindsvin og insekter, især på de varme dage.
-
Lad græsplænen eller planterne være med til at rense vandet
Der sker en naturlig rensning af overfladevandet, når det løber naturligt i grønne områder. Det vil sige, når der ikke er drænet, men hvor vandet kan risle hen over overfladen og langsomt siver ned.
Undervejs gennem jordlagene sker forskellige biologiske og kemiske renselsesprocesser, der nedbryder miljøfremmede stoffer, bakterier og organisk stof, inden vandet til slut når grundvandet.
Lad vand fra belægningen løbe ud mod græsplænen eller i et bed med planter, som kan håndtere lidt ekstra vand til tider.
-
Temperaturmåling på parker og grønne områder: Så bæredygtige er de
Rudersdal Kommune har fået foretaget en vurdering af en lang række parker og grønne områder for at belyse, hvor bæredygtige vores parker er, og hvordan vi kan styrke indsatsen.
Målet er at sikre en mere bæredygtig udvikling, hvor sociale, økonomiske og miljømæssige hensyn mødes.
Vurderingen er baseret på en række parametre, der er hentet i forskningslitteraturen, og som det har været muligt at vurdere ud fra kortmateriale og i felten.
Ud fra dette har vi fået nogle værktøjer, som vi vil bruge i vores videre arbejde med kommunens parker og grønne områder.
Det er nogle redskaber - principper for bæredygtighed - du også kan bruge i haven derhjemme, ligesom virksomheder i kommunen kan bruge dem i den daglige vedligeholdelse af udearealer.
På den måde kan alle bakke op om FN’s verdensmål og en grøn omstilling i Rudersdal Kommune.
Ovenfor kan du se en række gode råd med konkrete eksempler på, hvad du kan gøre for at øge udbytte i din egen have, hvis du ønsker at udvikle den i en mere bæredygtig retning.