Søges: Unge frivillige til valgstederne 21. november

For første gang kan unge være med bag kulisserne til kommunalvalget. Næsten 30.000 vælgere kommer igennem de ni valgsteder i kommunen, og bagefter skal stemmerne tælles op. Vil du være med?

Vi søger 30 unge mellem 18 og 23 år, som interesserer sig for politik og samfundsforhold, og som kunne tænke sig at være frivillige på et valgsted til kommunalvalget den 21. november. Det kaldes formelt at være ’ung tilforordnet’.

Tilmeld dig nu

Hvis du gerne vil være med som frivillig, skal du tilmelde dig senest torsdag den 25. oktober.

Vil du gerne af sted sammen med en ven, kan du skrive det. Men husk også at tilmelde jer hver for sig.

Er der et bestemt valgsted, du gerne vil være på, kan du også skrive det. 

Vi forsøger at opfylde alle ønsker, men kan ikke garantere noget.

 

Unge venner

Tag en ven med

Vi regner med, at der skal være tre unge tilforordnede på hvert valgsted. Hvis I er to eller tre, der gerne vil af sted sammen, kan I ønske at komme til samme valgsted.

Vi kan ikke garantere, at alle jeres ønsker bliver opfyldt, for det er en stor kabale, der skal gå op. Men vi gør alt, hvad vi kan, for at så mange som muligt kommer derhen, hvor de gerne vil være.

Det kan være ret sjovt, når man pludselig skal arbejde sammen om helt andre opgaver end til hverdag. I skal også arbejde sammen med de tilforordnede og medhjælperne på valgstedet, så I kommer til at møde mange forskellige mennesker i alle aldre og med forskellige baggrund. Nogle af dem kan sikkert fortælle gode historier fra tidligere valg, og alle brænder for lokalpolitik og for at gøre en indsats for demokratiet. Man møder også tit nogle, man kender, på valgstedet – måske kommer dine kammerater?

Johannes Nissen Feldt er ung tilforordnet til kommunalvalget

Johannes er med

Jeg synes, det er en rigtig god mulighed for at opleve en af de helt grundlæggende institutioner i et demokrati og få håndgribeliggjort den her helt basisdemokratiske proces, som vi hører om i nyhederne, hver gang der er valg rundt om på kloden. Det er en enestående chance for at opleve Danmark i valgstemning og så selv at være en del af det.

Sådan siger Johannes Nissen Feldt, som går i 3. G på Nærum Gymnasium. Han har allerede meldt sig som ung tilforordnet.

Praktisk om at være ung tilforordnet på et valgsted

Krav til dig
Tid og sted
Hvad skal du lave på valgstedet
Hvad får du for det
Du bliver lært op på forhånd
Introduktionsmøde den 1. november kl. 16

Stemmerne tælles op

Valget er en helt særlig oplevelse

Atmosfæren er tyk på valgstederne først på aftenen, når folk står i kø for at stemme. Lugten af gymnastiksal blander sig med dampen fra fugtige uldfrakker, papir og valgbolsjer, mens vælgerne adstadigt bevæger sig gennem lokalet og taler lavmælt sammen. For mange er valgdagen en festdag, hvor hele familien er af sted for at gøre deres demokratiske pligt, og stemningen er både munter og højtidelig. 

Spændingsniveauet stiger endnu mere, når valgstyrerformanden ringer valget af kl. 20 efter at have spurgt, om der er flere, der vil stemme. Nu skal stemmerne tælles op! Det er kommunens styre de næste fire år, der bliver afgjort her.

Det er de tilforordnede ved valget, der tæller stemmerne op. De tilforordnede er som regel medlemmer af de politiske partier og lister, og nogle af dem stiller endda op til valget. Så det kan ikke gå hurtigt nok med at finde ud af, hvem der vinder, og hvem der har tabt. 

Alt til valg bliver tjekket og dobbelttjekket, så der ikke kan snydes med stemmesedler og resultater. Det sørger valgsekretæren for. Valgsekretæren er en medarbejder i kommunen, som har ansvar for, at alt det praktiske forløber, som det skal