Trafiksikkerhed
Rudersdal Kommune har stort fokus på trafiksikkerhed. Vi arbejder med en vision om at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken til nul.
Hvert år gennemfører vi en række trafikindsatser, der skal forbedre forholdene for trafikanterne og skabe tryghed for fodgængere og cyklister.
Klima- og Miljøudvalget prioriterer i 2022 nedenstående projekter, som skal gøre trafikken i kommunen mere sikker.
Også i år gennemføres sprit-, skole-, fart-, uopmærksomheds- og reflekskampagner, der skal holdningspåvirke trafikanterne og på den måde forhåbentlig forebygge uheld.
-
Gl. Holte Gade: Bump
Beboere oplever, at Gl. Holte Gade benyttes som gennemfartsvej mellem Gammel Holtevej og Øverødvej. Derudover oplever beboerne høj hastighed.
Udover beboerkørsel er der også kørsel til aktiviteter som Søllerød golfklub og Gl. Holte tennisklub.
Der suppleres med ekstra bump i den nordlige og sydlige ende af vejen, hvor der i forvejen er indsnævringer. Det er kommunens vurdering, at løsningen både kan sænke hastighedsniveauet på Gl. Holte Gade og også til en vis grad gøre det mindre attraktivt at benytte vejen som en gennemkørselsvej mellem Gammel Holtevej og Øverødvej.
-
Johan Mantzius Vej: Bump
Vejen har på strækningen mellem Rolighedsvej og Kajerødvej ingen hastighedsdæmpende foranstaltninger som de øvrige veje i området. Vejen er bred og benyttes bl.a. som skolevej til Birkerød Privatskole.
For at skabe et sammenhængende fartdæmpet område anbefales det at etablere et bump midt på strækningen.
-
Rundforbivej ved Stokkevad: ”Din fart viser”
På Rundforbivej nord for Egebækvej bliver der kørt stærkt. Strækningen er i byzone med en hastighedsbegrænsning på 50 km/t. Målinger viser, at 85 % fraktilen er knap 58 km/t.
Der opsættes en ”Din fart” viser i begge retninger.
-
Bystykket / Nærum Hovedgade og Alléen / Nærumgårdsvej: Gennemføring af fortov
Med henblik på at dæmpe hastigheden er der ønske om at gennemføre fortovet ved sideveje. På de udvalgte steder er sidevejene tragtformet, hvilket giver mulighed for at svinge i høj fart.
Fortov vil skærpe opmærksomheden samt reducere hastigheden i krydsene – primært i forbindelse med sving.
-
Plantagevej / Bistrupvej: Bedre forhold for cyklister
Cyklister oplever, at de bliver klemt, når de skal krydse Bistrupvej fra Plantagevej. Strækningen er skolevej for elever fra Bistrupområdet til Søholmskolen.
Der afmærkes et areal til cyklister samt cykelbås for ventende cyklister. Det er nødvendigt at inddrage en del af græsrabatten, da den eksisterende kørebane er snæver.
-
Gl. Dronninggårds Allé: Oversigtsforhold
Oversigtsforholdene på hjørnet af Gl. Dronninggårds Allé og Dronninggårds Allé er dårlige, og på den baggrund har der været en fælles besigtigelse med en borgergruppe.
En p-plads inddrages til hjørneareal, hvorved den eksisterende genbrugscontainer kan flyttes til en bedre placering, og parkering i oversigtsarealet hindres.
-
Vedbæk skole: Skolevejsanalyse
I forbindelse med en række borgermøder med beboere fra Vedbæk er der udtrykt bekymring for skolebørns trafiksikkerhed. Ligeledes er der i de seneste år fremsat en række ønsker til hastighedsnedsættende tiltag mv. i Vedbæk – seneste ved en underskriftsindsamling i oktober 2021.
Rudersdal Kommune har i den forbindelse gennemført hastighedsmålinger på Henriksholms Allé og Gøngehusvej. Resultatet af målingerne giver ikke umiddelbart anledning til prioritering af yderligere hastighedsdæmpende tiltag i området.
Der er de seneste år opsat "Din fart" visere samt hævede flader på Henrikholms Allé og Gøngehusvej.
For at tilvejebringe et mere fyldestgørende grundlag for eventuelle yderligere tiltag i området gennemføres en skolevejsundersøgelse for eleverne på Vedbæk Skole.
Analysen inddrager både skolens egne erfaringer og forældrenes holdninger og klarlægger oplevet tryghed på skolevejen samt forældrenes barrierer og motivationer for aktiv transport.
Analysen vil danne et mere helhedsorienteret grundlag for prioriteringer af eventuelle fremtidige trafikinvesteringer i Vedbæk.
-
VSP Vej Skole Politisamarbejde
Der er ønske om fortsat at samarbejde om optimering af den færdselspræventive skoleindsats.
Midlerne skal bruges til særlige arrangementer med færdselskontaktlærere og politi - herunder uddannelse, cyklistprøver, events med trafiksikkerhedstemaer og skolefærdselsrettede aktiviteter med nabokommuner.
-
Trafikkampagner
Der gennemføres sprit-, skole-, fart-, uopmærksomheds- og reflekskampagner, som har til formål at holdningspåvirke trafikanterne og derved forebygge uheld.
Derudover prioriteres til kampagnen ”Sammen sænker vi farten, kh din nabo” 20.000 kr. til indkøb og fornyelse af kampagnemateriale.
-
Pulje til ændret afmærkning og skilte
Rudersdal Kommune modtager løbende henvendelser med ønsker til forbedret afmærkning. Det kan være ønsker om forbud, ændret skiltning, steler eller lignende.
Tiltagene kan udføres straks.
Input til at forbedre trafiksikkerheden
Hvis du har input til, hvor og hvordan vi kan forbedre trafiksikkerheden, hører vi gerne fra dig. Send en mail til tom@rudersdal.dk
Trafiktællinger
Der bliver løbende lavet trafiktællinger i kommunen, der bl.a. skal fastlægge, hvor mange biler, lastbiler og andre tunge køretøjer der kører på en given vej og med hvilken hastighed.
Oversigt over trafiktællinger (Vejdirektoratet)
-
Trafikkampagner
Rudersdal Kommune gennemfører en række kampagner på trafikområdet. De fleste kampagner udføres i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.
Trafikhandlingsplan
Hvis du vil læse mere om baggrunden for projekter på trafikområdet, kan du se mere i vores trafikhandlingsplan.
Trafikplan 2017
Handleplan for cykelområdet
Rudersdal Kommune satser på cykling til at understøtte arbejdet mod en sund og grøn kommune.
Uheldsanalyser
Rudersdal Kommune udarbejder årligt en uheldsanalyse, som danner grundlag for arbejdet med trafiksikkerhed.
Uheldsanalyse 2020
Certificering i trafiksikkerhedsledelse
Vejafdelingen er trafikcertificeret i ISO 39001. Systemet er en væsentlig støtte i det daglige arbejde og giver en ensartet og kvalificeret tilgang til håndteringen af trafiksikkerheden på vejnettet i Rudersdal.
Ledelsessystem certifikat 39001