Dine muligheder for tilskud, støtte og fradrag til el og varme
Læs mere om dine muligheder for tilskud, støtte og fradrag for el og varme generelt og i forbindelse med energirenoveringer, herunder skift af varmekilde, isolering af klimaskærm og som optimering af boligens drift.
-
Bygningspuljen
Fra den 15. oktober 2020 har helårsboligejere, herunder private husejere, ejerforeninger, andelsboligforeninger, almene boligforeninger, kollegier, interessentselskaber, udlejere med flere, via Bygningspuljen mulighed for at ansøge om tilskud til energirenoveringer.
For private boligejere er tilskuddet skattefritaget.
Bygningspuljen har til formål at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen i helårsboliger i Danmark.
Puljen fungerer efter først-til-mølle-princippet og fornys årligt fra år 2020 frem til år 2026.
Der ydes generelt tilskud til tre indsatsområder:
1) Skift af varmekilde
2) Isolering af klimaskærm
3) Optimering af boligens drift
De konkrete energiforbedringer i tilskudsordningen er defineret ud fra en såkaldt positivliste. Positivlisten samt information om de forskellige tilskudssatser finder du på Spar Energi's hjemmeside
Læs mere om tilskud til (Spar Energi)
på Spar Energi's hjemmeside findes der også en tilskudsberegner, som kan give et overslag over, hvad du kan forvente at kunne få i tilskud, og generel hjælp til ansøgningen.
Vær opmærksom op, at du skal indsende din ansøgning via Energistyrelsens Tilskudsportal
Log ind på Tilskudsportalen (Spar Energi)
(Obs, husk at hav dit nøglekort klar for at kunne logge på portalen)
Har du spørgsmål om Bygningspuljen kan du kontakte Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk på tlf. 31 15 90 00 eller e-mail info@sparenergi.dk.
Bemærk: Det er muligt at få tilskud via puljen til en varmepumpe, hvis du bor i et område, der er udlagt til naturgas. Det er ikke muligt at få tilskud via puljen til en varmepumpe, hvis du bor i et område, der er udlagt til fjernvarme.
-
Varmepumpe på abonnement med støtte
Ønsker du at udskifte dit oliefyr eller naturgasfyr, men er du ikke selv klar til at investere i en varmepumpe, kan varmepumpe på abonnement være en mulighed.
Med den såkaldte Skrotningsordning kan leverandøren af varmepumpen få tilskud til at etablere en varmepumpe hos dig. Leverandøren står for både ansøgning om tilskud og alle de praktiske forhold omkring installation, drift og service efterfølgende.
Læs mere om, hvordan du kan få varmepumpe på abonnement (Spar Energi)
Vær opmærksom på, at du for at kunne vælge denne løsning, fra 2021 skal bruge en installatør, der er med på Spar Energi's oversigt over godkendte "VE-installatører".
Gå til oversigt over godkendte VE-installatører (Spar Energi)
Har du spørgsmål om til varmepumpe på abonnement med støtte via Skrotningsordningen, kan du kontakte Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk på tlf. 31 15 90 00 eller e-mail info@sparenergi.dk.
Bemærk: Det er ikke muligt at få tilskud til varmepumpe via Bygningspuljen, hvis du vælger varmepumpe på abonnement.
-
Fjernvarmepuljen
Fjernvarmepuljen giver støtte til udrulning af fjernvarmenet i nye områder besluttet udlagt til fjernvarme og støttes med et fast beløb på op til 20.000 kr. per husstand, for det antal husstande, som udgør minimumstilslutningen.
Minimumstilslutningen er defineret som det antal husstande, der skal tilkobles for at give balance i selskabsøkonomien for konverteringsprojektet. Støtten udbetales til fjernvarmeselskaberne. Det er forventningen, at støtten anvendes til at sænke forbrugerpriserne for de forbrugere, der tilslutter sig fjernvarmen, da det kan sikre en højere tilslutningsandel i konverteringsprojektet, hvilket medfører en bedre selskabsøkonomi for fjernvarmeselskabet.
Puljen er trådt i kraft 1. januar 2021.
-
Afkoblingsordningen
Ved afkobling af gasnettet opkræver det statslige gasdistributionsselskab EVIDA et afkoblingsgebyr på ca. 8.000 kr., der dækker de faktiske omkostninger ved afkoblingen.
Afkoblingsordningen kan finansiere omkring 55.000 private husholdningers afkobling fra gasnettet, hvilket skal reducere omkostningerne forbundet med udskiftning af gasfyr.
Nedsat elafgift
Hvis elvarme er den primære opvarmningsform i din bolig, kan du få nedsat din elafgift. Fra den 1. februar 2019 gælder det også for dit sommerhus. I begge tilfælde kræver det, at bygningen opfylder betingelserne i Bygnings- og Boligregistret (BBR).
Det er muligt at søge om nedsat elafgift med tilbagevirkende kraft; dog maksimalt op til tre år tilbage i tiden - og for sommerhuse tilbage fra den 1. februar 2019.
I nedenstående guide kan du læse, hvordan du bærer dig ad, hvis du ønsker at få nedsat din elafgift.
-
1. Tjek om du har elvarme
På BBR hjemmeside kan du tjekke, om du har el-varme. Elvarme, kan være jordvarmeanlæg, luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe eller almindelig elvarme, som primær opvarmningsform.
Gå til bbr.dk
-
2. Tjek om du allerede har nedsat elafgift
Det fremgår af din elregning, hvis du allerede har nedsat elafgift.
-
3. Tjek om din bolig opfylder betingelserne i BBR
Tjek om din bolig er korrekt registreret i BBR som helårsbolig, sommerhus eller feriebolig til eget brug, og tjek om bygningen er korrekt registreret med elvarme som primær opvarmningsform. Du kan hente din BBR-meddelelse på nedenstående hjemmeside:
www.bbr.dk (BBR)
Hvis opvarmningsformen i din bolig ikke er korrekt registreret i BBR, kan vi hjælpe dig med at ajourføre dine BBR-oplysninger. Kontakt Byplan via bbr@rudersdal.dk.
Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål, kan du kontakte Teknik og Miljø på til 46 11 00 00 eller tom@rudersdal.dk.
-
4. Kontakt dit elselskab og få evt. skema
Kontakt dit elselskab for at høre, hvordan du skal søge om nedsat elafgift hos dem.
Typisk vil du få et skema, som du skal udfylde, få godkendt hos kommunen og returnere til elselskabet.
Nogle elselskaber tilgår dog oplysningerne om din bolig digitalt via BBR-meddelelsen, og du behøver i dette tilfælde ikke at foretage dig mere. Når oplysningerne registreres hos elselskabet, vil du få nedsat din elafgift fra den dato, der fremgår af BBR-meddelsen. Dog maksimalt op til 3 år tilbage. Eller fra den 1. februar 2019, hvis det gælder dit sommerhus (idet elnedsættelse for sommerhuse først blev muligt fra dette tidspunkt).
-
5. Få skema godkendt hos kommunen
Hvis du har fået og udfyldt et skema, skal du efterfølgende sende det til den kommune, hvor din bolig eller dit fritidshus er beliggende. Kommunen skal bekræfte, at din bolig opfylder betingelserne og med hvilken dato det fremgår at rettelsen af opvarmningsform er lavet i BBR.
Hvis din bolig eller dit fritidshus er beliggende i Rudersdal Kommune, skal du sende skemaet til Teknik og Miljø via tom@rudersdal.dk.
-
6. Returner skema til dit elselskab
Når du har fået skemaet godkendt og retur fra kommunen, skal du sende det til dit elselskab.
Når oplysningerne registreres hos elselskabet, vil du få nedsat din elafgift fra den dato, kommunen oplyser på skemaet. Dog maksimalt op til 3 år tilbage. Eller fra den 1. februar 2019, hvis det gælder dit sommerhus (idet elnedsættelse for sommerhuse først blev muligt fra dette tidspunkt).
Find uvildig vejledning om varme og energi
Hvis du energioptimerer dit hjem, har det som oftest flere positive effekter:
- Bedre indeklima og dermed mere komfort i hjemmet.
- Besparelser på vand, varme og elregning.
- Alt efter typen af renovering, og hvilken type bolig du bor i, kan dit hjem desuden opnå en bedre energimærkning.
Der er mange måder at energioptimere dit hjem på, afhængig af økonomiske forhold, boligens type, placering og meget andet. På Energistyrelsens side sparenergi.dk kan du finde uvildig vejledning i forhold til energioptimering af din bolig, og du kan også få personlig rådgivning af deres eksperter.
Sparenergi.dk (Sparenergi.dk)
Kontaktoplysninger til Energistyrelsen (Sparenergi.dk)