Kunst, kultur og natur i sundhedsindsatsen
Forskning viser, at kunst, kultur og natur kan bidrage til at fremme trivsel og mental sundhed for borgere, som er sårbare situationer.
Kunst, kultur og natur kan bidrage til at fremme trivsel og mental sundhed. Det hjælper blandt andet borgere, som har udfordringer eller er i sårbare situationer. Det kan f.eks. være mennesker, som lider af angst, depression, stress eller ensomhed, mennesker med psykosociale vanskeligheder, fysiske skavanker eller mennesker som er i andre sårbare situationer.
Rudersdal Kommune ønsker at give alle borgere mulighed for at bruge kommunens mange gode tilbud indenfor kunst, kultur og natur – også borgere, som normalt ikke bruger tilbuddene, og som har brug for støtte eller særlige trygge forhold for at komme i gang. Derfor er kommunens kulturområde gået sammen med andre fagområder i kommunen (Social og Sundhed, Beskæftigelse samt Børn og Familie) om at udvikle området.
Læs mere om samarbejdet:
Kunst, kultur og natur i sundhedsindsatsen
Kunst, kultur og natur i sundhedsindsatsen
Har du spørgsmål til indsatsområdet ’Kunst, kultur og natur i sundhedsindsatsen’, så tag kontakt til frivilligkonsulent Sandra Vasanti Melander på sava@rudersdal.dk eller telefon 46115621.
-
Musik og kreativitet i huset På Sporet
I huset På Sporet finder du aktiviteter og fællesskaber, som er åbne for alle – samt for borgere med psykiske vanskeligheder.
Aktiviteterne afhænger af de borgere og frivillige, der kommer i huset og de ønsker, der opstår. Derfor kan det også variere, hvilke aktiviteter, der aktuelt står på programmet.
For tiden huser vi blandt andet to musikgrupper og en kreagruppe, som alle er drevet af borgerne selv. Derudover har vi en litteraturgruppe, naturforløb samt ad hoc aktiviteter og forløb, der for eksempel kan være malerforløb, korworkshops samt udflugter til kunstmuseer og koncerter. Derudover har vi et musikterapiforløb på bedding til efteråret 2022.
Du kan altid se vores aktuelle månedskalender og læse mere om vores aktiviteter her:
Aktiviteter i Huset På Sporet
Har du spørgsmål eller vil du gerne høre mere, kontakt:
Henriette Stjernegaard Mortensen, socialpædagogisk medarbejder og informationskoordinator på telefon 72683363.
-
PLUS 1-koncerter
PLUS 1 er ti eftermiddagskoncerter, som blev afholdt på Kulturcenter Mantzius og Kulturcenter Mariehøj fra september 2021 til juni 2022. Drømmen var, at koncerterne nåede ud til borgere, som ikke plejer at gå til koncert og som kan have særlig glæde af en god oplevelse. Man kunne købe to billetter til én billets pris og invitere en ven eller bekendt med. Indsatsen er afsluttet.
Plus1 logo
-
Erindringsbio for mennesker med demens i Reprise Teatret
Erindringsbio fortsætter i efteråret 2022.
Erindringsbio handler om at vise udvalgte dokumentariske film for borgere med demens. Filmene er fra en tid, borgerne måske vil kunne huske.
Hver film følges op af en faciliteret dialog, som lægger op til en samtale på baggrund af filmen. Film og den efterfølgende dialog skaber rammen for et fællesskab, der styrker identitetsfølelsen og højner livsglæden hos alle, som ser med.
Konceptet blev i foråret 2021 udrullet på kommunens plejecentre, hvor borgerne har set erindringsbio-film sammen i kendte rammer.
I november 2021 blev der vist film i Reprise Teatret i Holte, en af Danmarks ældste biografer fra 1919. Filmene til visning i biografen var kurateret af personale fra dagcentrene i Rudersdal i samarbejde med Det Danske Filminstitut.
Læs en reportage fra Erindringsbio Reprise Teatret:
Når biografoplevelser vækker erindringer
Vil du vide mere
Kontakt projektleder Maiken Ellegaard Madsen fra Reprise Teatret på mm@cultureklub.net eller 21 77 50 55, eller projektleder ved Det Danske Filminstitut Christine Bøge Lejre på christinebl@dfi.dk eller 33 74 34 57
Erindringsbio er et samarbejde mellem Reprisen, Kultur, Social og sundhed med vejledning fra Det Danske Filminstitut.
-
Læringsforløbet Ud i Naturen
Læringsforløbet Ud i Naturen tilbydes af På sporet – huset for fællesskaber og udvikling.
Forløbet er for borgere, som ønsker at styrke deres mentale sundhed og få nye redskaber til at mestre livet.
Forløbet varer 10 uger, og deltagerne mødes hver uge i 2½ time og guides gennem dagens program af medarbejder Michelle fra På Sporet, som er uddannet i naturbaseret terapi og sundhedsfremme.
Måden vi er til stede i naturen på veksler mellem at bevæge sig fra sted til sted, at stoppe op og dvæle ved de sanseindtryk vi får og at finde steder, hvor det er rart at sidde en stund. Vi laver øvelser både mens vi går, når vi står og når vi sidder. Det kan være sanseøvelser, blide kropslige øvelser og åndedrætsøvelser. Vi laver også forskellige naturaktiviteter sammen, fx at plukke ramsløg, lave bål eller fotografere. Alle øvelser og aktiviteter er frivillige. Det handler om, at hver enkelt deltager finder frem til, hvad der er meningsfuldt og givende for ham eller hende.
For mere info og tilmelding kontakt Michelle Larsen fra huset På Sporet på MLA@rudersdal.dk eller 72 68 34 20.
Læs mere om efterårsforløbet 2022:
-
Bibliotekets projekt Sunde læsefællesskaber
Projektet handler om at fremme sårbare borgeres mentale sundhed med afsæt i læsning og nye fællesskaber ved at udvikle metoder til at accelerere og forstærke læsegruppers effekt.
Læsegrupperne bliver afholdt i 2021 – efterår/vinter 2022 i samarbejde mellem Rudersdal Bibliotekerne og Social og Sundhed samt Beskæftigelse.
Projektet inkluderer syv kommuner og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen samt af Trygfonden.
Læs mere om projektet:
Sunde læsefællesskaber
Vil du vide mere, så kontakt bibliotekar på Rudersdal Bibliotekerne Janette Flatman på JFL@rudersdal.dk eller 46 11 57 54.
-
Musikbesøg på plejecentrene
Rudersdal Musikskole har i 2020 og 2021 aflagt udendørs musikbesøg med fællessang og lyttemusik på plejecentre/botilbud for ældre samt botilbud for borgere med handikap. Formålet er at skabe glæde, give oplevelser og understøtte fællesskabet gennem musikken.
Musikbesøgene blev finansieret med støtte fra Slots- og kulturstyrelsens pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen.
Vil du vide mere, så kontakt Rikke Buhl på ribu@rudersdal.dk eller 46 11 33 33.
Rudersdal Trio - Christine Pryn (violin), Gry Nørby (cello), Michael Møller (guitar)
-
Kulturligvis - kunst, kultur og natur som veje til fællesskab og trivsel
Kulturligvis er et tværgående projekt, hvor borgere med særlige udfordringer bliver tilbudt et gruppebaseret forløb over seks uger samt en kulturven-ordning.
På forløbet prøver kræfter med tilbud indenfor kunst, kultur og natur og med kulturven-ordningen kan de få en frivillig kulturven, som inviterer dem med ud i fritids- og kulturlivet.
Læs meget mere om projektet og tilmeld dig:
Kulturligvis
Projektet er støttet af 15. Juni Fonden og opstartes snart i et samarbejde mellem kommunens kulturområde, social- og sundhedsområdet, beskæftigelsesområdet, Frivilligcenter Rudersdal og en række foreninger.
Vil du vide mere, kan du kontakte Joya Viterbo-Hjorten på joya@rudersdal.dk eller 72 68 56 29.
-
Billedkunst på Ruder Es
Ruder Es, som er et aktivitets- og kompetencecenter for borgere med kognitive udfordringer, opstartede i efteråret 2021 et samarbejde med Billedskolen i Rudersdal. Samarbejdet handlede om at gennemføre et forløb, hvor borgerne fik mulighed for, at udtrykke sig via billedkunst.
Formålet med forløbet var at give borgerne mulighed for at eksponerer deres indre tanker og følelser for at synliggøre disse og dermed øge bevidsthed og trivsel. Forløbet foregik over fem gange á to timer i 10 uger. Billedskolen stod for undervisningen og Ruder Es havde en medarbejder med som sparring til underviser og støtte til borgerne i forløbet. Forløbet er afsluttet.
Eksempler på bruger- eller frivilligdrevne aktiviteter indenfor området
Nedenfor kan du se eksempler på aktiviteter i krydsningsfeltet mellem kunst, kultur, natur og sundhed, som er drevet af brugere i samarbejde med medarbejdere i kommunen eller af frivillige. Det er aktiviteter, hvor borgere med forskellige muligheder får mulighed for enten at udfolde sig kreativt, bruge naturen eller oplevelse kunst og kultur samme med andre.
-
Vinterbadning for beboere med psykosociale vanskeligheder
Ved boligerne på Dronninggårds allé er der opstået en uformel vinterbadeklub, hvor beboerne (og en medarbejder) går til Furesøen og dypper sig i vinterhalvåret. Det kolde gys stimulerer blodomløbet og giver en tydelig kropsfornemmelse og giver samtidig mentalt velvære. Selve fællesskabet ved sammen at gå til søen og sammen vende ’sejrrigt’ tilbage med fornemmelsen at: ’vi gjorde det!’, giver stor glæde, øget selvværd, kropsaccept og øvelse i sociale kompetencer.
Vil du vide mere, så kontakt Social- og sundhedsassistent fra kommunes Center for Sociale Indsatser Bibi Betina Blomström Mollerup BMOL@rudersdal.dk eller 72 68 37 24.
-
Kreativ udfoldelse for beboere med psykosociale vanskeligheder
I 2020 modtog beboerne på Dronninggårds Allé midler til at indkøbe tegneredskaber. Kreativiteten blev brugt som grundlag for fællesskab, samtale, ro og refleksion. Tegningerne skabte udgangspunkt for samtaler om symbolik og teknik både mellem medarbejdere og borgere, men også borgerne imellem og kan på den måde være en vej ind i fællesskabet. Den kreative udfoldelse skaber et rum hvor man kan deltage i samtaler uden man behøver at sidde overfor hinanden og kigge hinanden i øjnene.
Vil du vide mere, så kontakt faglig koordinator fra kommunes Center for Sociale Indsatser Anna Dorthe Fuglsang Jespersen på AENE@rudersdal.dk eller 72 68 37 27
-
Plastikposefrit Rudersdal
Plastikposefrit Rudersdal er et initiativ på tværs af Frivilligcenter Rudersdal, Aktivitetscenter Rønnebærhus og Center for Sociale Indsatser / På Sporet.
Formålet er at bidrage til at skabe et bæredygtigt, plastikposefrit Rudersdal. Helt konkret indsamler projektet aflagt tøj, gardiner og sengetøj og syr det om til stofposer, som bliver delt gratis ud i Rudersdal.
Deltagerne behøver ikke kunne sy for at være med, da der er mange forskellige delopgaver: Stof, der skal sorteres, tryk af logo og uddeling af poser. Som en ekstra bonus får du mulighed for at møde nye skønne mennesker over en hyggelig kop kaffe.
Kom og vær med På Sporet!
Se også: www.facebook.com/plastikposefritrudersdal/
Vil du vide mere, så kontakt Rikke Lykstoft på rml251274@gmail.com.
Har du spørgsmål til de enkelte indsatser, så kontakt de personer, som der henvises til.
Har du spørgsmål til indsatsområdet ’Kunst, kultur og natur i sundhedsindsatsen’, så tag kontakt til frivilligkonsulent Sandra Vasanti Melander på sava@rudersdal.dk eller telefon 46115621.