Hop til hovedindhold
Nyhed

Snup en delecykel eller en delebil i stort EU-projekt

Forsøg med delemobilitet flere steder i Rudersdal skal give privatbilen baghjul.

Passer det ikke lige med bus eller tog, eller har du brug for en bil engang imellem, ja, så får du inden så længe en række helt nye muligheder.

Efter sommerferien 2024 kan du snuppe en dele-elcykel eller -bil forskellige steder i kommunen. Mulighederne for mere fleksible (dele)transportformer sker som resultat af kommunens deltagelse i et stort EU-projekt.

Her stiller en række leverandører transportmidler til rådighed, man som borger kan benytte sig af:

  • 160 elcykler og el-løbehjul fra Tier, der placeres på særlige afsætningszoner i Rudersdal.
  • 12 delebiler fra Kinto med fast p-plads, hvor man henter og afleverer bilen samme sted.
  • 20 delebiler fra ShareNow, som kan sættes mere frit på udvalgte steder i både Rudersdal og andre hovedstadskommuner.

Nye mobilitetsløsninger til borgerne

Rudersdal Kommune er blevet omdrejningspunkt for et europæisk forsøgsprojekt kaldet Gemini, der har som slutmål at finde nye løsninger for borgerne, som kan give privatbilen baghjul og veksle bilture med forskellige smarte mobilitetsløsninger.

Projektet skal afdække mulige nye forretningsområder til gavn for borgernes muligheder for valg af transportmiddel, de offentlige trafikselskaber og de private udbydere af delebiler, bybiler, delecykler mv.

Muligt alternativ til bil nr. 2 eller 3

Forsøget er desuden med til at indfrie kommunens ambitiøse klimamålsætninger og gøre vores alles transportvaner mere grønne.

I hverdagen vil en eller flere af mulighederne måske kunne være et alternativ til 2. og 3. bil i husstande, hvor behovet for fleksible transportvaner er store.

Kickoff for Geminiprojektet

Baggrund

I de største byer i Danmark er der kommet flere firmaer, som udbyder delecykler, løbehjul, bybiler og delebiler som supplement til cykler, private biler og offentlig transport.

Nu skal det nye europæiske demonstrationsprojekt udvikle nye forretningsområder, som skal øge den grønne mobilitet ved at binde land- og byzone tættere sammen med kombinationer af offentlige og private udbydere af transport i hovedstadsområdet.

Region Hovedstaden og Rudersdal Kommune har sammen med Kinto Mobility, Share Now, Tier og Danmarks Tekniske Universitet tilsammen fået et tilskud på ca. ti mio. kr. fra EU’s Horizon Europe støtteprogram.

Pengene skal bruges til at etablere såkaldte mobilitetshubs, som skal styrke den kollektive trafik i kombination med private mobilitetstjenester.

Region Hovedstaden koordinerer

Den samlede EU-støtte fra Horizon Europa er på hele 75,7 mio. kr. og der vil udover i Rudersdal også blive testet delemobilitet og mobilitetshubs i forstæder til Amsterdam, München og Torino.

Disse erfaringer vil blive delt til yderligere byområder i Paris, Helsinki, Porto, Helsingborg og Ljubljana demonstrationsbyerne med sigte på at skalere løsningerne.

Endelig vil en række teknologivirksomheder, forskningsinstitutter og universiteter understøtte og evaluere demonstrationsprojekterne.

Region Hovedstaden er den koordinerende partner for demonstrationsprojektet i Rudersdal og er kontakt til projekterne i de øvrige europæiske byer.