Sygedagpenge
Hvis du bliver syg, kan du have ret til sygedagpenge. Måden at få sygedagpenge på afhænger af, om du er lønmodtager, forsikret ledig eller selvstændig.
Fejl på udbetalingsspecifikationer
Der er desværre fejl i udbetalingsspecifikationerne for januar måned. Det fremgår af specifikationen, at der sker modregning i udbetalingen, så det ser ud til, at udbetalingen er væsentligt lavere, end hvad der reelt udbetales. I langt de fleste tilfælde er dette en fejl. Det korrekte dispositionsbeløb står øverst på specifikationen.
Der sendes nye specifikationer med det korrekte beløb, som du burde modtage i din e-boks fredag d. 29. januar 2020.
Er du i tvivl om din udbetaling, så tjek din bankkonto og kontroller beløbet. Afvent den korrekte udbetalingsspecifikation.
Meld dig straks syg til din arbejdsgiver
Du skal melde dig syg til din arbejdsgiver hurtigst muligt. Arbejdsgiveren indberetter dit sygefravær digitalt til Nemrefusion.
Frist for sygemelding
Du skal melde dig syg senest to timer efter, at din arbejdstid er begyndt, med mindre der er fastsat noget andet i et personalecirkulære el.lign. Hvis du melder dig syg for sent, har du ikke ret til sygedagpenge. Der kan være undtagelser, hvis du ikke er i stand til at overholde tidsfristen fx ved hospitalsindlæggelse.
Når du som lønmodtager er fraværende på grund af sygdom, er det arbejdsgiveren og/eller kommunen, der udbetaler sygedagpenge.
Tjek din e-boks og informer om dit sygefravær for at få sygedagpenge
Når du har meldt dig syg, skal du informere om en række oplysninger for, at du kan få sygedagpenge.
Skriv dine oplysninger i Mit Sygefravær
Når din arbejdsgiver har anmeldt dit sygefravær til kommunen, får du en meddelelse i din e-boks. I meddelelsen er der et link til hjemmesiden Mit Sygefravær.dk, hvor du bliver guidet igennem de spørgsmål, du skal besvare. Blandt andet ligger der en række oplysninger fra din arbejdsgiver, som du kan bekræfte eller kommentere, hvis du ikke er enig.
Se en kort videointroduktion til Mit Sygefravær (Vimeo.com)
Mit sygefravær
Du skal bruge dit NemID.
Hvilke oplysninger skal du informere om?
Du skal informere os om forskellige oplysninger, afhængigt af hvilke oplysninger din arbejdsgiver har givet.
Du skal:
-
kommentere på de oplysninger, som din arbejdsgiver har indberettet til kommunen
-
anmode om sygedagpenge fra kommunen, hvis du ikke får sygedagpenge fra din arbejdsgiver
-
udfylde oplysningsskemaer om din sygdom, som Jobcenteret skal bruge til et eventuelt opfølgningsforløb.
OBS – husk at signere din sygemelding!
Husk at signere din sygemelding til sidst med dit NemID, så du får en kvittering på, at dine oplysninger er fremsendt digitalt. Det er ikke nok at gemme dine oplysninger i Mit Sygefravær.
Betingelser for at få sygedagpenge
Du kan have ret til sygedagpenge, hvis du er ude af stand til at arbejde på grund af egen sygdom, eller fordi du er kommet til skade.
Som udgangspunkt er det en betingelse, at du bor i Danmark og betaler skat af din indtægt i Danmark. Men der kan være undtagelser, hvis du fx bor i et andet EU-land, hvis du flytter inden for EU eller flytter til et land, som Danmark har indgået en særskilt aftale med.
Du skal også opfylde ét af følgende beskæftigelseskrav:
- Du er i beskæftigelse og har været beskæftiget i mindst 240 timer inden for de seneste seks afsluttede kalendermåneder forud for din første sygefraværsdag. I mindst fem af disse måneder har du været beskæftiget i mindst 40 timer i hver måned.
- Hvis ikke du var blevet syg, ville du have haft ret til arbejdsløshedsdagpenge eller midlertidig arbejdsmarkedsydelse.
- Du har inden for den seneste måned afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse, der varede mindst 18 måneder.
- Du er elev i lønnet praktik i en uddannelse.
- Du er ansat i fleksjob.
Hvis du ikke har ret til fuld løn fra din arbejdsgiver
Får du ikke udbetalt fuld løn fra din arbejdsgiver, når du er syg, skal din arbejdsgiver udbetale sygedagpenge til dig i de første 30 kalenderdage. Du har krav på sygedagpenge fra din arbejdsgiver, hvis du har været ansat hos din arbejdsgiver uafbrudt i de seneste otte uger før fraværet. I denne periode skal du have været beskæftiget i mindst 74 timer.
Du har også krav på sygedagpenge fra din arbejdsgiver, hvis du inden for de sidste otte uger har været beskæftiget hos din nuværende arbejdsgiver flere gange, og du har arbejdet hos arbejdsgiveren i mindst 74 timer. Det er også et krav, at du er i arbejde hos arbejdsgiveren den dag, du bliver syg.
Hvis du ikke har ret til løn eller sygedagpenge fra arbejdsgiver
Hvis du ikke – eller ikke længere – har ret til løn eller sygedagpenge fra din arbejdsgiver, skal du søge kommunen om sygedagpenge. Det sker ved, at din arbejdsgiver afgiver oplysninger i den digitale løsning NemRefusion, hvorefter du modtager en besked i din e-boks. Den skal du returnere digitalt via Mit Sygefravær.
Hvis du har meldt dig syg til din arbejdsgiver, men ikke får en digital besked fra NemRefusion, har du tre uger til at kontakte Borgerservice og søge om sygedagpenge.
Hvis du får løn, mens du er syg
Hvis du får løn under dit sygefravær, har arbejdsgiveren ret til at få de sygedagpenge, som du kunne have fået fra kommunen. Din arbejdsgiver søger via NemRefusion om refusion fra kommunen.
Du vil modtage en besked fra NemRefusion i din e-boks, når din arbejdsgiver har søgt om refusion. Hvis du ikke er enig i de oplysninger, som din arbejdsgiver har givet til kommunen, skal du via Mit Sygefravær give besked.
Sygdom og ferie
Du kan som udgangspunkt ikke holde ferie, hvis du er sygemeldt.
Hvis du bliver syg inden ferien
Du kan udskyde din ferie, hvis du bliver syg, inden ferien starter. Du skal senest sygemelde dig til din arbejdsgiver den første feriedag på det tidspunkt, hvor din arbejdstid normalt ville begynde. Når sygdommen er overstået, skal du melde dig rask. Du skal også give din arbejdsgiver besked, hvis du vil holde resten af den ferie, som du oprindeligt havde planlagt, i forlængelse af raskmeldingen. Gør du ikke det, skal du møde på arbejde, når du er blevet rask.
Hvis du bliver syg under ferie
Hvis du bliver syg under en ferie, har du ikke ret til sygedagpenge. Men er du stadig syg efter feriens afslutning, har du ret til sygedagpenge fra arbejdsgiveren.
Meld dig syg
Er du blevet syg som selvstændig erhvervsdrivende, skal du søge kommunen om sygedagpenge via NemRefusion.
Er du oprettet som bruger i Nemrefusion, og har du medarbejdersignatur, kan du anmelde sygdom på dette link:
Anmeld sygefravær (Virk.dk)
Har du ikke medarbejdersignatur og brugerrettigheder til Nemrefusion, kan du læse på Nemrefusion.dk, hvordan du gør.
Nemrefusion
Frist for at anmelde sygdom
Fristen for at søge om sygedagpenge er senest tre uger efter første fraværsdag. Hvis du indberetter for sent, har du først ret til sygedagpenge fra den dag, du har meldt dig syg.
Hvis du har tegnet en forsikringsordning, har du ret til sygedagpenge fra første eller tredje fraværsdag. Du skal anmelde fraværet senest en uge efter, at du har ret til sygedagpenge.
Hvis du har indgået en aftale om ret til sygedagpenge fra første fraværsdag i de første to uger af sygeperioden ved langvarig eller kronisk sygdom, skal du anmelde fraværet til kommunen senest en uge efter første fraværsdag.
Betingelser for at få sygedagpenge
Som selvstændig erhvervsdrivende eller medarbejdende ægtefælle kan du få sygedagpenge fra kommunen, hvis du er ude af stand til at arbejde på grund af sygdom, eller fordi du er kommet til skade. Det kræver som udgangspunkt, at du bor i Danmark og betaler skat af din indtægt i Danmark.
Der kan være undtagelser, hvis du fx bor i et andet EU-land eller flytter inden for EU eller til et land, som Danmark har indgået en særskilt aftale med. Derudover er det en betingelse, at:
- du i mindst seks måneder inden for de seneste 12 måneder har drevet selvstændig virksomhed i væsentligt omfang – heraf den seneste måned før fraværet
- virksomheden skal være udøvet i mindst halvdelen af en normal overenskomstmæssig ugentlig arbejdstid, altså 18,5 time.
Hvis du har drevet virksomhed i mindre end seks måneder, medregner man perioder med forudgående beskæftigelse som lønmodtager.
Som udgangspunkt kan du først få sygedagpenge fra kommunen efter 14 dages sygdom, med mindre du har tegnet en sygedagpengeforsikring.
Læs om mulighederne længere nede på siden.
Forsikring, der sikrer dig sygedagpenge tidligere
Du kan tegne en forsikring, der sikrer dig sygedagpenge tidligere end efter to ugers sygdom. For at blive optaget i ordningen, er det en betingelse, at du har indtægt i din virksomhed.
Du kan vælge mellem at sikre dig sygedagpenge fra 1. eller 3. fraværsdag, og om du ønsker at være dækket til minimumsydelse eller maksimumsydelse. Forsikringen administreres hos Udbetaling Danmark.
Du kan læse mere om forsikringen på virk.dk:
Sygedagpenge for selvstændige erhvervsdrivende
Forsikring af ansatte
Har du ansatte i dit firma, eller er du fx selv lønmodtager i dit anpartsselskab, så kan du tegne en sygedagpengeforsikring for dig og dine ansatte.
Du kan læse om forsikringen på Virk.dk:
Forsikring af ansatte
Driver du anpartsselskab (ApS)?
Hvis du driver et anpartsselskab (ApS), betragtes du som lønmodtager og du skal derfor følge retningslinjerne for lønmodtagere.
Meld dig syg på Jobnet.dk
Hvis du bliver syg som forsikret ledig, skal du sygemelde dig på ”Min side” på Jobnet. Du skal bruge dit NemID.
Jobnet
Hvad sker der efter din sygemelding?
Din a-kasse får besked om din sygemelding fra Jobnet. A-kassen udbetaler sygedagpenge de første 14 dage.
Tjek din e-boks, hvis du er syg i mere end 14 dage
Hvis du er syg i mere end 14 dage og ønsker sygedagpenge, skal din a-kasse indberette dit sygefravær. Du modtager derefter en besked i din e-boks med et link til Mit Sygefravær, hvor du skal:
-
kommentere på de oplysninger, som din a-kasse har indberettet til kommunen
-
anmode om sygedagpenge fra kommunen
-
udfylde oplysningsskemaer om din sygdom, som Jobcenteret skal bruge til et eventuelt opfølgningsforløb.
OBS – husk at signere din sygemelding!
Husk at signere din sygemelding til sidst med dit NemID, så du får en kvittering på, at dine oplysninger er fremsendt digitalt. Det er ikke nok at gemme oplysningerne i Mit Sygefravær.
Se en kort videointroduktion til Mit Sygefravær (Vimeo.com)
Betingelser for at få sygedagpenge
Når du er ledig, kan du få sygedagpenge, hvis du er ude af stand til at arbejde på grund af sygdom, eller fordi du er kommet til skade. Det kræver som udgangspunkt, at du bor i Danmark og betaler skat af din indtægt i Danmark. Men der kan være undtagelser, hvis du fx bor i et andet EU-land eller flytter inden for EU eller til et land, som Danmark har indgået en særskilt aftale med.
Derudover skal du have en vis tilknytning til arbejdsmarkedet. Du kan som ledig opfylde beskæftigelseskravet, hvis du opfylder en af betingelserne:
-
Du ville have haft ret til arbejdsløshedsdagpenge, hvis du ikke var blevet syg.
-
Du ville have haft ret til arbejdsmarkedsydelse, hvis du ikke var blevet syg.
Du kan også opfylde kravet om tilknytning til arbejdsmarkedet, hvis du inden for den seneste måned har afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse, der varede mindst 18 måneder.
På sygedagpenge – hvad nu?
Få præsenteret de vigtigste begreber, og forstå kommunens rolle i dit sygedagpengeforløb:
Indhold hentet fra borger.dk
Sygdom og ferie
Du kan som udgangspunkt ikke holde ferie, hvis du er sygemeldt.
Hvis du bliver syg inden ferien
Du kan udskyde din ferie, hvis du bliver syg, inden ferien starter. Du skal senest sygemelde dig den første feriedag på det tidspunkt, hvor din arbejdstid normalt ville begynde. Når sygdommen er overstået, skal du melde dig rask. Du skal også meddele, om du vil holde resten af den ferie, som du oprindeligt havde planlagt, i forlængelse af raskmeldingen. Gør du ikke det, skal du melde dig på jobcentret, når du er blevet rask.
Sygdom og feriedagpenge
Hvis du bliver syg før din ferie, har du ikke ret til feriedagpenge. Du kan i stedet modtage sygedagpenge fra kommunen eller arbejdsløshedsdagpenge fra arbejdsløshedskassen under de første 14 dages sygdom.
Hvis du bliver syg under ferien
Hvis du bliver syg under ferien, har du stadig ret til feriedagpenge. Det gælder dog kun, hvis du ikke før ferien vidste, at du ville blive syg.
Hvor meget kan du få i sygedagpenge?
Sygedagpengene udgør højst 4.405 kr. (2020) og 4.460 kr. (2021) pr. uge og højst 119,05 kr. (2020) og 120,54 kr. (2021) pr. time.
Sygedagpenge udbetales bagud.
Indhold hentet fra borger.dk
Udbetaling af sygedagpenge sker normalt den sidste torsdag i måneden.
Forsikringssager
Hvis du er kommet til skade i forbindelse med din sygemelding, og nogen var skyld i denne skade, har kommunen mulighed for at kræve de udbetalte sygedagpenge erstattet.
Vi har indgået aftale med advokatfirmaet HjulmandKaptain om, at de hjælper os med disse forsikringssager (sygedagpengeregres).
Hvis du har fået modtaget skema fra HjulmandKaptain, som de har bedt dig udfylde, så anbefaler vi, at du gør det.
Hvis du er i tvivl om, hvordan det skal udfyldes, så kontakt HjulmandKaptain.