Se om du kan få fjernvarme i dag
Kortet nedenfor viser kommunens gældende varmeplan. Søg på din adresse for at se, om du allerede i dag kan få fjernvarme. Hvis du ligger inden for et eksisterende fjernvarmeområde, kan du kontakte Norfors eller Holte Fjernvarme på minvarme@norfors.dk og høre nærmere om dine muligheder.
Bor du i et område, hvor der ikke i dag tilbydes fjernvarme? Læs mere om den fremtidige fjernvarmeudbygning via nedenstående link, og se om der er planer om at tilbyde fjernvarme i dit område i den nærmeste fremtid.
På siden kan du også finde henvisninger til alternative varmekilder, hvis der ikke er planer om at udbygge med fjernvarme, der hvor du bor.
Fremtidens fjernvarme
Tilslutnings- og forsyningspligt
Der er tilslutningspligt til fjernvarme ved "ny bebyggelse" i de eksisterende fjernvarmeområder. Det betyder, at hvis du bygger nyt eller foretager "væsentlige ombygninger" af en eksisterende bygning, samtidig med at varmeinstallationen udskiftes, har du pligt til at tilslutte dig den for området kollektive forsyningskilde.
Bemærk, at tilslutningspligten for naturgasområderne er frafaldet pr. 1. juli 2022. Det betyder, at du ikke længere skal søge om dispensation fra tilslutningspligt til naturgas.
Ønsker du at fritages for tilslutningspligten?
I visse tilfælde skal du søge dispensation fra tilslutningspligten hos Rudersdal Kommune. Læs reglerne for dispensation nedenfor.
-
Hvornår og hvordan skal du søge om dispensation fra tilslutningspligten?
Der skal ansøges om dispensation fra tilslutningspligten hvis:
- det er nybyggeri
- der er tale om "væsentlige ombygninger", f.eks. større renoveringer af en eksisterende bygning samtidig med, at varmeinstallationen udskiftes.
Det er også muligt at søge om dispensation fra tilslutningspligt til fjernvarme, hvis du opfører dit hus som et lavenergibyggeri og vil installere og ønsker en anden grøn løsning, fx varmepumper eller jordvarme.
Du skal sende din ansøgning til tom@rudersdal.dk
Der er ikke nogen formkrav, men for at vi kan behandle ansøgningen, skal den som minimum indeholde følgende informationer:
- Begrundelse for din ansøgning.
- Hvilken energikilde ønsker du i stedet.
- Er der tale om eksisterende eller ny bebyggelse (og er det lavenergi).
- Hvilke adresse drejer det sig om.
-
Hvornår behøver du ikke at søge om dispensation fra tilslutningspligten?
I nogle tilfælde vil der ikke være behov for at ansøge om dispensation fra tilslutningspligten.
Det kan fx være tilfældet, hvis du ønsker at udskifte dit oliefyr eller naturgasfyr (og tilhørende installationer) med en varmepumpe, og du ikke samtidig med udskiftningen har planer om anden større renovering, der kan ses som en "væsentlig ombygning" af ejendommen.
Her er det ikke nødvendigt at ansøge om en dispensation fra tilslutningspligten, da der ikke er tale om "ny bebyggelse", og tilslutningspligten til fjernvarme derved ikke træder i kraft, så længe det kun er selve oliefyret/naturgasfyret, der udskiftes til anden varmekilde.
Hvis du er i tvivl, om der skal søges om dispensation, kan du kontakte Natur, Park og Miljø på tom@rudersdal.dk.
Bemærk:
- Husk at rette BBR. Når du har skiftet energikilden, skal du gøre kommunen opmærksom på dette, så det kan blive rettet i BBR. Kontakt Byplan for at rette BBR: bbr@rudersdal.dk.
- Særligt for dig med oliefyr. Der skal gøres opmærksom på, at hvis du skifter oliefyret ud med en anden energikilde, skal olietanken afmeldes, idet den ellers vil blive ved med at fremgå af BBR. Læs mere her: Olietank - sådan gør du.
-
Fjernvarme - kontakt til Norfors og Holte Fjernvarme
Fjernvarmen i Rudersdal Kommune leveres af Norfors Fjernvarme og Holte Fjernvarme.
Vil du vide mere om tilslutning, priser, konkrete planer for dit område med mere, skal du tage kontakt til Norfors Fjernvarme eller Holte Fjernvarme.
Se kontaktoplysninger.
-
Naturgas - kontakt
Individuel naturgas distribueres af EVIDA. Har du spørgsmål til din naturgas, eller ønsker du at blive frakoblet naturgas, skal du kontakte EVIDA eller dér, hvor du køber naturgas.
Forbud mod oliefyr i områder med kollektiv varmeforsyning
Fra 1. januar 2016 har det ikke længere været tilladt at skifte til nyt oliefyr, hvis man bor i et område med mulighed for fjernvarme. Se dine muligheder for tilslutning til kollektiv varmeforsyning ved at søge på kortet herover.
Oliefyr er den individuelle forsyningskilde, der udleder mest CO2, og der er derfor meget at spare i klimaregnskabet ved at gå væk fra oliefyr og over til fx fjernvarme, varmepumper eller jordvarmeanlæg.
Hvis du tidligere har haft et oliefyr, og det ikke længere benyttes, er det vigtigt, at du afmelder den tilhørende olietank og får den sløjfet eller helt fjernet.
Læs mere om olietanke