I Rudersdal Kommune er vi åbne om vores gøremål og hensigter. Vi vil aktivt fortælle og skabe dialog med borgerne om fremtidens planer for udvikling og forandringer. Det sker gennem information, høringer og borgermøder.
Det tilstræbes, at al information stilles til rådighed via kommunens hjemmeside og gøres tilgængelig hurtigst muligt. Dagsordner for kommunalbestyrelsen og de politiske udvalg offentliggøres knap en uge før mødernes afholdelse.
Vi ser vores borgere som værdifulde sparringpartnere, der kan bidrage med alternative løsninger, og politikere og medarbejdere hilser forslag og kritik velkommen. Vi anser dialog for at være et væsentligt input i arbejdet med den fortsatte udvikling af Rudersdal Kommune.
Kommunalbestyrelsen har derfor vedtaget fire overordnede principper for borgerinddragelse:
- Borgerinddragelse overvejes fra start af et projekt
- Borgerne skal have reel mulighed for at deltage og indflydelsesmulighederne skal være tydelige
- Det private engagement, organisationerne, foreningslivet og lokalområderne er vigtige
- Rudersdal Kommune har det endelige ansvar.
Borgerinddragelse overvejes allerede ved et projekts begyndelse, så borgerne har reel mulighed for at deltage. Vi arrangerer høringer og konkret inddragelse i god tid og på tidspunkter af dagen, der gør, at borgerne har reel mulighed for indflydelse.
Debat-materiale skal være klart, forståeligt og tilgængeligt, og borgerne skal kunne følge med i, hvordan vi bruger deres erfaringer og forslag til hele tiden at forbedre den måde, vi gør tingene på. Der tilstræbes repræsentativitet, og processerne planlægges, så der tages højde for de interesseredes muligheder for deltagelse og deres forventede samt formulerede interesse.
Det skal stå klart, om der er tale om en orientering, en høring, eller om der forventes konkrete forslag til indhold mv. I projekter med bredere eller konkret interesse for borgerne har borgerne som minimum ret til at blive hørt.
Det er altid kommunalbestyrelsen, der har det endelige ansvar for at vurdere borgernes synspunkter og forslag samt har kompetencen til at træffe endelige beslutninger.
Rudersdal Kommune værdsætter, at borgerne, brugerne af kommunale ydelser, organisationer, foreningslivet og lokalområder mv. selv tager initiativ til at forbedre deres område og/eller situation. Det allerede velfungerende samarbejde med råd, foreninger og organisationer skal bruges og udvikles, fx.ved etablering af digitale løsninger.