Private fællesveje
Hvis du og andre grundejere har vej-ret til en privat fællesvej, har I ansvaret for driften af vejen. Du kan læse mere om vej-ret i kommunens vinterregulativ, se herunder.
Ansvaret gælder også i de tilfælde, hvor en ekstern entreprenør står for vedligeholdelsen af vejen. Vedligeholdelse omfatter også vintertjeneste.
Præsentation fra infomøder om mulighed for nye aftaler
Fra slutningen af året kan beboere på private fællesveje få fjernet sne og saltet som del i en kommunal serviceordning. En lovændring har banet vejen for, at private firmaer dels kan stå for snerydning og glatførebekæmpelse, dels fejning langs kantsten.
Med en ændring i privatvejsloven er det fra 2022 igen blevet muligt for kommunerne at tilbyde aftaler om snerydning og glatførebekæmpelse på private fællesveje. Vejlaug og grundejerforeninger er netop blevet orienteret om de nye muligheder på to infomøder.
Præsentation fra møder 20. og 23. februar 2023
Generel orientering om muligheden for nye aftaler
Spørgsmål og svar fra infomøderne
-
Grundejerens forpligtelser på en privat fællesvej
Som grundejer har du pligt til selv at være med til at vedligeholde en privat fællesvej. Det er de grundejere, som grænser op til vejen og har vej-ret til den, som også har ansvaret for, at vejen er i brugbar stand og ikke udgør en risiko for færdslen.
Ansvaret gælder:
- Kørebaner
- Fortove
- Rabatter
- Beplantning
- "Vejudstyr" som vejafvandingsbrønde med tilhørende stikledninger (se også "Vand på vejen"), skilte og eventuelle hastighedsdæmpende foranstaltninger
Ansvaret omfatter:
- Vedligeholdelse
- Renholdelse
- Snerydning og glatførebekæmpelse. Obs: Brug ikke salt og lignende på flisebelægninger, da det kan ødelægge fliserne. Brug i stedet grus, sand eller lignende.
Grundejerne skal ikke vedligeholde forskellige ledninger (hovedkloakledninger, hovedvandledninger, kabler m.v.) eller retablere efter ledningsarbejder. Det er ledningsejerens ansvar.
-
Praktisk info hvis I vil oprette et vejlaug
Få meget mere generel information om private fællesveje, muligheden for at oprette et vejlaug og meget andet på Lyngby-Taarbæks hjemmeside:
FAQ om private fællesveje
-
Om vej-ret
Vej-ret er den ret, som ejeren af en ejendom har over en privat fællesvej eller privat fællessti til at benytte den pågældende private fællesvej- eller sti som færdselsareal for ejendommen.
Ejeren af en ejendom skal have vej-ret til en privat fællesvej- eller sti for at kunne benytte vejen som adgangsvej til sin ejendom.
Læs mere i Rudersdal Kommunes vinterregulativ
Se folder om grundejerens forpligtelser på en privat fællesvej
-
Privatvejslovens bestemmelser
Loven skal medvirke til at sikre, at private fællesveje er indrettet teknisk forsvarligt, at vejene er i god og forsvarlig stand i forhold til færdslen på vejene, og at private beboeres dispositioner i forbindelse med vejene ikke strider mod den offentlige planlægning.
Lov om private fællesveje(Retsinformation)
-
Mål vejens længde
På Vejdirektoratets side "Den centrale vej- og stifortegnelse" kan du bl.a. se, hvor lang jeres vej er, ligesom du kan finde en række yderligere informationer om den.
Når du er kommet ind på siden, søger du på den vej, du ønsker information om, klikker et sted på den, og så bliver oplysningerne vist.
Den centrale vej- og stifortegnelse
På Rudersdal Kommunes kort kan du tilmed måle den strækning, du ønsker at måle:
https://kort.rudersdal.dk/spatialmap
Klik på "Værktøjer" og vælg "Mål afstand og areal".