Venskab på recept

Gik du glip af Sund og Aktivdagen den 18. august? Så læs denne reportage fra dagen.

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen var trækplasteret på Sund og Aktivdagen, som Rudersdal Kommune, Rudersdal Seniorråd og en række foreninger og frivillige inviterede til på Kulturcenter Mariehøj torsdag den 18. august.

Det gennemgående tema var ”5 veje til et godt liv”, som handler om vigtigheden af at styrke sit netværk, lære noget nyt, leve livet aktivt, være til stede i nuet og give af sig selv.

Da dørene blev slået kl. 10, var der mange borgere, der tog imod tilbuddene på de forskellige stande, blandt andet kunne de få målt blodtryk og blodsukker eller få testet balance-evnen og styrken i benene.

Målgruppen var seniorer og førtidspensionister, som også kunne hente inspiration til sund kost, frivilligt arbejde, roning, orienteringsløb, harmonikaspil og vigtigheden af at være med i et netværk.

 

Birgitte Schjerning Povlsen, formand for Social- og Sundhedsudvalget og Daniel E. Hansen, formand for Kulturudvalget, bød velkommen og borgmester Jens Ive havde også lagt vejen forbi Mariehøjcentret. Det samme havde seniorerne Tove Loft og Tove Kinslev, og de var glade for Sund og Aktiv-dagen.

”Jeg synes, det er et fint initiativ, at man indbyder alle til at komme her. Og det giver et godt overblik over de aktiviteter, der er i kommunen”, sagde Tove Loft. 

”Vi kommer jo først og fremmest for at høre Bente Klarlund, men jeg synes, det er et  spændende arrangement. Og jeg mødte nogen undervejs, som jeg faldt i snak med, og det er jo en sidegevinst”, sagde Tove Kinslev. 

Og netop vigtigheden af at have nogen at tale med var omdrejningspunktet for professor Bente Klarlund Pedersens foredrag ”Venner på recept”. 

Professor, overlæge Bente Klarlund Pedersen fortalte veloplagt om vigtigheden af at dyrke venskaber og relationer. 

”Det er så vigtigt med venskaber, at man burde kunne skrive en recept på dem”, sagde Bente Klarlund og underbyggede udsagnet med tal fra sin og andres forskning på området. For eksempel ved man, at mænd med svage sociale relationer i gennemsnit dør tre år for tidligt. Mens det tilsvarende tal for kvinder er to år. Og har man slet ingen sociale kontakter dør man i gennemsnit 15 år for tidligt. Og man får langt flere ”skranteår”, inden man dør. 

”Sociale relationer styrker musklerne og er stressdæmpende. Svage relationer øger risikoen for depression og demens. Og det, der er godt for hjertet, er også godt for hjernen. Derfor er motion vigtig. Sunde vaner kan lægge 14 år til dit liv”, sagde Bente Klarlund til de mange tilhørere i salen. 

70 flasker vin om dagen

Og så benyttede hun lejligheden til at aflive et par myter. Det er ikke sundere at drikke vin end øl. Ganske vist er der antioxidanter i rødvin, men man skal drikke 70 flasker om dagen, for at opnå en effekt. Men forskningen viser, at både mænd og kvinder lever længere, hvis de drikker en genstand om dagen. Og den kan også i nogen grad forebygge demens. 

”Til gengæld øges risikoen for at dø for tidligt, hvis man drikker hele ugerationen på én gang”, sagde Bente Klarlund, som også fortalte, at kaffe giver mindre risiko for at udvikle demens og hjerte- karsygdomme. Og så skal man passe på med at gå på slankekur i tide og utide. De, der har en såkaldt yo-yo-vægt, lever kortere end dem, der er overvægtige, viser forskningen.

Professor Bente Klarlund sluttede sit foredrag med følgende opskrift på et langt og godt liv:

 ”Dyrk venskaber. Hold fast i familien. Hold dig selv i gang.”