Udvalg fik undervisning i dansk

Erhvervsudvalget blev klogere på både sprogundervisning og integration, da de for nyligt besøgte SPEAK, der leverer danskundervisning til udlændinge i kommunen.

Det er vigtigt at kunne sproget, når man som udlænding gerne vil integrere sig i et land. Derfor kræver lovgivningen også, at kommunen sikrer gratis danskundervisning for de borgere, der er tilknyttet et integrationsprogram eller er au pair. Hele 208 borgere i Rudersdal er i øjeblikket i gang med at lære dansk hos SPEAK – School of Danish, og uanset hvilket uddannelsesniveau de har med i baggagen, findes der et kursus, som passer til deres niveau.

- Det er spændende at se, hvordan SPEAK har målrettet deres undervisning både til de kursister, som ikke kan læse og skrive på deres eget sprog, men også til dem, der har en uddannelse som læge, siger Formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal, Randi Mondorf.

Direktør Lisbet Winter og afdelingschefen, Ulla Bæk, tog imod Erhvervsudvalgets medlemmer i afdelingen i Kgs. Lyngby, som ligger tættest på kommunen. Og selvom det faktisk er den mindste afdeling i SPEAK, blev Erhvervsudvalget meget imponeret over både faciliteterne og undervisernes engagement.

Siden 1. januar 2019 har Rudersdal i et fælles udbud med fire andre hovedstadskommuner benyttet SPEAK som hovedleverandør af danskundervisning til udlændinge. Efter samarbejdet med SPEAK har Rudersdal sparet mere end 9,5 mio. kr. første halvår af 2019 sammenlignet med samme periode i 2018.

- Vi er rigtig glade for, at de borgere, der benytter sig af danskundervisningen, får samme høje serviceniveau, selvom udgifterne er mindsket betydeligt, udtaler Randi Mondorf.