Hop til hovedindhold
Nyhed

Tilfredshed med livestreaming af kommunalbestyrelsesmøder

Rudersdal Kommunes borgere har nu i to år kunnet følge med i kommunalbestyrelsens møder hjemmefra. Kommunalbestyrelsens åbne møder er nemlig blevet livestreamet og optaget, så man både kan følge dem live og (gen)se dem efterfølgende. Borgmesteren er glad for, at borgerne kommer tættere på de politiske beslutninger.

Da den nuværende kommunalbestyrelse påbegyndte sit arbejde i januar 2022, var det bl.a. med en tydelig ambition om at trække borgerne længere ind i det politiske maskinrum og give et bedre indblik i den politiske beslutningsproces. Derfor besluttede kommunalbestyrelsen, at alle åbne møder skulle livestreames og lægges på kommunens hjemmeside, så de også kunne ses efterfølgende. Det er de nu blevet i to år og med i gennemsnit godt 210 visninger er ordningen ifølge Ann Sofie Orth, borgmester i Rudersdal Kommune, kommet for at blive.

”Politiske beslutningsprocesser kan være meget langvarige. Den transparens, der ligger i, at man kan se, hvilke overvejelser og hensyn der tages undervejs i processen, synes jeg, er vigtig, og jeg tror på, at det understøtter følelsen af fremgang i de politiske beslutninger hos borgerne. Dette er en måde at gøre kommunalbestyrelsesmøderne mere tilgængelige, så alle, der har lyst til at følge med, også har muligheden – også dem, der ikke nødvendigvis har mulighed for at afsætte en onsdag aften,”  siger Ann Sofie Orth.

Ann Sofie Orth tilføjer, at livestreamingen kun er et af flere tiltag der er taget i brug for at give borgerne større indblik i, men også større indflydelse på de politiske beslutninger. Andre eksempler er folkeafstemninger, borgmesterkontoret som rykker ud i lokalområderne, borgersamlinger, borgermøder og meget andet.

Det overvejes løbende at tilføje yderligere funktioner, der kan give borgerne bedre muligheder og større indblik. Det kan fx være at stille spørgsmål direkte i livestreamingen under kommunalbestyrelsens spørgetime, ligesom det overvejes supplerende at lade borgerne følge møderne live via Facebook.

Som det er nu, kan man som borger stille spørgsmål ved de åbne møder i kommunalbestyrelsen ved enten at møde op fysisk eller via en formular på kommunens hjemmeside, som åbner dagen før mødet og er åben indtil spørgetiden, er slut. Alle spørgsmål bliver enten besvaret på mødet eller i referatet efterfølgende. 

Ann Sofie siger: 

”Vi har en del, der følger vores møde live, og vi har fortsat tilhørere i rådssalen, men der er også en del både embedsmænd, journalister og borgere, der bruger optagelserne, fordi de fx gerne vil følge en proces, eller fordi de gerne vil se og høre, hvad vi politikere har sagt om en bestemt sag.”

Læs mere om kommunalbestyrelsens møder

Se tidligere møder i kommunalbestyrelsen (Kommune-TV)