Hop til hovedindhold
Nyhed

Teater gav nye input til pårørendesamarbejdet i Rudersdal

Medarbejdere, pårørende og andre interesserede i social- og sundhedsområdet tog forskud på Rudersdal Kommunes kommende pårørendepolitik, hvor teater satte fokus på det gode samarbejde

Alle undersøgelser peger på, at et godt samarbejde mellem pårørende og medarbejdere i social- og sundhedsområdet giver trivsel, bedre støtte og pleje samt færre konflikter. Men selvom både pårørende og medarbejdere er fælles om at ønske det bedste for personen, der har brug for hjælp, kan samarbejdet sagtens slå knuder og ende med at være ret besværligt for begge parter.

 

Rudersdal Kommune arbejder i øjeblikket på en ny pårørendepolitik, som netop skal medvirke til at styrke det vigtige samarbejde. Det var derfor også med et blik på udviklingen af den kommende politik, at kommunen inviterede medarbejdere, pårørende og andre som har en særlig interesse i social- og sundhedsområdet, til forumteater i Birkerød Administrationscenter.


Teater giver fælles ny erfaring

Forumteater er en teaterform, der involverer og engagerer publikum i at finde løsninger og bud på, hvordan kommunikation og samarbejde mellem mennesker kan forbedres.

 

De omtrent 50 deltagere kunne derfor opleve skuespillerne i tre scener med fiktive situationer, hvor samarbejdet mellem pårørende og medarbejdere gik skævt. Deltagerne i salen kunne komme med bud på, hvordan kommunikationen mellem skuespillerne kunne forbedre den ofte anspændte situation på scenen. De tre scener blev derfor gennemspillet flere gange og viste hvordan ændringer i dialog og handlinger kunne forbedre en vanskelig situation. Teaterformen skal få deltagerne til at reflektere over pårørendesamarbejdet og dermed opnå ny erfaring og viden.

 

Erik Clausen er medlem af Seniorrådet, og sidder bl.a. i rådets plejecentergruppe, hvor fire medlemmer deltog i arrangementet. Erik var meget begejstret:

Jeg har kun positivt at sige om arrangementet. Jeg har selv været pårørende, hvor jeg i en periode kom på et plejecenter. Jeg blev derfor også personligt rørt af at se den første case, som netop udspillede sig på et plejecenter. Her blev det jo tydeligt, at den pårørende manglede information og derfor ikke var forberedt på den situation casen skildrede.

 Jeg ved nu gennem mit engagement i Seniorrådet, at der ikke er så meget tid til den enkelte pårørende og at det er borgeren, som er i fokus. Men teaterformen viste, at der er nogle ting man kan justere på i forhold til bl.a. kommunikationen, så den pårørende også føler sig set og hørt. Så det var en fremragende måde, at skildre dilemmaerne på og vise, hvordan man kan håndtere de svære situationer, som kan opstå i samarbejdet, siger Erik Clausen.


Stor inddragende proces

Det fælles arrangement er et led i udviklingen af den kommende pårørendepolitik, hvor både borgmester i Rudersdal Kommune Ann Sofie Orth og formand for Social- og Sundhedsudvalget Randi Mondorf, har ønsket en inddragende proces i udviklingen af politikken. Den kommende pårørendepolitik har derfor været drøftet i flere forskellige sammenhænge, hvor forskellige interessenter og samarbejdspartnere, har kunnet bidrage til udviklingen. 

 

Borgmester Ann Sofie Orth siger; 

Jeg er meget glad for, at vi er lykkedes med at involvere både de pårørende, foreninger og medarbejdere så tidligt som muligt i processen. Det er deres hverdagsliv vi taler om her, så selvfølgelig vægter deres input og erfaringer tungt i processen med at lave en ny pårørendepolitik. Jeg ved samtidig godt, at samarbejdet mellem borgeren, de pårørende, kommunen og andre vigtige aktører kan være fyldt med forskellige forventninger og holdninger til de pårørendes rolle. Det understreger vigtigheden af at invitere alle med ind i arbejdsrummet, når den her vigtige pårørendepolitik skal udvikles, siger borgmester Ann Sofie Orth.

Forumteatret er sidste led i forløbet, før pårørendepolitikken bliver sendt ud i høring, siger Randi Mondorf;

Med forumteater får vi sat fokus på det vigtige pårørendesamarbejde på en anden måde. Det er derfor godt, at vi på den vis får skabt en opmærksomhed omkring det vigtige samarbejde, som jo vil være en central del af en pårørendepolitik, siger Randi Mondorf.

Den kommende pårørendepolitik kommer i høring til foråret og forventes færdig til juni.