Spring til indhold

Svømmeklubber står sammen med kommunen om at reducere energiforbrug

Energikrisen kradser, og det har som i de fleste kommuner været nødvendigt at indføre en række energisparende tiltag i Rudersdal. Det gælder ikke mindst svømmehallerne, der har et højt energiforbrug. Et samarbejde med de lokale svømmeklubber har været vejen frem.

Når man ser sig nødsaget til at halvere energiforbruget i en svømmehal med mange glade brugere, må der tænkes kreativt. Ved at gå direkte i dialog med de lokale svømmeklubber i Rudersdal, er det lykkedes at komme frem til en løsning, hvor man undgår at lukke svømmehaller helt.

”Vi er meget imponerede over, at svømmeklubberne har udvist forståelse og vilje til at bidrage til at reducere energiforbruget i denne globale energikrise. Klubberne tilbringer meget af deres vågne tid i bassinerne og gør en imponerende indsats og bakker samtidig op om dette initiativ. Jeg er helt klar over, at ændringerne betyder rigtig mange forstyrrelser, ny planlægning og logistik. Der er virkelig tale om udvist ordentlighed fra svømmeklubberne, som har støttet op om forslaget og samtidig haft en god dialog klubberne imellem,” fortæller formand for Kultur- og fritidsudvalget i Rudersdal Kommune, Knud Skadborg.

Sikrer betydelig energibesparelse

En reducering af energiforbruget i svømmehallerne er nødvendigt for at imødekomme de stigende energipriser grundet den akutte forsyningskrise og for at sikre de nødvendige forsyninger i den kommende vinter. I samarbejde og dialog med de foreninger, der anvender kommunens svømmehaller, har kommunen peget på nogle konkrete tiltag, der kan sikre en betydelig energibesparelse.

”Svømmeklubberne var hårdt ramt under coronapandemien, og det har da også været ekstra vigtigt for os at kunne finde tiltag, som berører foreningerne mindst muligt. Foreningerne har været utrolig konstruktive og positivt indstillet på at finde fælles løsninger, for at reducere energiforbruget i svømmehallerne, så det er vi rigtig glade for,” udtaler Knud Skadborg.

”Fra svømmeklubbernes side, var vi meget glade for at blive inviteret i dialog med kommunen, så vi i fællesskab kunne finde de nødvendige energibesparelser. En lukning af en eller flere svømmehaller i Rudersdal, havde været en meget ærgerlig beslutning for borgerne i Rudersdal, hvad enten de er medlemmer i en af kommunens foreninger eller offentlige gæster i byens svømmehaller. Vi er derfor meget glade for at svømmeklubbernes bidrag medvirker til at holde svømmehallerne åbne, om end i mindre omfang end normalt,” siger Mia Hyldahl, der er klubchef i Sigma Swim.

En fælles løsning

Svømmeforeningerne har sammen med forvaltningen fundet en løsning, hvor det er muligt midlertidigt at reducere både den offentlige tid og foreningstiden med ca. 200 timer om ugen i alle tre svømmehaller i kommunen. Dette gør det bl.a. muligt at spare på vand, lys og varme, men uden at fjerne den vigtige svømmeundervisning i skolerne:

”Det har været en vigtig prioritet for os, at friholde svømmeundervisningen for vores børn mest muligt, og at løsningerne skulle findes sammen med foreningerne. Derfor glæder det mig, at der i fællesskab er fundet nogle konstruktive løsninger,” siger Christoffer Emil Jexen, der er formand for Folkeoplysningsudvalget i Rudersdal Kommune.

Det betyder for offentligheden, at Birkerød Svømmehal har åbent alle hverdage fra kl. 6-11, aftenåbent tirsdag, torsdag og fredag, mens lørdag og søndags åbningstider forbliver uændrede. I Rundforbi Svømmehal er der som altid åbent fra kl. 8-16 i weekenden, mens der i hverdagene stadig vil være åbent fra kl. 6.30, men kun aftenåbent mandag og onsdag.

Økonomiudvalget har endvidere besluttet at lukke saunaerne i Rundforbi og Birkerød Svømmehal samt på Rudegaard Stadion på ubestemt tid af samme grund. De nye åbningstider i svømmehallerne, der kan ses på idraet.rudersdal.dk, træder i kraft den 31. oktober 2022.