Svanerne: Ny butik i Birkerød

Vær med til at indvie en helt ny butik i Birkerød, der skal fungere som udviklingssted for ledige, der gerne vil tilbage til arbejdsmarkedet.

En helt ny butik ser snart dagens lys i Birkerød, nemlig butik Svanerne, hvor du kan købe fint håndværk fra Værkstederne ved Rude Skov, et værksted for mennesker med psykiske og fysiske handicap. Det særlige ved butikken er, at den skal drives af udfordrede, ledige borgere, der med dagligdags butikserfaring i rygsækken kan vokse og blive mere klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Åbning af butikken sker med initiativ fra Heine Søndergaard, som er indehaver af Bæredygtig Forandring, der bl.a. løser mentoropgaver for kommunen og jobcenteret:

- Da jeg så det fine håndværk fra Værkstederne i Rude Skov og samtidig havde meget at gøre med beskæftigelsesområdet som mentor, tænkte jeg: Hvorfor er der ikke nogen, der har koblet de to ting og åbnet en butik? Og det er det, vi forsøger at gøre nu, siger Heine Søndergaard.

Det at drive en butik har nemlig mange konkrete arbejdsopgaver i sig, som man kan bygge videre på som ledig og jobsøgende, fx regnskab, varebestilling, kundehåndtering og service, rengøring og mødestabilitet.

- Min drøm er, at butikken bliver en slags udslusningssted for dem, der har slået sig på livet, et meningsfuldt afprøvningssted, hvor de flyver videre ud til praktik i almindelige virksomheder. For når de har været her, ved vi, hvad de kan, siger Heine Søndergaard, der fortsætter:

- Jeg er drevet af, at vi har en pligt til at hjælpe andre, der har det dårligere end os selv. Og jeg ved fra mit arbejde, at man vokser af at give værdi for nogen, der har det dårligere end sig selv.

Også formanden for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune Randi Mondorf øjner konkrete muligheder for kommunens udfordrede ledige:

- Det er en virkelig god ide at afprøve vores ledige her med helt konkrete butiksopgaver. Jeg er sikker på, at når de kandidater, der starter i butikken, oplever at være i nogle omgivelser, der giver mening for dem, og hvor de giver værdi for andre, så vokser de selv. Når de skal få en butik til at fungere med alle de arbejdsopgaver der er, bliver det muligt hurtigere at følge, hvordan de agerer, og så kan vi simpelthen hurtigere få dem beskrevet i deres recovery-proces og dermed også i beskæftigelsesøjemed, siger Randi Mondorf.

I den nye butik, Svanerne, bliver der plads til 25 kandidater ad gangen. De kandidater, der bliver udvalgt til at starte i butikken, kommer virkelig med fra starten, for det første stykke arbejde er at få butikken fysisk op at stå, med montrer, stativer, maling osv.

Folde vingerne ud på arbejdsmarkedet

Butikken hedder i øvrigt Svanerne, fordi svanen er et fint symbol på et menneske, der som svanen kan folde vingerne ud, menneskeligt set, men også ud til andre virksomheder. Butikken får også en webshop og har åbent kl. 10-17, også om lørdagen.

Initiativtager Heine Søndergaard har, udover at være indehaver af Bæredygtig Forandring, der bl.a. løser mentor-opgaver for jobcenteret i Rudersdal Kommune, også en baggrund som officer i Søværnet og som jobkonsulent i Arbejdsformidlingen.

Åbningen sker desuden i samarbejde med Værkstederne ved Rude Skov, Socialområdet og Beskæftigelsesområdet i Rudersdal Kommune.

Kom til butiksåbning af Svanerne

Tirsdag d. 6.marts kl. 15-17 på Birkerød Hovedgade 36 – alle er velkomne.