Hop til hovedindhold
Nyhed

Sundhedsmedarbejdere får kompetenceløft i behandling af døende

Sundhedsmedarbejdere får kursus i professionel hjælp, omsorg og støtte til døende borgere.

Rudersdal Kommune iværksætter nu et tværgående initiativ for at højne den palliative pleje til døende borgere. 25 sosu-assistenter og sygeplejersker, der arbejder på kommunens plejecentre, i hjemmeplejen og rehabiliteringscentre, får derfor nu mulighed for et kompetenceløft inden for palliation over de kommende to år.

 

Sankt Lukas Stiftelsen, som kommer til at stå for kompetenceløftet af kommunens medarbejdere, tilbyder bl.a en nøglepersonsuddannelse i palliation specifikt rettet mod sygeplejersker. Derudover tilbyder Stiftelsen et kursus i basal palliation målrettet sosu-assistenter.

 

Kommunen vil med kompetenceløftet forbedre den palliative behandling og pleje af borgere i deres sidste tid. Nøglepersonsuddannelsen for sygeplejersker sigter også mod at forebygge unødvendige indlæggelser og har samtidig til formål at styrke samarbejdet mellem praktiserende læger, hospitaler og ældreplejen i kommunen.

 

Ifølge Social- og Sundhedsudvalgets formand, Randi Mondorf, skal kompetenceløftet også medvirke til at sikre et højt fælles fagligt niveau for palliation:

 

”Når vi vælger at tilbyde kurserne til medarbejdere i både hjemmepleje, plejecentre og rehabiliteringscentre, er det også for at sikre et tværgående højt niveau indenfor den palliative pleje og omsorg i kommunen. Vi har generelt meget fokus på at sikre en værdig ældrepleje, og det fokus skal vi fortsat have med i både behandlingen, plejen og omsorgen for borgere, som ligger for døden. Jeg ved, at de forskellige centre arbejder lokalt med palliation, men jeg glæder mig over, at vi kan tilbyde et fælles kompetenceløft til medarbejderne på tværs af vores enheder,” siger Randi Mondorf.

 

Centerchef på Plejecenter Frydenholm, Signe Lillegaard Haldgran, hilser tiltaget meget velkomment:

 

”Det er rigtig godt set af vores politikere, for vi har behov for at sætte fokus på, hvordan vi fortsat kan give den mest kompetente og værdige pleje til de døende på vores plejecentre. De fleste ældre bliver længere i eget hjem end før i tiden, og vi har derfor flere borgere, som kun bor på plejecenter i en kort periode, før de afgår ved døden. Personalet har derfor stor glæde af at få mere viden om palliation, og hvordan vi bedst muligt kan være med til give borgeren en værdig sidste tid og afsked med livet, fortæller Signe Lillegaard Haldgran.

 

Plejecenter Frydenholm tog dog allerede sidste år  hul på at styrke medarbejdernes viden om palliation med et fagligt kompetenceforløb. Forløbet blev sat i værk, da medarbejderne havde efterlyst mere faglig viden om emnet, og blev i første omgang tilbudt sygeplejersker og sosu-assistenter. Senere blev tilbuddet udvidet til andre fagligheder i centret. For plejecenterchefen blev det nemlig hurtigt klar, at alle, som er tæt på døende, har glæde af mere kendskab til emnet,

 

”Palliation er en meget bred faglighed og omfatter både den fysiske, psykiske og åndelige omsorg, ikke alene til den døende men også til de pårørende, som jo er påvirkede af at have en kær, som ligger for døden. Vi har på Frydenholm derfor haft stor glæde af, at rigtig mange af vores medarbejdere, som til daglig yder omsorg for beboere og pårørende,har et stort kendskab til emnet,” siger Signe Lillegaard Haldgran, som derfor også glæder sig over kommunens tilbud om et fælles fagligt kompetenceløft og dermed fokus på god og værdig palliation.