Hop til hovedindhold
Nyhed

Snurre Jensen fortæller om kunstig intelligens

På årets nytårskur for erhvervslivet i Rudersdal Kommune fortæller Snurre Jensen fra virksomheden Inspari om potentialer, muligheder og udfordringer ved at bruge kunstig intelligens og andre former for teknologi i især små og mellemstore virksomheder. Det er den 24. januar.

2023 blev året, hvor alle talte om generativ AI og alle dens muligheder. En af dem, som har beskæftiget sig indgående med kunstig intelligens generelt og generativ AI i særdeleshed er Snurre Jensen fra virksomheden Inspari, som deltager på Rudersdal Kommunes nytårskur for erhvervslivet den 24. januar. Han vil bl.a. fortælle om, hvordan små og mellemstore virksomheder kan bruge kunstig intelligens til f.eks. at hjælpe med at løse rutineopgaver eller til at effektivisere og nytænke arbejdsprocesser.

Konkrete udfordringer bør bestemme valg af teknologi

Selvom Snurre Jensen selv arbejder professionelt med generativ AI og derfor om nogen forstår dens muligheder og potentiale, er det ifølge ham vigtigt ikke at stirre sig blind på en given teknologi, blot fordi den er ny og alle taler om den.

"Lad os ikke tage udgangspunkt i en bestemt teknologi, fx. generativ AI, og så løbe rundt og lede efter problemer, vi kan løse med den. Det er jo den helt forkerte vej rundt. Lad os hellere starte med at kigge på de konkrete udfordringer, man som virksomhed står over for, og på den baggrund lave en kortlægning af mulige teknologier, der kan hjælpe med at løse de udfordringer. Nogle gange vil pilen måske pege på generativ AI. Men andre gange vil mere moden teknologi som f.eks. traditionel AI eller almindelig automatisering give mere mening,” siger Snurre Jensen og fortsætter:

”I første omgang handler det om at finde ud af, hvad det er, man gerne vil opnå ved at implementere brugen af teknologi. Vil man opnå samme effekt eller output, men ved brug af færre ressourcer? Vil man med de ressourcer, man har i dag, opnå et større output? Eller ønsker man at skabe nye forretningsmodeller eller opfinde nye produkter?”

Overvejelser om datasikkerhed og dataetik

Inden man kaster sig ud i at implementere forskellige former for teknologiske løsninger i sin forretning, er der ifølge Snurre Jensen nogle overvejelser, man bør gøre sig.

”Når vi taler om f.eks. generativ AI er der en række udfordringer og faldgruber, som er en konsekvens af, at det stadig er en meget ny teknologi. For eksempel datasikkerhed. Stort set alle teknologiske løsninger inden for dette område er baseret på cloudtjenester, så man skal have gjort sig nogle tanker om, hvordan man vil bruge cloudtjenester. Det skaber nemlig nogle problemstillinger i forhold til dataoverførsler mellem virksomheder, hvem der er databehandler osv., og man er nødt til at gøre sig nogle overvejelser om, hvad det betyder for ens virksomhed, hvis data ikke ligger hos én selv men i et datacenter et eller andet sted i verden,” siger Snurre Jensen. Derudover peger han på dataetik som et andet sted, man som virksomhed bør være opmærksom.

”Dataetik handler om, hvordan og hvorvidt man som virksomhed indsamler og anvender data på en ansvarlig måde. Et eksempel er brug af billeder af børn i markedsføring. Det er juridisk set i orden, hvis ellers der er indhentet samtykke de rigtige steder, men måske et område, hvor man som virksomhed skal tage stilling til, om man etisk og moralsk kan stå inde for det,” forklarer han.

Teknologien er kommet for blive

Beder man Snurre Jensen give et forsigtigt bud på, hvad vi kan forvente os af udviklingen på området for kunstig intelligens i de kommende år, er der én ting, han ikke er i tvivl om: Det kommer til at gå hurtigt.

”Kunstig intelligens som teknologisk område er jo ikke nyt – det har efterhånden 60-70 år på bagen. Vi har længe troet, at det helt store folkelige gennembrud, hvor alle ville begynde at bruge det, var lige om hjørnet, og det er nok der, vi faktisk står nu. Ånden kan ikke puttes tilbage i flasken. Teknologien er derude, og man er som borger, som virksomhed og som myndighed nødt til at tage stilling til det, og forsøge at forstå mere om, hvad det er, og hvad det kan – og ikke kan,” siger Snurre Jensen. I hans øjne er det især det uddannelsesmæssige perspektiv – altså det at tilegne sig den nødvendige viden og kompetencer til at bruge teknologien – der vil og bør fylde i de kommende år.

”Det er svært at begribe, hvor hurtigt udviklingen går nu. Mange virksomheder laver 3-5-årige digitale strategier, men selv 3 år er virkelig lang tid på dette område. Både fordi udviklingen går så hurtigt, og fordi teknologien kommer til at fylde mere og mere. Så hvis man er lidt teknologiblind, så er det en vinkel, man skal gøre en indsats for at få dækket ind,” slutter Snurre Jensen.