Hop til hovedindhold
Nyhed

Rudersdal Kommune etablerer whistleblowerordning for borgere

Rudersdal Kommune har oprettet en whistleblowerordning, hvor borgere kan indberette lovbrud eller alvorlige fejl og forsømmelser begået af kommunens ansatte eller leverandører.

Rudersdal Kommune har siden 2016 haft en whistleblowerordning, hvor kommunens ansatte kan indberette lovbrud eller fejl og forsømmelser, de oplever i forbindelse med deres arbejde. Kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune har nu besluttet at udvide ordningen til også at omfatte kommunens borgere.

Udvidelsen af ordningen skal være med til at sikre, at det er nemt og sikkert for borgere at indberette viden eller mistanke om ulovligheder eller alvorlige fejl og forsømmelser begået af ansatte i Rudersdal Kommune eller af leverandører, der udfører arbejde for Rudersdal Kommune – f.eks. sager om vold og seksuelle krænkelser eller brud på tavshedspligten.

”Det er meget vigtigt for os, at borgerne oplever en høj grad af åbenhed fra kommunen, og at de henvender sig til os, hvis de har viden eller mistanke om noget, vi bør vide. Den nye whistleblowerordning betyder, at borgerne får lettere adgang til at adressere kritik og bekymringer, de oplever i den kommunale forvaltning. Derudover skal ordningen være med til at sikre, at der bliver fulgt op på indberetninger, og at vi i kommunen har mulighed for at forebygge, stoppe og afværge grove fejl og ulovligheder,” siger Ann Sofie Orth, borgmester i Rudersdal Kommune.

Whistleblowerordningen er del af de forskellige klagemuligheder, hvis man er uenig i en afgørelse. Ann Sofie Orth opfordrer til, at man bruger mulighederne før en henvendelse til whistleblowerordningen. “Ultimativt er der jo domstolsvejen, men der er lang vej derhen, og det er vigtigt, at man altid afsøger de mere direkte klagemuligheder først, inden man benytter sig af whistleblowerordningen fx den ift forvaltningen uafhængige borgerrådgiver.”

Borgerrådgivningen i Rudersdal Kommune kan hjælpe med at forstå det offentlige system og finde frem til den rette myndighed eller klageinstans. Whistleblowerordningen vil være tilgængelig via kommunens hjemmeside fra den 10. januar 2024.

Whistleblowerordning for borgerne