Hop til hovedindhold
Nyhed

Plejecenterbeboere får penge tilbage

Rudersdal Kommune har ved en fejl opkrævet en forkert takst for fuld forplejning på kommunens plejecentre. Det betyder, at beboere på plejecentrene i årene 2021 – 2022 er opkrævet for drikkevarer, som de ikke skulle have betalt for. Kommunen har ved en gennemgang opdaget fejlen og vil tilbagebetale pengene til den enkelte beboer.

Kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune forventes på det kommende møde i slutningen af januar at godkende en tilbagebetaling til nuværende og tidligere beboere på kommunens plejecentre, som i perioden 2021 – 2022 har betalt for drikkevarer, der skulle have været inklusive i deres betaling for fuld forplejning. 

 

Det drejer sig om i alt 972 nuværende og tidligere beboere, som kan forvente en tilbagebetaling. For en borger, der har boet på et plejecenter i hele perioden kan tilbagebetalingen samlet være op til ca. 11.700 kr. Der er indført en bagatelgrænse på 25 kroner pr. måned. Social- og Sundhedsudvalget har allerede godkendt tilbagebetalingen, som efterfølgende skal behandles i Økonomiudvalget før den endelige godkendelse i Kommunalbestyrelsen.

 

Udbetaling til den enkelte borger

De berørte borgere modtager i februar et brev med information om baggrunden for tilbagebetalingen samt oplysning om, hvor meget de kan forvente at få tilbagebetalt. Udbetalingen sker til borgerens NemKonto i samme måned.

 

I alt er der tale om tilbagebetaling af 4,7 mio. kroner, som sker efter at kommunen i sommeren 2023 har konstateret, at beboerne ved en fejl har betalt særskilt for drikkevarer, der skulle have været indeholdt i den samlede takst.

 

Efterladte må ruste sig med tålmodighed

Hvis borgeren er afgået ved døden inden tilbagebetalingen, vil beløbet tilgå efterladte, der sidder i uskiftet bo. Ligeledes vil tilbagebetaling ske til åbne dødsboer. Kommunen kontakter Skifteretten ift. de nødvendige kontaktoplysninger, så bobehandler kan kontaktes.

 

Tilbagebetaling kan ikke ske direkte til afdødes pårørende men alene til den afdøde beboers dødsbo. For afsluttede dødsboer er det Skifteretten, som kan foretage en eventuel genåbning. Bobestyreren må derfor tage stilling til om boet skal søges genåbnet, herunder om omkostningerne ved en genåbning står mål med det beløb, som skal tilbagebetales til dødsboet. 

 

Tilbagebetalingen vil ikke have fremadrettet betydning for kommunens eller de enkelte plejecentres budgetter. Herudover vedrører fejlen alene årene 2021 og 2022.