Nye veje til vækst for virksomheder i Rudersdal

Rudersdal Kommune indgår sammen med fem andre kommuner i nyt partnerskab, der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at skabe vækst og beskæftigelse til udsatte ledige.

Projektet giver Rudersdal Kommune mulighed for at teste Payment by Results metoden, hvor kommunen betaler for resultaterne frem for indsatsen. Partnerskabet er søsat af Den Sociale Kapitalfond sammen med Erhvervsministeriet og en række fonde og kommuner - og det kan blive en god forretning for både virksomheder og kommuner. Virksomheder, der tidligere har deltaget i forløbet, har i gennemsnit opnået en omsætningsvækst på 30 procent og ansat gennemsnitligt fem nye medarbejdere. 

Projektet bliver indledt med en to-dages opstarts-bootcamp, der er åben for alle virksomheder, med mindst 10 ansatte og en omsætning på mindst 10 mio. kr. om året. Efterfølgende får udvalgte virksomheder en intensiv sparring over en periode på et halvt år fra et team af forretningsudviklere, der rådgivning og sparring om din virksomhed og om at skabe øget vækst for dig og din virksomhed.

 

Vækst med social bundlinje 

I Rudersdal Kommune er borgmester Jens Ive forventningsfuld og ser spændt på tilgangen, hvor man kobler vækst og social ansvarlighed.

- I Rudersdal ser vi hele tiden på, hvordan vi kan skabe de bedste rammer for erhvervsdrivende i kommunen. I dette projekt er der gevinster både på den økonomiske og sociale bundlinje, og det vil gerne bakke op om. Som Erhvervs- og Vækstråd går vi nysgerrigt ind i det her pilotprojekt for at afprøve nye veje til vækst og skabe flere arbejdspladser for udsatte i kommunen, siger Jens Ive.

Samtidig tester partnerskabet, om indsatsen kan sættes på investeringsformel - en såkaldt "Payment by Results" mekanisme - hvor det er kommunen, der betaler for resultaterne (fx antal udsatte/unge i job) frem for indsatsen. Metoden er afprøvet i bl.a. USA, Storbritannien og Finland med store resultater. I Danmark er det imidlertid første gang, at den bliver afprøvet i praksis.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen bakker op om projektet:

- Det særligt spændende ved det her projekt er, at det starter med økonomisk vækst, siger erhvervsministeren og  understreger, at de ledige - bliver altså et positivt bidrag til virksomhederne - og ikke en byrde eller noget, som virksomhederne påtager sig af pligt. At vi samtidig får testet, om vi kan få endnu mere ud af skattekronerne, er en ekstra gevinst oveni den værdi det vil medføre for den enkelte og for samfundet, afslutter erhvervsministeren. 

 

Inspiration fra social gazelle-virksomhed

En af rollemodellerne for projektet er Temashop.dk, hvor en fjerdedel af medarbejderne er tidligere udsatte samtidig med, at virksomheden har opnået gazelle-vækstrater. Temashop.dk er langt fra alene om at koble vækst med social inklusion. Siden 2011 har Den Sociale Kapitalfond, sammen med TrygFonden, VELUX FONDEN og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hjulpet 60 virksomheder til at vokse og skabe beskæftigelse til udsatte ledige gennem blandt andet målrettede vækstprogrammer.

Hidtil har programmerne været landsdækkende, men erfaringerne peger på, at metoden kan være en rigtig god investering for de enkelte kommuner, fordi besparelserne på overførselsindkomster overstiger omkostningerne til at drive programmerne.  

For at deltage i opstarts-bootcampen og komme i betragtning til accellerator pladserne skal man ansøge hos Den Sociale Kapitalfond.

Interesserede virksomheder skal ansøge om deltagelse senest den 13. september 2017.

Virksomhederne kan søge på via www.densocialekapitalfond.dk/programmer/accelerator/