Nye tilbud til kræftramte

Ni kommuner i hovedstadsområdet er gået sammen om Danmarks største tilbud til kræftpatienter. Borgerne er begejstrede.

 Rudersdal Kommune står nu skulder ved skulder sammen med otte andre kommuner for at tilbyde deres borgere en nuanceret palet af tilbud, hvis de rammes af kræft og har brug for støtte, træning eller socialt samvær. Siden 2015 har seks kommuner samarbejdet i 'Vi samler kræfterne', men fra 1. oktober 2017 bliver samarbejdet udvidet til også at favne Rudersdal, Gentofte og Lyngby-Taarbæk. Samarbejdet er dermed det største af sin art i Danmark.
 
- 'Vi samler kræfterne' er en fantastisk mulighed for at kunne give vores borgere de bedste tilbud, hvis de skulle blive ramt af kræft. Det er vigtigt for os at målrette til de behov, borgerne har, og det er muligt med dette samarbejde. Eksempelvis har nogle borgere et ønske om at kunne deltage på rene mandehold og andre fx et 'Puls og styrke' hold, hvor det primært handler om intensiv motion. Indtil nu har det ikke været en mulighed, men med dette samarbejde får alle borgere i Rudersdal en mulighed for at deltage på et hold tilpasset netop deres behov, siger Mette Ryle, sundhedschef i Rudersdal Kommune.

Godt kommunalt samarbejde uden bureaukratisk bøvl

'Vi samler kræfterne' er kendetegnet ved høj kvalitet i alle tilbud og ved ikke at have nogen form for bureaukratisk bøvl kommunerne imellem. Samtlige kommuner har tilsluttet sig et fælles værdigrundlag for samarbejdet, hvilket blandt andet betyder, at der ikke skal overføres midler mellem kommunerne.

På borgernes præmisser

Dennis på 49 år har været igennem en vellykket kræftoperation, men døjer med bivirkninger. Han deltager i et hold for kun mænd, hvor han sammen med de andre giver den gas to gange om ugen. - Det er rart at komme ud og møde andre i samme situation. Det giver sammenhold, og man får rørt sine muskler. Fysisk får jeg det bedre, og jeg føler mig bedre tilpas efter træningen, fortæller han. Han bor i Rødovre men går til træning i Gladsaxe, og det er ikke et problem på nogen måde, synes han.
 
Anette er 65 år og deltager i et hold for brystopererede. Hun bor i Gladsaxe og træner i Rødovre. Det ser hun heller ikke som et problem: - Jeg har bil, det er slet ikke et problem. Jeg sætter pris på at kunne deltage i et tilbud kun for os, der er brystopererede. Vi har nogle særlige behov, som der tages hånd om på holdet, fortæller hun.
 
Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune er begejstrede for at være en del af det udvidede kræftrehabiliteringssamarbejde: - Med projektet samler vi kræfterne dér, hvor de giver mest og bedst mening for borgerne. Selv om kræft er en sygdom, som mange vil møde i deres liv, så optræder den ikke ens. Der er store forskelle på behovene hos en kvinde, der har fået brystkræft, en mand med hoved- halskræft og en som er ramt af lungekræft, lyder det.
 
Find hold og flere oplysninger her: Til dig med kræft