Hop til hovedindhold
Nyhed

Kritik og anbefalinger fra ekstern undersøgelse af Søholmskolen

Advokatundersøgelsen af Søholmskolen retter kritik af den daværende skoleledelses håndtering af mistanke om en vikars upassende og grænseoverskridende adfærd over for elever på skolen og kommer med en række anbefalinger til Rudersdal Kommune.

Rudersdal Kommune bad i efteråret 2023 advokatfirmaet Poul Schmith udføre en ekstern advokatundersøgelse af både skoleledelsen på Søholmskolen og Rudersdals Kommunes håndtering af sagerne om en tidligere vikars mulige overgreb på og krænkelser af en række elever på skolen. Undersøgelsen blev nedsat i forlængelse af varetægtsfængslingen og sigtelsen af en 27-årig mand for mistanke om blandt andet voldtægt og trusler imod vidner.

Advokaterne retter i undersøgelsen kritik af den daværende skoleledelse på Søholmskolen for ikke at have handlet tilstrækkeligt adækvat på indberetninger fra elever, forældre og medarbejdere om vikarens formodet upassende og grænseoverskridende adfærd over for flere elever. Den manglende handling fra skoleledelsens side betød ifølge undersøgelsen, at der ikke blev foretaget en reel undersøgelse af de indberettede forhold. Til gengæld konkluderer rapporten også, at ledelsen ikke har handlet på en måde, der rejser spørgsmål i forhold til straffeloven, hvorfor der ikke er forhold, som bør politianmeldes. Advokatfirmaet Poul Schmith konkluderer imidlertid, at der er tale om en så grov tilsidesættelse af undersøgelsespligten, at der er grundlag for, at Rudersdal Kommune drager den daværende ledelse til ansvar ansættelsesretligt.

Advokatfirmaets undersøgelse konkluderer også, at kommunens forvaltning i meget begrænset omfang har modtaget information om vikarens adfærd, og at forvaltningen har ageret tilstrækkeligt på de få henvendelser, den har modtaget. Kommunen modtager dog kritik for ikke i tilstrækkelig grad at have fulgt op på beredskabsplaner og sikret sig, at der blev foretaget en bedre oplæring og træning i beredskabsplanen, så de ansatte på Søholmskolen blev sat bedre i stand til at efterleve procedurerne i praksis.

Borgmester Ann Sofie Orth siger: 

Det er i enhver forstand en meget ulykkelig sag, hvilket advokatundersøgelsen bekræfter til fulde. Jeg er tilfreds med, at vi nu har fået vendt alle sten, og at vi har fået afdækket hændelsesforløbet. Vi skal i sager med mistanke om overgreb og krænkelser af børn og unge som voksne reagere hurtigt og korrekt, og når man har en skærpet underretningspligt, så skal den følges. Vi følger selvfølgelig undersøgelsens anbefalinger til punkt og prikke og vil fortsætte med at have fuld fokus på, at en sådan sag aldrig kan gentage sig på vores skoler. Vi er allerede i gang med en række initiativer, og flere vil følge.

Anbefalinger

Advokatfirmaet anbefaler på baggrund af den gennemførte undersøgelse en række initiativer, ændrede procedurer mv. for at forebygge lignende situationer. Børne- og Skoleudvalget fik på sit møde tidligere i dag en status på de konkrete anbefalinger og de skridt, kommunen allerede har taget.

Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Anne Christiansen, siger: 

Vi er på et møde i Børne- og Skoleudvalget tidligere i dag blevet orienteret om advokatfirmaet Poul Schmiths undersøgelse og kommer også til at drøfte den på kommende møder. Vi har simpelthen behov for at bruge mere tid på at sætte os ind i den omfattende afrapportering. Jeg kan roligt sige, at alle fortsat er dybt rystede, og vi kan ikke undskylde nok overfor de berørte børn, unge og forældre. Vi har nu – så langt det er muligt – fået dokumenteret hændelsesforløbet og kan også konstatere, at forvaltningen ser på, hvilke ansættelsesmæssige konsekvenser dette skal have for den daværende ledelse. Samtidig giver undersøgelsen klare anbefalinger til, hvor og hvordan vi skal ændre i vores politikker, procedurer mv.

Om advokatundersøgelsen

Advokatundersøgelsen er baseret på et meget omfattende materiale, som kommunen har stillet til rådighed. Det drejer sig bl.a. om cirka 9,9 mio. mails og cirka 52.000 AULA-beskeder. Desuden indgår skriftlige redegørelser fra og referater af samtaler med ansatte og forældre til elever på Søholmskolen om skolens kendskab og ageren i sagen, ligesom kommunens interne og eksterne retningslinjer, procedurer, vejledninger, organisering m.v. vedrørende håndtering af uhensigtsmæssig eller grænseoverskridende adfærd samt overgreb fra vikarer og lærere har været en del af det samlede analysegrundlag.

Undersøgelsen er gennemført i perioden fra den 21. september 2023 til den 15. januar 2024.

Læs mere

Et sammendrag af undersøgelsen med kritik og anbefalinger kan findes her: 

Se sammenfatning af advokatundersøgelsen