Innovationsprisen går til fire elever fra Birkerød Skole

Firkløveren modtog innovationsprisen i DM i digitale skills på Danmarks Læringsfestival for deres nytænkende projekt: Quickwater. Her kan frivillige træde til via en app og hjælpe ældre mennesker med at få væske nok.

 
- Vi havde ikke turde håbe på, at vi nåede så langt, og det føles meget overvældende, fortæller de overraskede piger efter at have modtaget prisen. 
 
I onsdags dystede elever fra hele Danmark i CRAFT – DM i digitale skills, som blev afholdt i Bella Centret på Danmarks Læringsfestival, hvor de med deres projekter kom med bud på, hvordan it, innovation og samarbejde kan være med til at løse problemer fra det virkelige liv. 
 
Vinderen af DM i digitale skills blev elever fra Københavns Kommune. Udover innovationsprisen blev der også uddelt en Fighterpokal og Samarbejdspris. 
 
Forud for konkurrencen havde de fire elever fra 7. klasse på Birkerød Skole; Téa Wolsgaard, Mynte Warburg, Cornelia Inger Margrethe Jensen og Hekla Lichtenberg vundet den lokale konkurrence i Rudersdal. 
 
I løvens hule
Nerverne sad uden på tøjet, inden de fire piger skulle præsentere projektet overfor dommerpanelet. Selvom de havde finpudset og øvet deres pitch, så var det alligevel ikke helt det samme, da de endelig stod i løvens hule. Men idéen om at skabe kontakt mellem mennesker, og evnen til at kombinere både innovation, samarbejde og problemløsning imponerede dommerne, og pokalen var i hus. 
 
Tea Wolsgaard fortæller: 
- Jeg tror, at vores projekt vandt innovationsprisen, fordi det var meget nytænkende. Det er et helt nyt område, som der ikke bliver lagt så meget energi i i dag. Så jeg tror, at vi har åbnet folks øjne op for et problem, som vi kan være med til at løse. 
 
Rustet til fremtiden
I projektet har pigerne fået de kompetencer i spil, som er efterlyst i fremtiden. I Rudersdal Kommune arbejder skolerne målrettet med at styrke det 21. århundredes kompetencer. 
 
- Det 21. århundredes kompetencer handler om at udvikle generelle færdigheder og kompetencer, der peger ind i det 21. århundrede. Det kan være kompetencer som fx samarbejde, problemløsning, kritisk tænkning, læring i fællesskab, projektarbejde, eleven som producent og en undersøgende tilgang til læring. I løbet af projektforløbet får eleverne mulighed for at udvikle nogle af ovenstående kompetencer, som samfundet kommer til at efterspørge, fortæller Kim Byrding, digitaliseringskonsulent i Rudersdal Kommune.
 
Kim Byrding fortsætter: 
- I år har vi gjort ekstra meget ud af at hjælpe lærerene med at understøtte eleverne i deres projekt. Som lærer kræver det, at de ved, hvordan de skal undervise, og hvilke metoder de skal bruge for at kunne understøtte eleverne bedst muligt i at få udviklet deres idéer.
 
Og her kan Kim Byrding konstatere, at arbejdet har båret frugt for både lærere og elever.  
 
Sammenhold og samarbejde
Udover anerkendelsen og den flotte pokal, har pigerne fået meget mere med hjem i bagagen: De har lært at arbejde på en helt ny måde sammen med nye mennesker. 
 
- Det har været virkelig sjovt og lærerigt at arbejde på en helt ny måde, end vi har gjort tidligere. Vi skulle selv komme op med alle vores idéer og holde gnisten i gang, når vi havde så frie rammer til projektet. Vi har også fået et nyt venskab. Så vi kommer til at tilbringe meget mere tid sammen, fortæller Cornelia Inger Margrethe Jensen.
 
Mynte Warburg supplerer: 
- Vi føler, at vi har lært meget mere end vi kunne forestille os, før vi gik i gang med projektet. Det har været lærerigt at få lov til at fordybe sig i et projekt, blive taget ud af vores ’normale’ undervisning få lov til at skabe nogle ting, ud fra de idéer, som vi kom op med. 
 
FAKTA
STIL (Styrelsen for IT og Læring) står bag DM i digitale skills – også kaldet CRAFT (Creating Really Advanced Future Thinkers)
 
DM i digitale skills og CRAFT er en elevkonkurrence, hvor elever og lærere afprøver nytænkende projekter med fokus på it, samarbejde og innovation. Vinderne af DM i digitale skills blev elever fra Københavns Kommune. 
 
Kriteriet for at deltage i DM i digitale skills, som afvikles hvert år, at man forud for DM, har kvalificeret sig i de lokale mesterskaber. 
 
Kontakt:
Kim Byrding, digitaliseringskonsulent, mail: kimb@rudersdal.dk