Igen-igen har rekordmange brevstemt til valget

13,4 procent af vælgerne har brevstemt til folketingsvalget onsdag den 5. juni. Det er lidt flere end ved sidste folketingsvalg i 2015, hvor 12,7 procent af vælgerne brevstemte.

Præcis 5.308 vælgere i Rudersdal Kommune har stemt til folketingsvalget inden selve valgdagen (det er det, der kaldes at brevstemme). Dermed bliver brevstemme-procenten hele 13,4 procent.

Vi har lige haft et Europa-Parlamentsvalg, hvor der var langt flere end sædvanligt, der brevstemte, og den samlede stemmeprocent slog alle rekorder. Derfor krydser vi fingre for, at det høje brevstemmeantal til folketingsvalget betyder, at valgdeltagelsen også slår alle rekorder grundlovsdag.

Forbedring i forhold til valget i 2015

Til folketingsvalget den 18. juni 2015 brevstemte 12,7 procent af de stemmeberettigede vælgere i Rudersdal Kommune. Dengang var det også et meget højt antal og rekord i forhold til tidligere valg.

Da valgdagen var til ende, havde i alt 90,7 procent af vælgerne stemt. Det var den tredjehøjeste stemmeprocent i Danmark dengang, kun overgået af Allerød Kommune (92, 3 procent) og Egedal Kommune (90,8 procent). Alligevel var det lavere end ved folketingsvalget i 2011, hvor 92,2 procent af vælgerne i Rudersdal stemte.

I hele Danmark stemte 85,9 procent til folketingsvalget i 2015. Folketingsvalg er generelt den type valg, hvor flest vælgere stemmer.

Hvad betyder det?

STEMMEPROCENT

Stemmeprocenten viser, hvor stor en andel af de stemmeberettigede vælgere, der stemmer til et valg. Det er med andre ord antallet af dem, der har stemt, i procent af dem, der kan stemme.

VALGDELTAGELSE

Når vi taler om valgdeltagelse, mener vi det samme. Dvs. at det er det samme som stemmprocenten.