Høj fart koster liv på vejene

Rudersdal Kommune vil sammen med Rådet for Sikker Trafik have flere til at lette foden fra speederen. Det sker med en ny kampagne, der både kan ses i tv og langs vejene.

Halvdelen af alle dødsulykker kunne være undgået

Hvert år er for høj fart på vejene skyld i farlige situationer og ulykker.

På fem år har 39 mennesker mistet livet på grund af for høj fart på vejene alene i Nordsjællands politikreds.

Langt de fleste dødsulykker sker stadig på landevejene, og den høje fart er skyld i halvdelen af alle dødsulykkerne. Derfor fortsætter Rudersdal Kommune arbejdet med at få farten ned på vejene.

Sænk farten, før det er for sent

Kampagnen sender et klart budskab til bilisterne – Sænk farten, før det er for sent. For selv en lille hastighedsoverskridelse har store konsekvenser.

Risikoen for at komme alvorligt til skade eller i værste fald miste livet i en ulykke stiger, jo højere hastigheden er. Hvis to bilister kører ind i hinanden med 80 km/t, vil ulykken i 30 % af tilfældene have dødelig udgang.

Er hastigheden derimod 90 km/t, bliver risikoen fordoblet til 60 %.

Flertal: Der køres for stærkt på vores vej

I forbindelse med kampagnen har Rådet for Sikker Trafik spurgt 2.046 personer i hele landet, om de synes, at der køres for stærkt i det område, hvor de bor. Hele 67 % af de adspurgte svarer ja.

Selv lidt for høj fart skaber farlige situationer og utryghed og bekymring hos de tusinder, der bor ud til en vej. Det kan også medføre, at mange ikke tør lade deres børn cykle eller gå alene til skole, venner eller fritidsaktiviteter, når bilerne kører for stærkt.

- Der er mange gode grunde at vise mere hensyn og sænke farten. Det kan skabe mere tryghed og vigtigst af alt sikre, at færre kommer til skade eller mister livet i trafikulykker. Der er for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne, så vi skal have flere til at overholde fartgrænserne, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta om undersøgelsen

Synes du, at folk kører for stærkt i det område, hvor du bor?

  • Ja, i høj grad: 13 %
  • Ja, i nogen grad: 54 %
  • Nej, slet ikke: 29 %
  • Ved ikke: 4 %

(Kilde: Undersøgelse lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 2016 med 2.046 adspurgte i hele landet).

Fakta om ulykker

Fra 2010 – 2014 kunne 551 dødsfald i trafikken på landsplan have været undgået, hvis en eller flere af de involverede ikke havde kørt for stærkt (kilde Vejdirektoratet).

Gode råd

  • Tilpas hastigheden efter vejen, omgivelserne og vejret.
  • Husk, at fartgrænserne også gælder ved overhaling.
  • Husk, at der næsten ikke er tid at vinde ved at køre for stærkt.
  • Brug evt. en GPS til at advare dig, hvis du kører for stærkt.

Om kampagnen

Kampagnen ”Sænk Farten – før det er for sent” kan ses i hele landet den 10. – 30. oktober. En ny kampagnefilm vil blive vist i tv og på sociale medier. Langs vejene vil tusindvis af røde skilte med teksten ”Sænk Farten – før det er for sent” sende en venlig opfordring til bilisterne.