Erhvervs- og Vækstrådet blev klogere på teknologisk infrastruktur

Christian Clausen er forskningschef i den danske virksomhed Bioneer, og han tog imod Rudersdals Erhvervs- og Vækstrådet på domicilet i Hørsholm tirsdag d. 19. november, hvor han viste rundt og fortalte om virksomheden.

Bioneer er ikke en helt typisk virksomhed. Virksomheden er ejet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og er en GTS-virksomhed. Det betyder, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har givet tilladelse til, at Bioneer kan udvikle særlige højteknologiske services, som dansk erhvervsliv efterspørger på længere sigt, men som ikke udbydes blandt andre virksomheder i Danmark. Sammen med seks andre virksomheder er Bioneer således en del af den teknologiske infrastruktur i Danmark.

Virksomheden indgår periodevis en resultatkontrakt med ministeriet, der beskriver de services, som Bioneer vil udvikle for at sikre danske virksomheder lokal adgang til avancerede højteknologiske ydelser.

- Vi er meget imponerede af Bioneers teknologiske viden og position på markedet, hvor de sammen med få andre virksomheder er godkendt til at levere teknologisk service til virksomheder i Danmark. Det er noget, som kommunen virkelig kan være stolt af, siger Jens Ive, borgmester og formand i Erhvervs- og Vækstrådet.

Tester hvordan lægemidler virker i kroppen

Bioneer udbyder services, der er baseret på forskning, til både danske og udenlandske virksomheder inden for det farmaceutiske, bioteknologiske og det medicotekniske område.

Konkret udvikler og tester Bioneer menneskelige cellemodeller, fx bittesmå laboratoriemodeller af tarmen, som kan bruges til at forstå samspillet mellem kroppen og lægemiddelstoffer. Virksomheden laver små forsøgslaboratorier, hvor virkningen af lægemidler testes i menneskekroppen – uden at foretage forsøg på mennesker. Den viden kan bruges til produktion af protein, afklaring af lægemidlers virkningsmekanisme og effekt, samt opdagelse og diagnosticering af sygdomme.

Bioneer løser også specialiserede ad hoc opgaver for virksomheder ved at kombinere metoder fra den store teknologiværktøjskasse, som er udviklet over mange år. Bioneer deltager derudover i en række forskningssamarbejder med nationale og internationale forskningsinstitutioner og virksomheder.