De ældste skolebørn kommer oftest til skade i trafikken

Når landets skoleelever skal ud på vejene efter sommerferien, er det ikke de nye og uerfarne skolebørn, men derimod de ældste elever, der kommer ud for flest trafikulykker.

Det er de 13-16-årige, der kommer mest til skade i trafikken. Ifølge ulykkesstatistikkerne kommer over ti gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt som 6-årige.

Derfor sætter Rudersdal kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden nu fokus på teenagerne med den landsdækkende kampagne ”Teenager i trafikken”.

Ingen skolelever skal komme til skade i Rudersdal Kommune

Både store og små skoleelever er en meget vigtig målgruppe i Rudersdal Kommune, og heldigvis ligger antallet af tilskadekomne børn meget lavt.

"Det er meget vigtigt for os, at alle børn i Rudersdal Kommune lærer at passe på sig selv og være opmærksom i trafikken, men som barn eller ung kan det være svært at overskue den ofte kaotiske morgentrafik omkring skolerne. Derfor skal kampagnen minde bilister om at sænke farten og vise hensyn og samtidig lære om god og sikker trafikadfærd, så ingen skoleelever kommer til skade i trafikken", siger Court Møller, formand for Miljø- og Teknikudvalget.

Rudersdal Kommune arbejder målrettet med at minimere antallet af ulykker og arbejder for at elever føler sig tryg ved at færdes i trafikken. I 2016 blev kommunen som den første offentlige institution i Danmark certificeret i trafiksikkerhedsledelse. Det betyder, at kommunen har en struktureret tilgang til arbejdet med trafiksikkerhed og arbejder med en strategisk målsætning om at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne til nul.

Politi og plakater på skolevejene

Den landsdækkende kampagne er en del af kommunens arbejde med trafiksikkerhed, og i forbindelse med kampagnen laver politiet også kontroller på skolevejene. Det sker i uge 32-33, hvor skolerne starter op efter ferien. Hvert år viser politiets kontroller nemlig, at mange bilister kører for stærkt på skolevejene.

Rudersdal Kommune sætter i den forbindelse plakater op ved skolerne, som skal minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme på store og små skolebørn.

Kampagnen skal minde forældre om, at de stadig har et ansvar, når børnene bliver ældre, og at det nytter at blande sig.

"Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de f.eks. cykler sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det", siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnen løber af stablen i Rudersdal Kommune og i resten af landet fra 7. august til 3. september.

Fakta: Om kampagnen

Kampagnen Børn på vej / Teenager i trafikken kører i uge 32–35 og består af:

  • Plakater ved skolerne med budskabet ”Børn på vej”
  • Politikontrol ved skolerne
  • Kampagnefilm i TV, der minder forældrene om, at de skal tale trafik med deres teenagere
  • Digital test til forældre, der kan teste deres viden om teenagere og trafikHjemmeside med gode råd og inspiration til teenageforældre: www.sikkertrafik.dk/teenager
  • Kampagnepakker til skoleklasser som skal få trafikundervisning på skoleskemaet

Det er Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne i Danmark, der står bag kampagnen.

To gode råd til forældre til teenagere

Det nytter at tale trafik med din teenager. Selv om det ikke altid føles sådan, lytter teenagere mere til deres forældre end til vennerne, viser undersøgelser.

1. Lav regler eller aftaler

I kan fx have regler om cykelhjelm, brug af mobiltelefon i trafikken, eller hvordan din teenager kommer hjem fra fest.

2. Se på dine egne trafikvaner

Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at din teenager efterlever dem.