Spring til indhold

Børnehus leger sig til at blive sikre på cyklen

Børnehuset Kastaniebakken bruger cyklen som pædagogisk redskab og har i september været tilmeldt Cyklistforbundets kampagne "Vi kan cykle".

Jo tidligere børn bliver fortrolige med cyklen og får positive cykeloplevelser, jo større er sandsynligheden for, at de bliver gode og sikre cyklister og fortsætter med at være fysisk aktive livet igennem. Derfor har 40 børnehavebørn i  Børnehuset Kastaniebakken i september været med i Cyklistforbundets cykelkampagne og øvet forskellige cykelfærdigheder og trænet deres cykelsikkerhed. Udgangspunktet er en række cykellege, hvor børnene har det sjovt og interagerer på kryds og tværs fra deres cykler. Daglig leder Mette Stobbe fortæller:

Cykelleg kan være nogle små opgaver, børnene skal løse på cykel, som eksempelvis at cykle slalom, lege ”Kongens efterfølger” eller fange sæbebobler. Med legene træner vi en række grundlæggende cykelfærdigheder, og fordi det er lege, så kommer det helt naturligt for børnene.

Cykelleg styrker børnenes selvværd

Ifølge Mette Stobbe kan cykelleg meget mere end at lære børn at cykle. Cykelleg øger også børnenes selvværd og tro på egne evner ved at kunne mestre cyklen. I Kastaniebakken oplever pædagogerne, at de børn, der plejer at være lidt tilbageholdende, pludselig finder ind i nye roller og bliver helt grebet af cykellegen, fordi det er så sjovt.

- Børnene når slet ikke at tænke ”det kan jeg ikke”. De gør det bare, og på den måde styrker legene børnenes selvværd. For de oplever jo, at de kan noget, og at de kan lære noget, forklarer Mette Stobbe.

Vuggestuebørn cykler også

Selvom september og Cyklistforbundets kampagne ”Vi kan cykle” er på vej retur, så fortsætter Kastaniebakken med cykellegene. Faktisk har børnehuset fokus på at cykle og bevæge sig hele året, og når et barn starter i vuggestuen, foreslår børnehuset altid forældrene at købe en løbecykel og bruge den i stedet for klapvognen.

I løbet af året planlægger pædagogerne også cykellege med de 1.5 til 2-årige for at forberede dem på de cykellege, som de skal lave i børnehaven. De tager med dem i skoven, hvor de kører på løbecykel, og hvor de oplever, at de kan komme rigtig langt ved egen hjælp.

Og når vuggestuebørnene en dag rykker op i børnehaven, er børnene klar til at kunne snakke med om cykler, skilte og trafik – og måske cykle en runde i nabolaget.

Kun fantasien sætter grænser

Mette Stobbe opfordrer til, at også forældre træner cykelsikkerhed og cykelfærdigheder med børnene. Det er nemlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan lave på den tohjulede:

Tag en pakke kridt, tegn en by, nogle vejbaner og en rundkørsel. Opfind nogle skilte og cykel rundt på banen sammen med børnene. Når børnene er blevet sikre, så tag ud i skoven, hvor der er et krævende terræn med forhindringer og bakker. Det gør børnene endnu mere cykelsikre.

Nyheden er skrevet med udgangspunkt i et interview med Mette Stobbe i P4 Eftermiddag den 25. september samt en reportage fra Kastaniebakken, som Cyklistforbundet har lavet. 

Hør indslaget på P4 her (spol frem til 1:37 i udsendelsen) 

Læs Cyklinstforbundets reportage ”Selv en rolling kan køre ræs” her