Anne Nielsen kåret til Årets Kunstner i Rudersdal 2019

Den traditionsrige hædring af Årets Kunstner i Rudersdal Kommune fandt onsdag eftermiddag sted på rådhuset i Holte. Titlen gik i år til keramikeren Anne Nielsen, der er lidt af en verdensborger.

Det var en beæret kunstner, der takkede for sin nye titel i Rådssalen onsdag eftermiddag. Her overrakte borgmester Jens Ive en buket blomster til Årets Kunstner, den lokale keramiker Anne Nielsen - en berejst kvinde, der lader sine oplevelser rundt om i verden være en bærende del af udtrykket i sin kunst.

Salen på rådhuset i Holte var fyldt op med venner, bekendte og politikere, der var mødt op for at overvære den traditionsrige overrækkelse. Rudersdal Kommune hædrer årligt en lokal kunstner, der har gjort sig bemærket lokalt, nationalt og internationalt.

Jens Ive overrækker buket til Årets Kunster 2019

"Det gik pludselig op for mig, at her var det kun mig, der skulle have en pris," sagde Anne Nielsen i sin takketale. Hun har før modtaget priser, men ikke som den eneste modtager, og da en veninde gjorde hende opmærksom på dette, kom der først sommerfugle i maven.

Men den glade kunstner kunne efter talerne nyde lidt godt til ganen sammen med de øvrige deltagere. Også øregangene blev forkælet med live musik fra unge talenter fra Rudersdal Musikskole.

Rejserne som inspiration

Keramikken har altid været en stor passion for Anne Nielsen. Hun kom allerede som 16- årig ind på Danmarks Designskole som en af de yngste elever. Hendes mange oplevelser inkluderer bl.a. ophold i Afrika, Irland og Australien. I Irland og Australien arbejdede hun som etableret kunstner med eget værksted.

Oplevelserne af de forskellige kulturer og ikke mindst naturen på sine mange rejser indarbejdes på forskellig vis i Anne Nielsens værker. Mange af disse er inspireret af rideture i Island og Mongoliet. Hesten som et stærkt symbol på frihed, og det at kunne bevæge sig let og ubesværet gennem livet, går igen. Det samme gør Anne Nielsens fascination af de indonesiske koralers smukke, røde farve.

Årets Kunstner 2019 Anne Nielsen

Udstillinger og priser

Siden færdiggørelsen på Designskolen i 1969 har Anne Nielsen ​gennem årene modtaget en lang række legater og udmærkelser, blandt andet National Craft Award fra The Royal Dublin Society i Irland (1974), guldmedalje fra Concordo Internazionale Della Ceramica, Faënza, Italien (1975) og Kunsthåndværkerprisen af 1879s bronzemedalje (2002). 

Anerkendelsen af hendes værker har betydet udstillinger verden over - både i Europa, Australien og USA - og mange steder rundt om i Danmark. Også lokalt er det blevet til flere udstillinger.

Kunst af Anne Nielsen

Se værkerne i Birkerød Gl. Præstegård

I forbindelse med titlen som Årets Kunstner er det en tradition, at kunstneren udstiller i Birkerød Gl. Præstegård i samarbejde med Birkerød Kunstforening. Fra den 2. til den 24. november i år kan Annes Nielsens kunst opleves sammen med 9 af hendes tidligere elever.

Som en del af hædringen køber Rudersdal Kommune tre værker af 'Årets kunstner'. Værkerne er gaver til modtagere af årets priser, som uddeles inden for Kulturområdet. Derudover produceres der postkort med kunstnerens motiver.

 

Fakta

  • Siden 2008 har Rudersdal Kommune hædret en lokal og aktiv kunstner.
  • Formålet med udnævnelsen er anerkendelse og profilering af kunst og håndværk i Rudersdal Kommune.
  • En kunstkomité indstiller 'Årets Kunstner' til Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelse.
  • Komiteen bag udvælgelsen af Årets Kunstner består af repræsentanter fra de to lokale kunstforeninger, to lokale kunstnere, en repræsentant fra Rudersdal Kulturparaply og to repræsentanter fra Kulturområdet.