Kurhotel Skodsborg fik hjælp i køkkenet

I 2017 besluttede Kurhotel Skodsborg, at der skulle nye boller på suppen i kurhotellets køkken. Camilla Hoberg, foodcoordinator og ansvarlig for økologi og bæredygtighed hos kurhotellet, tog teten til en mere bæredygtig drift i køkkenet. Energiforbruget skulle under lup. Både for økonomien og miljøets skyld.

Men det kan være svært at få trumfet store forandringer igennem på et stort og traditionsrigt kurhotel. 

Grøn handlingsplan hos Skodsborg

Kurhotel Skodsborg fik udarbejdet en Grøn Handlingsplan på baggrund af målinger af energiforbruget i køkkenet. 

Rapporten vurderede, at der årligt kunne spares 52.450 kWh svarende til ca. 80.000 kr. primært ved hjælp af adfærdsændringer.

Rapporten anbefalede initiativer som slukkevagter, miljøambassadører og feedback på de ansatte i køkkenets energiadfærd, der skulle være med til at sikre energibesparelsen.

- Det var lidt tungt at komme i gang, da ikke alle kunne se mulighederne i en grøn omstilling. Derfor kan det være svært at finde bred opbakning til sådan nogle projekter. Men man må bevare modet og troen på projektet og kæmpe for sin sag, fortæller Camilla.

Store besparelser med simple tiltag

På Camillas initiativ fik kurhotellet udarbejdet en Grøn Handlingsplan, der kunne afsløre, at der kunne hentes besparelser på omkring 80.000 kr. årligt på elregningen ved simple tiltag i køkkenet, og så var der ikke længere noget at rafle om. 

Det var dog ikke var ren badeferie for personalet at opnå den store besparelse. Udover en biokværn, der sørger for, at overskydende mad bliver kværnet og derefter sendt til et nærliggende biogasanlæg, så var de fleste tiltag nemlig forbundet med adfærdsændringer for køkkenpersonalet.

De ansatte fik derfor råd og vejledning om energiforbrug og energiadfærd, og tiltag som miljøambassadører, slukkevagt samt feedback på de ansattes energiadfærd skulle sikre, at den energirigtige adfærd rodfæstede sig.

En øjenåbner

Projektet har vist, at der kan opnås meget med små tiltag, og det har ændret tankegangen hos Kurhotellet.

- Projektet har været lidt en øjenåbner for os i forhold til at tænke vores arbejde på en ny måde. Det har virkelig åbnet op for mange nye tiltag, også på andre områder end energi. Nu er der også opbakning fra hele linjen i forhold til at gå mere bæredygtigt til værks, fortæller Camilla. 

Bestil grønt besøg

Kurhotellet har siden hen lavet en indsats i forhold til at sænke mad- og råvarespild og lavet menuerne om for at spare på kødforbruget. Der er også kommet mere fokus på de ansattes trivsel, og sygefraværet hos de ansatte er sænket med 30 pct. med en målrettet motionsindsats. Desuden er kurhotellet i gang med at optimere affaldshåndteringen. Alt dette er kommet i værk som resultat af de spæde skridt, der blev taget i køkkenet.

Og de mange tiltag  er ikke bare til gavn for bundlinjen men også samvittigheden, påpeger Camilla.

- Det gør jo en forskel for os alle, så man sover altså bare meget bedre om natten, konkluderer hun. 

 

Få råd og vejledning til din virksomheds grønne omstilling

Rudersdal Kommune var en del af processen for bæredygtig drift hos Kurhotel Skodsborg. Hvis du vil høre mere om, hvordan Rudersdal Kommune kan hjælpe dig og din virksomhed med at spare på energien og blive mere bæredygtig, så kontakt os eller bestil et Grønt Besøg nedenfor.