Novafos og Rudersdal Kommune har gennem de sidste to år været i tæt dialog om arbejdet med områdeplanerne; Tekniske og økonomiske beregninger på en række strategier skal gøre det muligt for kommunalbestyrelsen at tage beslutning om strategien for opgradering af kloaksystemet i hvert enkelt område.
Novafos er efter aftale startet med det område, hvor miljøbelastningen og kloakkernes tilstand er værst, nemlig Holte-området.
Dette er af Novafos inddelt i tre hydrauliske oplande:
- Holte
- Dronninggård
- Øverød
De tre steder i Holte-området hvor der skal separatkloakeres. De grå felter viser de områder, der skal kigges på senere.
Nu foreligger områdeplanerne med tilhørende analyser for disse oplande.
Områdeplaner og analyser for oplandene
Ifølge områdeplanen for Holte, Dronninggård og Øverød ledes spildevand i dag til rensning gennem den samme transportledning til Mølleåværket, der ligger i Lyngby-Taarbæk Kommune.
Den største udfordring for området er, at denne ledning kun netop er stor nok til at transportere den maksimale mængde husspildevand, der kommer fra området.
Det vil sige, at det ikke skal regne ret meget, før rørene fyldes, og blandingen af regn- og spildevand løber ud i Søllerød Sø, Vejlesø og Furesøen via overløbsbygværkerne. Det er nødvendigt at finde en langsigtet løsning på denne udfordring.
Analyserne viser, at fælleskloakering ikke kan fastholdes i alle tre områder ved at etablere forsinkelsesbassiner, pga. det begrænsede afløb til Mølleåværket. Det skyldes, at bassinerne skal være meget store, og at tømmetiderne bliver meget lange - op til 15 dage.
Ved lange tømmetider opstår der risiko for lugtgener, ødelæggelser af beton pga. korrosion, driftsproblemer og i yderste konsekvens eksplosionsfare.
Mølleåværket kan ikke udbygges
En løsning kunne være at opgradere transportledningen og Mølleåværket, så de kan rumme regn- og spildevandsmængderne.
Der er regnet på denne løsning i områdeplanen, og det vurderes herudfra, at det ikke er en realistisk løsning, idet Mølleåværket ligger i et fredet område, og det derfor ikke er muligt at udvide området for at rense mere regnvand.
Alternativt kunne regn- og spildevand ledes nordpå til et nyt fælleskommunalt renseanlæg, som Novafos har ønsker om at etablere, men der vil formentlig gå mindst 15 år, før anlægget er etableret.
Dette er dog ikke en miljømæssig holdbar løsning, idet der i givet fald vil blive ledt meget lidt vand til Søllerød Sø, hvilket vil betyde fastholdelse af den nuværende dårlige miljøstilstand i søen i en meget lang periode.
Fuld separering er den praktisk mulige løsning
Disse udfordringer gør, at den eneste praktisk mulige løsning i disse tre områder er at gennemføre en fuld separatkloakering ved at lægge nye rør til regnvandet. Det bliver således ikke alene økonomien, der bestemmer valget mellem fælleskloakering eller separatkloakering, men områdets hydrauliske sammenhæng og muligheder.
Løsningen med fuld separering er mere hygiejnisk, da man dels undgår overløb af urenset spildevand til søerne ved store regnhændelser, dels undgår at der sker oversvømmelser af huse og i terrænet med spildevand. Endeligt undgår man at transportere regnvandet over store afstande.
I projekteringen skal tages stilling til, hvordan løsningen helt konkret gennemføres, men formentligt lægges der et nyt rørsystem til regnvand, og det hidtidige fællessystem renoveres ved strømpeforing til kommende spildevandssystem.
Der kan blive behov for at placere lokale regnvandsbassiner, men i modsætning til de traditionelle bassiner, vil det, fordi det er regnvand, være muligt at etablere bassinerne som åbne rekreative søer.
Holte
Der er en række udfordringer i forhold til at finde de praktiske løsninger i Holte. Den største er, at terrænet omkring Holte ligger meget lavt, og at pladsforholdene er begrænsede i forhold til at placere bassiner til rensning af regnvand.
Byen er udbygget i et lavtliggende vådområde, så grundvandet står meget højt, og der er ringe fald ned mod søerne.
De hydrauliske beregninger har vist, at den eneste praktisk mulige løsning i Holte vil være at gennemføre en fuld separatkloakering. Med denne løsning vil alt regnvand i området ledes til Vejlesø efter rensning i det anlæg, der allerede er under projektering ved Holte Havn.
Når det regner, renses regnvand i anlægget, og i tørvejr renses søvandet, så der hurtigere opnås et fald i fosforindholdet i søen.
Det betyder, at grundejerne skal separere deres regn- og spildevand på egen grund og tilslutte sig de to rør i vejen.
Dronninggård
Analyserne viser, at belastningen af Vejlesø og Furesø er størst fra Dronninggård. Den eneste løsning her vil, som for Holte, være at gennemføre en fuld separatkloakering. Regnvandet kan ledes til Vejlesø og Furesø efter rensning i regnvandsbassiner, der kan udformes som mindre søer, der forventes at kunne findes plads til i området vest for Vejlesø.
Det betyder, at grundejerne skal separere deres regn- og spildevand på egen grund og tilslutte sig de to rør i vejen.
Øverød
I Øverød er det søens behov for vand, der har betydning for, hvordan man udvikler kloakkerne. For en fuld separering taler især, at man beholder regnvandet i oplandet til Søllerød Sø og dermed får en større vandudskiftning, der er essentiel for søens bedring.
Der har i en årrække været arbejdet på at forbedre miljøtilstanden og de biologiske værdier i Søllerød Sø. Med en passende vandudskiftning med renset regnvand vil søens tilstand bedres over en årrække.
Det vil formentligt være muligt at pumpe søvand til rensning i det kommende anlæg ved Holte Havn og returnere det renset til søen.
Denne løsning vil betyde, at grundejerne skal separere deres regn- og spildevand på egen grund og tilslutte sig de to rør i vejen.
Som beskrevet ovenfor er der for alle tre områder regnet på vejvandsseparering og delvis separering.
Resultaterne viser, at vejvandsseparering slet ikke vil fjerne nok vand fra fællessystemet (30 %, hvor der er behov for 70 %), og at der ved delvis separering skal afkobles 70 til 80 % af tag- og overfladevandet fra private matrikler, hvorved der nærmest er tale om fuld separering.