Virksomhedsportrætter
Her kan du læse om virksomheder, som Erhvervsudvalget har besøgt i forbindelse med deres udvalgsmøder.
-
Besøg hos DTU Science Park den 16. marts 2022
Erhvervsliv viser vej til bæredygtighed
Rudersdals erhvervs- og beskæftigelsesudvalg har besøgt DTU Science Park A/S i forbindelse med udvalgets marts-møde og har blandt andet fået inspiration til, hvordan virksomheder kan arbejde med bæredygtighed.DTU Science Park A/S servicerer ca. 300 virksomheder i erhvervsparken og er blevet tildelt Rudersdal Kommunes erhvervspris for sit fokus på bæredygtig udvikling. DTU Science Parks vision er at være blandt Europas førende innovations- og vækstmiljøer for deep tech-virksomheder. Til mødet orienterede Steen Donner, CEO for DTU Science Park A/S om virksomhedens arbejde med at skabe rammer for vækst, innovation og bæredygtig omstilling.
- Kommune og erhvervsliv skal være gode til at inspirere hinanden inden for områder som bæredygtig omstilling og fremtidens arbejdskraft. Det sker bl.a. i vores erhvervspaneler, hvor DTU Science Park A/S sammen med virksomheder fra kommunens andre erhvervsområder har bidraget med spændende ideer og anvist løsninger inden for bæredygtighed. Jeg har stor respekt for DTU Science Parks mod til at gå forrest her, som måske hænger sammen med deres ambitiøse tilgang til innovation, siger Kristine Thrane (S), formand for erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i Rudersdal Kommune
- Vi fik en god orientering om det særlige ved DTU Science Park, og hvordan de griber bæredygtighedsdagsordenen an. Det handler ikke kun om grøn omstilling i sig selv, men også om at skabe netværk for at få flere til at trække i den grønne retning. Jeg synes det er et stærkt signal, at DTU Science Park arbejder for at opnå en guldcertificering inden for det internationale DGNB-system, som har en lang række krav inden for bæredygtighed, som en virksomhed skal leve op til. Vi har brug for virksomheder, der tør gå forrest og påtage sig dette ansvar, siger Jacob Netteberg (B), næstformand i erhvervs- og beskæftigelsesudvalget.
Særligt community
DTU Science Park er tildelt Rudersdal Kommunes Erhvervspris 2021 for deres fokus på bæredygtighed. De er i gang med at etablere en solenergipark og arbejder desuden med øget biodiversitet i parkområdet, recirkulation og genbrug af byggeaffald, og netværksdannelser med virksomheder om bæredygtighed.
For Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget blev der mulighed for at stille spørgsmål om forskerparkens arbejde og initiativer til Steen Donner, som har været administrerende direktør for DTU Science Park i godt 10 år og i høj grad er ansvarlig for det særlige community, som præger forskerparken.
4200 ansatte i forskerparken
Større virksomheder som Chr. Hansen A/S og ALK Abello A/S har blandt andet hovedsæde i DTU Science Park, og erhvervsparken er Danmarks største hardware-klynge og biotek-klynge. Mere end 4200 arbejder hver dag i DTU Science Park og ca. halvdelen af virksomhederne samarbejder med DTU.
DTU Science Park blev stiftet som DTU’s forskerpark i 1962 under navnet Forskningscenteret ved Hørsholm. Formålet er at etablere faciliteter, som fremmer udviklingen af arbejdspladser i Danmark, der forsker eller udvikler og formidler forskningsresultater inden for deep tech og innovaton. Forskerparken har også en afdeling i Kongens Lyngby og er administrativt en del af Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
-
Besøg hos Windowmaster den 18. august 2021
WindowMaster åbner vinduet for den grønne omstilling
I Vedbæk har virksomheden WindowMaster specialiseret sig i naturlig ventilation, som er en klimavenlig måde at ventilere bygninger på. Virksomheden har kursen sat mod international vækst, som en del af den grønne bølge der tager fortsat til i styrke i erhvervslivet. Erhvervsudvalget i Rudersdal kunne glæde sig over igen at være fysisk samlet, efter en lang række virtuelle virksomhedsbesøg grundet corona.
Et åbent vindue er en af de ældste og mest velkendte former for ventilation, der overhovedet findes. Men i hænderne på WindowMaster er den simple metode blevet udviklet, så den i dag indgår som en moderne og bæredygtig ventilationsløsning i både nyt og eksisterende byggeri. Ved hjælp af avanceret teknologi udnyttes den friske luft udefra, til det som kaldes naturlig ventilation. Og den løsning sælger WindowMaster i dag i det meste af den vestlige verden. Erhvervsudvalget i Rudersdal var 18. august i Vedbæk for at besøge WindowMaster. Her fik deltagerne et indblik i virksomheden præsenteret af CEO, Erik Boyter, samt en god dialog omkring kommunens muligheder for at understøtte den grønne udvikling.
Begge ben plantet i den grønne omstilling
WindowMasters løsninger udnytter luften udefra, og kan således reducere CO2-forbruget i bygningsdriften. Men bæredygtige løsninger gør det ikke alene, hvis man som moderne grøn virksomhed vil være en storspiller i den grønne revolution. Kundernes klimareduktion er det ene ben i WindowMasters grønne profil, men virksomhedens egen bæredygtighed spiller også en stor rolle, fortæller CEO for WindowMaster, Erik Boyter:- Vi har som virksomhed valgt at være meget bæredygtig i alle vores facetter. Det gælder både vores lokaliteter, måden vi rejser på, den energi vi bruger og den måde vi producerer på. Og så er vi gået meget mere ind i det, der hedder cirkulær økonomi. Nogle af delene i vores elektronik er kostbare materialer, og det skal jo genbruges. Så vi er både bæredygtige og cirkulære.
Modige politikere er afgørende
Den grønne dagsorden er på fremmarch i samfundet, og store kræfter sættes ind, både nationalt og i de store internationale organisationer. Men selvom Erik Boyter hilser udviklingen velkommen, savner han endnu større handlekraft og mod fra politikernes side, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, førend det er for sent. Erik Boyter udtaler:
- Hvis vi virkelig skal rykke den grønne omstilling, så skal vi have nogle mere modige politikere. For det er de slet ikke. Jeg ved godt, at man kan sige, at CO2-afgifter og så videre det vil ramme os. Men hvis ikke vi gør noget nu, så er det for sent senere hen. Og det kræver, at vores politikere sætter meget højere krav, end de gør i dag. Og det skal gå stærkt.
Lokal opbakning til den grønne udvikling
Selvom de helt store politiske penselstrøg foretages på nationalt og internationalt niveau, har den grønne omstilling også stor bevågenhed hos Erhvervsudvalget i Rudersdal. Her har strategien været en opsøgende tilgang til de lokale virksomheder, som skal give dem en styrket indsigt i, hvordan man som kommune bedst støtter op om grønne tiltag. I den forbindelse besøgte Erhvervsudvalget 18. august WindowMaster, for at blive klogere på hvordan Rudersdal Kommune bedst fungerer som aktiv medspiller på klimaområdet. Ved at tage udgangspunkt i virksomhedernes behov, ønsker Rudersdal Kommune at identificere og fjerne de sten på vejen, som virksomhederne møder på vejen mod en mere klimavenlig fremtid.
WindowMaster har ligget på samme adresse i Vedbæk gennem 30 år, og beskæftiger her 40 ud af virksomhedens cirka 120 ansatte i alt.
Fakta om WindowMaster
- Modtog DI Hovedstadens Initiativpris 2020 for deres håndtering af corona-udfordringer og brug af digital omstilling.
- Er tilsluttet FN’s Global Compact, hvilket betyder at de forpligter sig til at efterleve 10 principper indenfor emnerne menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption.
- Beskæftiger cirka 40 medarbejdere i Danmark og ca. 120 på globalt plan. Medarbejderne er typisk ingeniører eller har anden lang videregående uddannelse.
- Har ligget på samme adresse i Vedbæk i 30 år.
- WM har siden 1990 udviklet, fremstillet og distribueret styresystemer, hardware og motorkommunikationsteknologi rettet mod vinduesautomatisering og ventilationsløsninger til erhvervsbyggeindustrien og til offentlige og private virksomheder.
-
Besøg hos Solar Polaris den 16. juni 2021
Lokal solcelle-virksomhed producerer energien, der hvor den bliver brugt
Grøn optimering af bygninger har et stort potentiale, når der skal hentes besparelser til klimaregnskabet. I Vedbæk ligger solcellevirksomheden Solar Polaris, der har specialiseret sig i at etablere solcelleanlæg på tagene af store ejendomme. Med over 400 professionelle solcelleanlæg på samvittigheden bidrager Solar Polaris til den grønne omstilling ved at rykke energiproduktionen så tæt på forbruget som muligt.
Man finder dem på tagene af hospitaler, industribygninger, parkeringshuse og såmænd også på et enkelt svensk slot - solcelleanlæg, etableret af Vedbæk-virksomheden Solar Polaris. Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune var onsdag på virtuelt besøg, for at høre mere om deres udvikling og indsats på området. Solar Polaris projekterer større solcelleanlæg, hvilket i praksis betyder, at de varetager alle faser af etableringen, fra skitseforslag og tekniske udregninger til overvågning og drift af anlæggene. Visionen er, at virksomheden skal bidrage til den grønne omstilling på en måde, der kommer både virksomheder, investorer og samfundet til gode. Det viser sig eksempelvis i den måde virksomheden rådgiver kunderne på, hvor der tages højde for den samlede C02-reduktion – og ikke kun den isolerede klimabesparelse som solcelleanlæggene leverer.
Fra central til decentral energi
Solcelleanlæg, og deciderede solcelleparker, er ikke et usædvanligt syn i landskabet længere. Men Solar Polaris fremhæver placeringen af solcelleanlæg på bygninger, som en særlig god måde at udnytte teknologien på. Det handler bl.a. om, at energisektoren står i en transformation fra central til decentral energi.
”Vi arbejder på at decentralisere energiproduktionen. Det betyder i praksis, at vi forsøger at producere så meget energi som muligt, så tæt på der hvor den skal bruges. Det kan for eksempel være solcelleanlæg på tagene af de større industrivirksomheder, hvor vi kan se, at det virkelig batter noget”, siger Karsten Hillmann, Adm. Direktør i Solar Polaris.
Energiforbrug i bygninger udgør ifølge Energistyrelsen næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Der vil derfor være en stor gevinst at hente for klimaet, hvis det lykkes at gøre driften af bygninger mere grøn.
Positivt med en opsøgende kommune
Rudersdal Kommune har i foråret 2021 gennemført en række erhvervspanelmøder med fokus på den bæredygtige udvikling. Mere end 100 virksomheder har bidraget og flere har netop efterspurgt vejledning om bæredygtig energiforsyning.
Administrerende direktør Karsten Hillmann mener det er positivt, at Rudersdal Kommune er opsøgende i dialogen med områdets virksomheder:”Vi er glade for at være inviteret med i kommunens erhvervspanel. Vi værdsætter, at kommunen forsøger at være en attraktiv samarbejdspartner og brobygger for det lokale erhvervsliv. For os giver det også nye samarbejdsmuligheder med de lokale virksomheder.”
Karsten Hillmann fortsætter: ”Vi oplever, at de nationale regler på energiområdet ikke altid understøtter den grønne omstilling optimalt og er glade for, at Rudersdal Kommune vil bidrage til at gøre de nationale myndigheder opmærksom på udfordringerne.Formand for Erhvervsudvalget, Randi Mondorf, er enig i denne udvikling:
”Som moderne kommune i dag er det nødvendigt at facilitere en god dialog med de lokale virksomheder. Det gælder både i forhold til samarbejdet virksomheder og kommune imellem, men i allerhøjeste grad også for at sikre et godt samarbejde virksomhederne imellem. Vi er glade for lejligheden til at få endnu større forståelse for virksomhederne her i Rudersdal, og indsigt i hvilke udfordringer de møder i hverdagen, som vi måske kan være med til at løse. Og så gør det mig stolt at opleve, når en virksomhed i Rudersdal på denne måde gør en indsats for den grønne omstilling.”
Solar Polaris har ligget i Vedbæk siden 2017 og er ejet af Solar-koncernen, som er en børsnoteret nordeuropæisk sourcing- og servicevirksomhed med i alt ca. 3.000 ansatte og en årlig omsætning på mere end 11 mia. kr.
-
Besøg hos Poul Sejr Nielsen den 5. maj 2021
Erhvervsudvalget på besøg hos prisvinder i social ansvarlighed
Erhvervsudvalget var den 5. maj på virtuelt besøg hos Rudersdal-virksomheden Poul Sejr Nielsen, som er en af regionens største teknik-virksomheder. Det var et besøg hos en gammel bekendt næsten på to-års-dagen for udvalgets seneste besøg.
Rudersdal Kommunes Erhvervsudvalg har de seneste tre år haft en fast tradition om at afholde sit månedlige møde hos en af de lokale virksomheder. I denne måned besøgte Erhvervsudvalget teknikentreprenørvirksomheden Poul Sejr Nielsen, der med over 220 medarbejdere og en omsætning på tæt ved 300 mio. kroner er en af Nordsjællands største.
Besøget var dog i modsætning til udvalgets besøg den 8. maj 2019 udelukkende virtuelt på grund af de aktuelle restriktioner for at begrænse coronasmitte.Poul Sejr Nielsen blev etableret i 1956 som en traditionel VVS-virksomhed, der leverede service og installationer til nybyggeri. Det faglige speciale har siden bredt sig til alle typer opgaver inden for VVS, el-arbejde, ventilation, energi-optimering, vedvarende energi samt tag og facade, som de mere end 220 medarbejdere udfører blandt andet med hjælp fra virksomhedens over 100 servicebiler.
Poul Sejr Nielsen er som virksomhed bevidst om sit samfundsansvar og er som virksomhed navnlig opmærksom på at videreføre håndværkstraditionerne og de tekniske kompetencer til de yngre generationer. Poul Sejr Nielsen ønsker – som en naturlig del af virksomhedens forretning og værdigrundlag – at hjælpe mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet, og virksomheden har derfor et tæt samarbejde med kommunens rekrutteringscenter. Det betyder blandt andet, at virksomheden tager praktikanter uden tilknytning til arbejdsmarkedet, og det betyder også, at virksomheden eksempelvis har ansat en syrisk flygtning efter et praktikforløb og taget en anden i lære som elektriker.
Socialt ansvar højt på dagsordenen
Det er en række af disse initiativer, som var baggrunden for, at Poul Sejr Nielsen blev tildelt Rudersdal Kommunes erhvervspris 2020 for deres arbejde med at sætte social ansvarlighed højt på dagsordenen.
Formanden for Rudersdal Kommunes Erhvervsudvalg, Randi Mondorf, siger: ”Det er altid spændende at besøge en af vores lokale virksomheder. Når vi som politikere arbejder med erhvervspolitik, er det jo netop med det lokale erhvervsliv for øje. Poul Sejr Nielsen er en virksomhed, der prioriterer socialt ansvar meget højt ikke bare i form af ord, men i form af konkrete handlinger. Og vi oplever, hvordan virksomheden engagerer sig i kommunen, i vores arbejde i erhvervspanelerne, og hvordan de bruger der services, vi stiller til rådighed. Det vil jeg gerne kvittere for.”
Direktør for Poul Sejr Nielsen Service, Jonas Bach, fortalte i sin præsentation for Erhvervsudvalget om, hvordan virksomheden arbejder strategisk med at rekruttere, uddanne og efterfølgende fastholde lærlinge. Rekruttering af lærlinge sker typisk på baggrund af en forudgående praktik, hvor særligt motivation og interesse for faget er afgørende for, om den pågældende tilbydes en lærlingeplads.
For at højne uddannelsen af lærlinge har Poul Sejr Nielsen i samarbejde med Erhvervsskolen i Nordsjælland lavet et forløb for de svende, der er en afgørende brik i at sidemandsoplære lærlingene. Samlet er de forskellige initiativer med til at skabe en attraktiv arbejdsplads for nye lærlinge og en ressourcebank for virksomheden. Jonas Bach kunne fortælle, at virksomheden har lærlinge i alderen 17 op til 55 år. Jonas Bach opfordrede samtidig Rudersdal Kommune til at lave netværksarrangementer for lærlinge, hvor de kan møde hinanden og de unge kan udveksle erfaringer og spejle sig i hinanden.
Imponeret erhvervsudvalg
Erhvervsudvalget var meget imponeret over den måde, virksomheden arbejder med lærlinge og praktikanter i forhold til det rummelige arbejdsmarked. Jonas Bach pointerede, at for Poul Sejr Nielsen er det naturligt at tage samfundsansvar. Han understregede også, at ikke alle historier ender lige lykkeligt, og at uanset samfundsansvar så er Poul Sejr Nielsen også en virksomhed, der skal skabe overskud og levere service til sine kunder, men det er hensyn, som sagtens kan kombineres, så virksomheden fortsat er en rummelig arbejdsplads. Derfor stiller virksomheden sig også fortsat til rådighed for sammen med Jobcentret at finde et godt match til virksomheden og til opgaven.
-
Besøg hos Accelink den 14. april 2021
Birkerød-virksomhed er forgangsbillede efter kinesisk opkøb
De er store på markedet inden for produktion af optiske komponenter til telekommunikation. Kundeporteføljen tæller selskaber som Huawei, Nokia og Google, og så er de udnævnt som Børsen Gazelle. Der er naturligvis tale om Accelink Denmark. Erhvervsudvalget aflagde for nyligt Birkerød-virksomheden, som desuden er en del af Rudersdal Kommunes erhvervspaneler, et virtuelt besøg.
Accelink Denmark udvikler og producerer optiske komponenter på siliciumskiver til telekommunikation. Komponenterne fremstilles i renrum, som er et lokale, der er nærmest fuldstændigt frit for støv og partikler. De specialtilpassede, optiske komponenter i PLC-teknologi leveres til moderselskabet i Kina, Accelink Technologies, som er blandt verdens fem største leverandører af moduler og systemer til telekommunikation. Den højspecialiserede teknologi, som Birkerød-virksomheden producerer, hjælper med at fremme konkurrenceevnen af moderselskabets produkter.
Derudover samarbejder Accelink også tæt med moderselskabet i Kina om udvikling af nye produkter til kunder som Huawei, Nokia og Google.
Dybe rødder i den danske muld
Et samarbejde mellem NKT og DTU i 1992, som tilvejebragte nye teknologier, viste sig at være startskuddet til Accelink, som vi kender det i dag. Den udviklede teknologi kunne udnyttes kommercielt, og derfor dannede samarbejdspartnerne selskabet Ionas A/S i 1997. Tre år senere blev det nuværende produktionsanlæg etableret i Birkerød. I årene efter gennemgik selskabet forskellige ejerskifter, indtil kinesiske Accelink Technology overtog roret i 2013 og ændrede navnet til det, det er i dag.
Valgte at bibeholde produktionen i Danmark
Accelink Denmark har altid ligget på dansk jord, og det har virksomheden ikke i sinde at ændre på, ifølge virksomhedens CEO, Yueqiang Shen:
"Det har aldrig været på tale at flytte produktionen væk fra Birkerød. Vi producerer en meget kompliceret teknologi, som kræver en meget lang oplæringsproces. Derfor ville det slet ikke være en god forretning at opbygge en ny virksomhed i Kina og flytte produktionen dertil, for konkurrencen på markedet er benhård. Derfor har vi i stedet valgt at investere og udvikle virksomheden i Birkerød," forklarer Yueqiang Shen.
”Vi er glade for dialogen med Rudersdal Kommune i de nye erhvervspaneler og har en række ideer til, hvordan vi kan skabe endnu bedre rammer for erhvervsudvikling lokalt. Muligheden for at møde andre lokale virksomheder er også væsentlig for os,” supplerer Yueqiang Shen.
Formand for Erhvervsudvalget, Randi Mondorf, er glad for Accelinks beslutning:
”Accelink er en spændende virksomhed, som vi i Erhvervsudvalget ser som et forgangsbillede for andre opkøbte Rudersdal-virksomheder. Der er nok altid en frygt for, når et udenlandsk selskab opkøber et dansk, at produktionen bliver rykket, og arbejdspladser dermed går tabt. Derfor er det glædeligt, at Accelink 8 år efter overtagelsen stadig fastholder produktionen i Birkerød, og jeg er særligt meget glad for det engagement, som virksomheden viser i den lokale erhvervsudvikling ved deres deltagelse i erhvervspanelerne.” siger Randi Mondorf.
-
Besøg hos True Energy den 3. februar 2021
Erhvervsudvalget på virtuelt besøg hos virksomheden True Energy A/S, der gør grøn el nemt for forbrugeren
Den 3. februar var Erhvervsudvalget på virtuelt besøg hos True Energy, der netop har vundet erhvervsprisen 2020 i Rudersdal Kommune for innovativ forretningsudvikling med fokus på grøn omstilling.
Prisen og CO2-udslippet på el skifter som vinden blæser, og det kan være svært for den almindelige forbruger at overskue markedet, når man gerne vil bruge grøn el. Det har True Energy fundet en løsning på, nemlig en app, der fortæller, hvornår man bedst og billigst bruger den grønne el. True Energy kalder det intelligent el, for det giver både forbrugeren billigere el, fordi app’en fortæller dig, hvornår el-nettet er mindst belastet - og det løser en stor klimaudfordring.
Charlotte Sand stiftede True Energy i 2018 med den mission at udbrede grøn energi ved at gøre det lettere for forbrugerne automatisk at bruge elektricitet, når det er billigst og mest klimavenligt. Gennem deres app får alle mulighed for automatisk at lade bilen op, starte vaskemaskinen og opvaskemaskinen mm., når elprisen er lav eller når CO2-udslippet fra den producerede strøm er mindst.
True Energys innovation bidrager med at opnå FN’s verdensmål nummer 7 ”Bæredygtig energi”, der handler om at sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris. I skrivende stund har True Energy sparet miljøet for 93 tons CO2 og el-bilejere for 10-20 % på deres elregning.
En digital løsning til gavn for miljø og forbrugere
Resultatet af deres arbejde kan nemt siges at være en win-win for både forbruger og miljø.
Formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune, Randi Mondorf, siger:
- True Energy er et inspirerende eksempel på, hvordan en mindre virksomhed gør en god forretning ud af at bidrage til den vigtige klimadagsorden. Ved at levere en digital løsning, der gør det nemt for forbrugerne både at bruge elnettets kapacitet mere bæredygtigt og spare penge, bringer de et vigtigt bidrag til den grønne omstilling. Det glæder mig samtidig at høre, at den fysiske placering i Rudersdal med en god infrastruktur passer godt til en lokal virksomhed med globale samarbejdsflader. Ikke mindst glæder jeg mig over deres bidrag til Rudersdal Erhvervspaneler, hvor netop deres produkt og forretningsmodel kan bringe relevant erfaring og viden på bordet i forhold til temaet ”grøn omstilling".
Globale pionerer i Rudersdal
Fra hovedkontoret i DTU Science Park driver Charlotte Sand en international og digital organisation, der i dag tæller 22 medarbejdere i Danmark, Polen, Indien og Japan. True Energy er repræsenteret i flere lande og oplever en stigende international interesse. I 2021 fortsætter den nordiske ekspansion fra Danmark og Norge videre ind på det svenske marked, og så lancerer de deres nye produkt True Driver, som er intelligente ladebokse.
-
Besøg hos Efsen den 13. januar 2021
Corona fik virksomhed til at omlægge produktionen over en weekend
Onsdag den 13. januar 2021 aflagde Erhvervsudvalget ingeniørvirksomheden Efsen UV & EB Technology et besøg. Da coronapandemien lukkede landet ned, fik det virksomheden til at omlægge deres produktion og på den måde holde hjulene i gang.
Efsen UV & EB Technology er en familieejet virksomhed, som fokuserer på industrielle strålingsteknologier med speciale i UV-løsninger. Virksomheden, som blev etableret i 1986, beskæftiger i dag 18 medarbejdere. Fra basen i Holte modtages der ordrer fra kunder i både Skandinavien, de baltiske lande, Europa og resten af verden.
Inden coronavirussen gjorde sit indtog, fokuserede virksomheden primært på industrielle UV-løsninger til at hærde maling, lak og grafiske tryk. Ved brug af UV-stråling kan maling, som ellers kan være op til seks timer om at tørre, hærdes på få sekunder.
Nedlukning lærer nøgen kvinde at spinde
Da coronapandemien kom til landet, fik familievirksomheden en henvendelse fra Novo Nordisk. Kunne Efsen levere en teknologi, der skulle bruges til at desinficere mellem de coronatests, som Novo Nordisk skulle lave for staten? Det kunne Efsen, for alt, hvad der skulle til for at føre ideen ud i livet, var teknologi, som virksomheden så at sige havde liggende i skuffen i forvejen. Det var derfor muligt at søsætte projektet over en weekend.
Siden har virksomheden arbejdet på nye håndholdte UV-enheder, der kan bidrage til bakterie- og virusreduktion på f.eks. kontorer, lægepraksisser og dagtilbud. De blev hurtigt meget populære, og salget af dem går godt. Det nyeste skud på stammen af opfindelser i virksomheden er et skab med UV-stråling, som eksempelvis kan hjælpe med at desinficere legetøj i daginstitutioner.
Formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune, Randi Mondorf, siger:
- Det er enormt inspirerende, hvordan Holte-virksomheden har vendt en situation, som kunne have resulteret i tomme ordrebøger, til i stedet at producere nye opfindelser. Opfindelsen rammer ned i en efterspørgsel på en teknologi, der ikke har været behov for tidligere, men som nu kommer hele samfundet til gavn.
På grund af coronasituationen foregik besøget virtuelt, hvor direktør Thomas Efsen fortalte om virksomheden via en Teams-forbindelse.
-
Besøg hos Vogelius den 11. november 2020
Erhvervsudvalget på virtuelt besøg hos Vogelius Glow
Mette Vogelius-Nielsen, indehaver af Vogelius Glow i Birkerød, er en af de mange virksomheder, der har gjort brug af Erhvervshusets gratis rådgivningsforløb. I den anledning har Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune været på virtuelt besøg for at blive klogere på hendes virksomhed, og hvad kommunen kan gøre for at støtte op omkring detailvirksomheder i kommunen.
For halvandet år siden startede Mette Vogelius-Nielsen et nyt koncept med både hudplejeklinik og butik, nemlig Vogelius Glow, der har fokus på at bringe det bedste frem i den moderne kvinde.
I Vogelius Glow er der rig mulighed for selvforkælelse, og hele konceptet handler om at få kvinder til at føle sig smukke både indefra og udefra. I efteråret 2019 blev hudplejeklinikken udvidet med en butik, der forhandler udvalgte accessoires, tøj og lækkerier. Ambitionerne er store, og inden for den nærmeste fremtid udvider Mette forretningen til også at rumme en integreret café, isbar og vinbar, hvor der skal afholdes events, fredagsbar mv.
Mette Vogelius-Nielsen er en af de virksomhedsejere, som har fået rådgivningshjælp af Erhvervshuset. Til at begynde med var hun lidt skeptisk, men hendes skepsis blev hurtigt erstattet med begejstring, for det var tydeligt, at rådgivningskonsulenten havde en stor viden om de ting, som Mette havde brug for sparring om, især i forhold til det nye cafe- og eventområde.
-Mette Vogelius-Nielsen er et rigtig godt eksempel på, hvor Erhvervshusets rådgivningsforløb kan hjælpe. Hun er en ildsjæl, der brænder for sin hudplejeklinik og butik, og det er imponerende, at Mette er i gang med at udvide butikken selv i en coronatid. Det var rigtig spændende at høre mere om hendes arbejde og oplevelse med rådgivningsforløbet, siger Randi Mondorf fra Erhvervsudvalget efter det virtuelle besøg hos Vogelius Glow.
Se video, hvor Mette Vogelius fortæller om samarbejdet med Erhvervshus Hovedstaden
-
Besøg hos Medidyne den 5. februar 2020
På vagt for hjerterne
Erhvervsudvalget fik testet deres evner til at kunne give førstehjælp, da de fornylig var på besøg hos Nærum-virksomheden Medidyne.
Da Knut Clem og Frederik Clem i 2002 etablerede virksomheden Medidyne, var det under navnet Hjertevagt. Missionen var ganske enkelt: Red liv blandt de 5.400 mennesker, der hvert år dør af pludseligt og uventet hjertestop.
-Ja, vores mission var og er at gøre en væsentlig forskel hver eneste dag, og heldigvis bliver vi belønnet hver dag, når vi kan være med til at redde liv og forbedre livskvaliteten for de mennesker, der kommer i akutte og kritiske situationer, siger Knut Clem, der er administrerende direktør i Medidyne.
Siden da har virksomheden været i hastig vækst, og de har i dag en førende position indenfor salg af genoplivningsudstyr med fokus på den akutte og kritisk syge patient.
Deres hovedkontor ligger i Nærum, men den danske virksomhed strækker sig længere end ud til kommune- og landegrænsen. De beskæftiger mere end 70 medarbejdere i Norden, heraf ca. 35 medarbejdere i Danmark, bl.a. sygeplejerske, teknikere, ufaglærte og akademikere.
-Det var spændende og lærerigt at besøge Medidyne, der hver dag redder liv, via deres service og via de produkter mange kender som hjertestartere, respiratorer osv. Jeg er glad for, at vi har så vigtig en virksomhed som Medidyne i kommunen, som er med til at udbrede en grundlæggende viden om førstehjælp og hjertestarterhjælp, siger formanden for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune Randi Mondorf.
I 2012 skiftede virksomheden navn til Medidyne for at markere den nordiske vækst, og samme år stiftede de også det finske selskab Medidyne Oy.
-
Besøg hos Chr. Hansen den 15. januar 2020
Erhvervsudvalget besøger verdens mest bæredygtige virksomhed
Den globale biotekvirksomhed Chr. Hansen fik i anledning af den seneste titel som Årets grønne profil i Rudersdal Kommune besøg af Erhvervsudvalget.
Erhvervsudvalget besøgte den verdensomspændende virksomhed Chr. Hansen, hvor Head of Public Affairs Jesper Packert Pedersen og Program and Partnership Officer Louise Rosenmeier holdt oplæg om virksomheden.
Chr. Hansen er en bemærkelsesværdig virksomhed både i vores lokalsamfund, men også på et globalt plan, hvor de i mange år har gjort en særlig indsats for bl.a. at kæmpe mod madspild og genanvende plastik. Det var spændende at høre endnu mere om deres arbejde, siger Randi Mondorf fra Erhvervsudvalget.
Forlænger fødevarers levetid i kampen mod madspild
Siden 1874 har Chr. Hansen benyttet naturens egne mekanismer, gode bakterier, til at skabe sundere og bedre fødevarer. De udvikler og producerer kulturer, enzymer, probiotika og naturlige farver til fødevarer, kosttilskud og specialprodukter til landbruget kloden over. I kampen mod madspild har de fx udviklet en mælkesyrebakterie, der forlænger en yoghurts levetid med minimum 7 dage.
Den globale biotekvirksomhed har en daglig rækkevidde på mere end 1 mia. mennesker kloden over og beskæftiger ca. 3700 ansatte på verdensplan og har kontorer i mere end 30 lande.
Chr. Hansen vandt i kategorien ”Årets grønne profil” Rudersdal Kommunes Erhvervspris i 2017 for kampen mod madspild og igen i 2019 for bl.a. arbejdet med genanvendelse af flere tons plastic i produktionen og for planerne om at overgå til 100 pct. grøn strøm i 2020.
I 2019 blev de placeret som verdens mest bæredygtige virksomhed af det canadiske magasin og analysevirksomhed, Corporate Knights.
-
Besøg hos Bioneer den 19. november 2019
Erhvervs- og Vækstrådet blev klogere på teknologisk infrastruktur
Christian Clausen er forskningschef i den danske virksomhed Bioneer, og han tog imod Rudersdals Erhvervs- og Vækstrådet på domicilet i Hørsholm tirsdag d. 19. november, hvor han viste rundt og fortalte om virksomheden.
Bioneer er ikke en helt typisk virksomhed. Virksomheden er ejet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og er en GTS-virksomhed. Det betyder, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har givet tilladelse til, at Bioneer kan udvikle særlige højteknologiske services, som dansk erhvervsliv efterspørger på længere sigt, men som ikke udbydes blandt andre virksomheder i Danmark. Sammen med seks andre virksomheder er Bioneer således en del af den teknologiske infrastruktur i Danmark.
Virksomheden indgår periodevis en resultatkontrakt med ministeriet, der beskriver de services, som Bioneer vil udvikle for at sikre danske virksomheder lokal adgang til avancerede højteknologiske ydelser.
- Vi er meget imponerede af Bioneers teknologiske viden og position på markedet, hvor de sammen med få andre virksomheder er godkendt til at levere teknologisk service til virksomheder i Danmark. Det er noget, som kommunen virkelig kan være stolt af, siger Jens Ive, borgmester og formand i Erhvervs- og Vækstrådet.
Tester hvordan lægemidler virker i kroppen
Bioneer udbyder services, der er baseret på forskning, til både danske og udenlandske virksomheder inden for det farmaceutiske, bioteknologiske og det medicotekniske område.
Konkret udvikler og tester Bioneer menneskelige cellemodeller, fx bittesmå laboratoriemodeller af tarmen, som kan bruges til at forstå samspillet mellem kroppen og lægemiddelstoffer. Virksomheden laver små forsøgslaboratorier, hvor virkningen af lægemidler testes i menneskekroppen – uden at foretage forsøg på mennesker. Den viden kan bruges til produktion af protein, afklaring af lægemidlers virkningsmekanisme og effekt, samt opdagelse og diagnosticering af sygdomme.
Bioneer løser også specialiserede ad hoc opgaver for virksomheder ved at kombinere metoder fra den store teknologiværktøjskasse, som er udviklet over mange år. Bioneer deltager derudover i en række forskningssamarbejder med nationale og internationale forskningsinstitutioner og virksomheder.
-
Besøg hos Grafisk Maskinfabrik den 6. november 2019
Erhvervsudvalget besøgte Grafisk Maskinfabrik
Grafisk Maskinfabrik A/S, som har kontor i Birkerød, udvikler og producerer anlæg til digitallabelprint. De beskæftiger mere end 100 medarbejdere og har datterselskaber i Chile, Italien og USA.
Danmark har en lang tradition for familieejede virksomheder, og Grafisk Maskinfabrik, også kendt som GM, er ingen undtagelse.
Virksomheden har i fire årtier udviklet og leveret innovative konverteringsløsninger til for- og efterbehandling i labelindustrien, altså etiketter, og er en global aktør på markedet. GM er bygget på værdier om dansk design og solidt håndværk og er desuden solidt forankret på vi-den om og indsigter fra den grafiske industri.
GM beskæftiger mere end 100 mennesker, og de leverer blandt andet forskellige maskiner og løsninger til selvklæbende etiketkonverterings- og efterbehandlingsindustrien. GM arbejder hele tiden mod målet om at gøre konvertering nemt. Derfor er deres designfilosofi ”smart og kompakt design”, og de forsøger hele tiden at være innovative og nyskabende og lave intelligent design.
Selvom det er en global virksomhed med kontorer rundt i verden, bliver alle GMs maskiner designet, udviklet, produceret og samlet i bygningen i Birkerød.
- Det er inspirerende at høre GMs historie om, hvordan de som lokal virksomhed har vokset sig til en stor, global aktør på markedet, hvordan de fortsat sikrer udvikling i samarbejde med forskningsinstitutioner - og samtidig holder fast i deres danske værdier og traditioner, siger Randi Mondorf, formand for Erhvervsudvalget.
-
Besøg hos SPEAK den 9. oktober 2019
Udvalg fik undervisning i dansk
Erhvervsudvalget blev klogere på både sprogundervisning og integration, da de for nyligt besøgte SPEAK, der leverer danskundervisning til udlændinge i kommunen.
Det er vigtigt at kunne sproget, når man som udlænding gerne vil integrere sig i et land. Derfor kræver lovgivningen også, at kommunen sikrer gratis danskundervisning for de borgere, der er tilknyttet et integrationsprogram eller er au pair. Hele 208 borgere i Rudersdal er i øjeblikket i gang med at lære dansk hos SPEAK – School of Danish, og uanset hvilket uddannelsesniveau de har med i bagagen, findes der et kursus, som passer til deres niveau.
- Det er spændende at se, hvordan SPEAK har målrettet deres undervisning både til de kursister, som ikke kan læse og skrive på deres eget sprog, men også til dem, der har en uddannelse som læge, siger Formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal, Randi Mondorf.
Direktør Lisbet Winter og afdelingschefen, Ulla Bæk, tog imod Erhvervsudvalgets medlemmer i afdelingen i Kgs. Lyngby, som ligger tættest på kommunen. Og selvom det faktisk er den mindste afdeling i SPEAK, blev Erhvervsudvalget meget imponeret over både faciliteterne og undervisernes engagement.
Siden 1. januar 2019 har Rudersdal i et fælles udbud med fire andre hovedstadskommuner benyttet SPEAK som hovedleverandør af danskundervisning til udlændinge. Efter samarbejdet med SPEAK har Rudersdal sparet mere end 9,5 mio. kr. første halvår af 2019 sammenlignet med samme periode i 2018.
- Vi er rigtig glade for, at de borgere, der benytter sig af danskundervisningen, får samme høje serviceniveau, selvom udgifterne er mindsket betydeligt, udtaler Randi Mondorf.
-
Besøg hos Prologo den 11. september 2019
Erhvervsudvalget besøgte lille logo-virksomhed med stor ansvarsfølelse
Prologo sælger beklædning og reklamegaver, som de primært får produceret i Asien. Høsterkøb-virksomheden stiller store krav til miljø- og arbejdsforholdene hos deres leverandører ude i verden.
Arbejder med bæredygtighed i alle led
Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune besøgte for nylig Prologo i deres besøgsrunde hos lokale virksomheder. Ved besøget forklarede direktør Niels Christian Frydendahl, hvordan stadig flere virksomheder stiller CSR-krav til de varer, de køber:
- Vores kunder går op i, at deres logo kun optræder på produkter, som de kan stå inde for. De vil associeres med varer, der er produceret under ordentlige miljø- og arbejdsforhold.
Her er Prologo med helt fremme:
- Vi arbejder med bæredygtighed i alle led. For eksempel søger vi altid miljø-rådgivning hos danske eksperter, når vi udvikler nye produkter og designs. Vi stiller også strenge krav til arbejdsforholdene hos vores producenter ude i verden. Asiens førende inspektionsorgan er vores samarbejdspartner, men for en sikkerheds skyld rejser vi også selv løbende ud og kontrollerer forholdene.
Erhvervsudvalgets formand Randi Mondorf siger:
- Jeg er imponeret over, at Prologo som en lille virksomhed med 8 medarbejdere har så stort et globalt udsyn. Samfundsansvar på tværs af vores verdensdele burde være en selvfølge, men i praksis kræver det et særdeles aktivt valg hos den enkelte virksomhed. Prologo er et foregangseksempel inden for ansvarlig leverandørstyring.
Orden i eget hus
Orden ’i eget hus’ er også et vigtigt princip hos Prologo. Work-life-balance har høj prioritet med værdierne retskaffenhed og ordentlighed som nøgleord. Virksomheden blev oprindeligt startet af Niels Christian Frydendal selv tilbage i 1983, da han begyndte at sælge sejlertøj hjemme i sine forældres kælder. I dag er Prologo leveringsdygtige i næsten alle typer varer, som virksomhederne ønsker deres logo på. I Høsterkøb står den uddannede tekstil-tekniker således parat til at trykke, præge, gravere og brodere logoer på alt fra iskrus, lakridser og slips til paraplyer, konferencetasker og træningstøj. Helst af den bæredygtige slags.
-
Besøg hos MJK den 12. juni 2019
Lokal tech-producent sparer vand på hele kloden
Erhvervsudvalget besøgte for nylig tech-virksomheden MJK i Birkerød, som eksporterer bæredygtige vandstyrings-løsninger til 5 kontinenter.
Bag det lidt diskrete virksomhedsnavn MJK gemmer sig en alt andet end anonym eksport-succes. Renseanlæg, vandværker og industrier i 150 lande er aftagere af MJKs pumpestyringer og måleudstyr, som f.eks. automatisk kan registrere og alarmere om overløb i vandboringer og sikre effektiv vandgennemstrømning i rør, anlæg og kanaler.
MJK har pt. 60 ansatte, og medarbejdergruppen består af både ingeniører, ufaglærte og faglærte, såsom elektronik-fagteknikere. Virksomheden blev etableret af unge ingeniører i 1977 og har siden 1999 ligget i Rudersdal. Navnet MJK er i øvrigt en forkortelse af efternavnene på de oprindelige ejere Madsen, Jensen og Kruse.
Fokus på vækst
Carsten Sønder gav i sin præsentation af virksomheden eksempler på, hvordan et kontinuerligt udviklingsfokus har sikret MJK's levedygtighed og fortsatte vækst:
-Oprindeligt producerede vi f.eks. pumpestyrings-systemer, som blev skræddersyet til en enkelt kunde efter ordre. For at skabe vækst i virksomheden udviklede vi senere et standard-produkt, som gjorde det muligt for os at eksportere til andre lande i Europa. Senest har vi bredt vores fokus ud, så vi også rådgiver vores kunder i energibesparelser.
Fin repræsentant
I 2012 lod MJK sig opkøbe af Xylem-koncernen, hvilket gav MJK adgang at eksportere via Xylems globale distributionsnet. Da MJK i 2017 måtte flytte fra hovedsædet i Nærum på grund af vokseværk, valgte virksomheden at blive i Rudersdal. Dét glæder Erhvervsudvalgets formand, Randi Mondorf:
-MJK er en fin repræsentant for de virksomheder, som vi ønsker at tiltrække til kommunen: Innovative tech-udviklere, som skaber intelligente energibesparelser, som har fokus på vækst og udvikling, og som kan tilbyde attraktive, videnstunge arbejdspladser tæt på vores borgere til gavn for deres work-life balance.
Meget aktuelt for den globalt orienterede vært, besluttede Erhvervsudvalget på det efterfølgende udvalgsmøde at deltage i et projekt hos Copenhagen Capacity, som skal understøtte kommunens virksomheder i den store udfordring det p.t. er at rekruttere talenter internationalt. På mødet tog Erhvervsudvalget også hul på arbejdet med at udforme en ny dynamisk erhvervsstrategi for Rudersdal, der skal gælde fra 2020.
-
Besøg hos Poul Sejr Nielsen den 8. maj 2019
Birkerød-virksomhed har 25 lærlinge
25 lærlinge, 2 praktikanter og 1 syrisk flygtning. Nordsjællands største teknik-virksomhed Poul Sejr Nielsen tager socialt ansvar i rekrutteringen
På Erhvervsudvalgets rundtur hos lokale virksomheder, var turen den 8. maj nået til teknik-virksomheden Poul Sejr Nielsen. Ved besøget indledte administrerende direktør, Michael Madsen, med at præsentere virksomheden, der blev etableret i 1956 som en traditionel VVS-virksomhed, der leverede service og installationer til nybyggeri. Det faglige speciale har siden bredt sig til alle typer opgaver inden for VVS, el-arbejde, ventilation, energi-optimering, vedvarende energi, tag og facade, som de 170 medarbejdere kører rundt og udfører i virksomhedens 70 servicebiler.
Administrerende direktør Michael Madsen præsenterede også teknik-virksomhedens socialt ansvarlige profil, hvilket var kendt stof hos de besøgende, idet Rudersdal Kommunes Rekrutteringsafdeling allerede har et tæt samarbejde med teknik-virksomheden om ansættelse af praktikanter, der står uden for arbejdsmarkedet. For tiden har Poul Sejr Nielsen to medarbejdere ansat i praktik, ligesom virksomheden netop har fastansat en syrisk flygtning efter et succesfuldt forløb som praktikant.
Derudover er 25 medarbejdere eller næsten hver syvende af Poul Sejr Nielsens 170 medarbejdere lærlinge-ansat. Administrerende direktør Michael Madsen forklarer:
Vi sætter en ære i at bidrage til at vores unge mennesker får adgang til arbejdsmarkedet, samtidig med at vi ser det som en strategisk fordel at påtage os det sociale ansvar, der ligger i at sikre vores unge mennesker en uddannelse. Dels kan vi sikre, at de opnår det høje faglige niveau, der gør, at vi kan bruge dem bagefter, dels undgår vi det lønpres, som vil opstå i branchen, hvis der mangler tilstrækkeligt kvalificeret arbejdskraft.
Formanden for Erhvervsudvalget, Randi Mondorf, er begejstret:
Meget aktuelt tager vi i Erhvervsudvalget netop i dag hul på at diskutere prioriteringen af næste års beskæftigelsespolitik, herunder hvordan vi sikrer den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft til virksomhederne, når vi ser en faldende ledighed, der forventes at fortsætte i 2020. Det er inspirerende at opleve en lokal virksomhed, der dels bidrager til at få mennesker ud af arbejdsløshed, dels selv tager ansvar for at uddanne deres fremtidige arbejdskraft. Ikke mindst på et arbejdsmarked, hvor mange virksomheder skal trues med bøder for blot at tage imod de lærlinge, de har pligt til.
Ud af Poul Sejr Nielsens 25 lærlinge, er otte ansat som voksenlærlinge, hvilket betyder, at de var fyldt mindst 25 år på ansættelsestidspunktet. Poul Sejr Nielsen anbefaler alle virksomheder at rette blikket mere hen imod den lidt ældre lærlinge-gruppe. Virksomheden oplever gang på gang en helt anden modenhed og ansvarsfølelse hos de lidt ældre lærlinge, som af den ene eller anden grund ikke er fulgt med strømmen på vejen mod en uddannelse.
-
Besøg hos Trackman den 3. april 2019
Lokale tech-udviklere med global førertrøje
Hver gang verdens bedste golf- og baseball-spillere foretager et slag et sted i verden, måles fart, rotation og mange andre data med stor sikkerhed af udstyr, udviklet af den lokale vækstvirksomhed TrackMan.
Onsdag den 3. april besøgte Erhvervsudvalget tech-udvikleren, som sidder tungt på verdensmarkedet for dataopsamling og analyse indenfor de to sportsgrene.
Vedbæk-virksomheden, der blev grundlagt i 2003 af 3 teknikglade golfspillere, har global succes med deres 3D-måleudstyr, der også leverer data til de førende sports-kanaler på området, såsom Golf Channel og ESPN. 3 iværksættere er nu blevet til mere end 300 medarbejdere, primært ingeniører og teknikere. Ca. 150 af medarbejderne udvikler, producerer og sælger fra hovedsædet i Vedbæk.
Formanden for Erhvervsudvalget Randi Mondorf er begejstret:
- Vi er stolte af at have så stor og innovativ en vækstmotor som Trackman i Rudersdal Kommune. Det er et tydeligt bevis på, at vores kommune med sin gode adgang til højtuddannet arbejdskraft og en beliggenhed tæt på f.eks. DTU og København er særdeles attraktiv for selv de førende tech-virksomheder. Det lover godt for fremtidens Rudersdal, som udover TrackMan pt. huser 23 virksomheder, der er udnævnt til gazelle-virksomheder af Dagbladet Børsen.
Ved Erhvervsudvalgets besøg fortalte TrackMans CEO og medstifter, Klaus Eldrup-Jørgensen om, hvordan de fik idéen til deres virksomhed, som i december 2018 blev kåret til gazelle-virksomhed for 8. gang:
- ’Vi var passionerede golfspillere, men talte om, at det ville være sjovere og mere effektivt at slå golfbolde dagen lang, hvis man kunne få data på sine slag. Via inspiration fra militærets brug af radarer til tracking af missiler og projektiler, lavede vi kort sagt en boks, en TrackMan, som kombinerer video-tracking med radarteknologi. Boksen analyserer data såsom hastighed og rotation på bolden, samt en række data på køllens bevægelse og orientering i træføjeblikket - data - som straks efter kan hentes op på den enkelte spiller ellers træners mobiltelefon.
Trackman har flere gange fået købstilbud, men er ikke interesserede i at sælge. Virksomheden er deres passion, og de vil nu satse på at blive verdens førende inden for måling af boldbaserede sportspræstationer generelt. Pt. satser de blandt andet på fodbold og tennis.
-
Besøg hos SiccaDania den 5. marts 2019
Erhvervs- og Vækstrådet besøgte for nylig Birkerød-virksomheden SiccaDania, der over de seneste fire år har oplevet imponerende vækst.
Sicca betyder ’tør’ på latin og Dania står for Danmark – og hermed er det slået fast, hvad virksomheden, der i dag beskæftiger ca. 350 mand, er eksperter i, nemlig tørring af fødevarer til pulver. SiccaDania fokuserer særligt på udvinding og forarbejdning af proteiner til brug i fødevareproduktionen. SiccaDanias speciale, spraytørring, er faktisk et gammelt dansk specialistområde på linje med vindmøller, høreapparater og insulin.
"Kort fortalt er vi gode til at fjerne vandet fra råproduktet og kan fx forvandle kartofler til kartoffelmel, udvinde proteiner af det overskydende procesvand, eller transformere mælk til værdifuldt pulver, der kan lagres og bruges til fødevareproduktion verden over", siger adm. direktør Søren Sten Rasmussen.
SiccaDania har siden starten i 2014 ekspanderet kraftigt og etableret datterselskaber rundt om i verden. Det betyder, at virksomheden kan tilbyde komplette proceslinjer til deres kunder, fra idéfase til endelig installation og produktion.
"Vi lægger vægt på, at tingene sker hurtigt. Vi har organiseret os, så beslutningsvejene er korte og kunderne kan forvente en hurtig sagsbehandling. Der er ikke langt fra projektidé til konkret handling hos os," siger Søren Sten Rasmussen, der tilføjer, at de er meget glade for at drive virksomhed i Rudersdal Kommune.
Besøget hos SiccaDania er en del af en række virksomhedsbesøg, som Erhvervs- og Vækstrådet – i lighed med kommunens Erhvervsudvalg – har lagt i kalenderen i 2019.
"Det giver god mening at komme ud i virkeligheden og se og høre med egne øjne, hvordan kommunen kan blive en bedre rådgivnings- og sparringspartner for de lokale virksomheder. I SiccaDanias tilfælde kan vi ikke lade være med at være meget imponerede over den vækst og de arbejdspladser, de har skabt på kort tid", siger borgmester Jens Ive og fortsætter:
"Det er tydeligt, at man her arbejder med at give empowerment til medarbejderne, der alle skaber værdi og har en vigtig rolle i hele processen. Jeg er overbevist om, at det har været med til at skabe succesen. Samtidig vil jeg også gerne anerkende det store arbejde med at være en grøn virksomhed, der belaster miljøet minimalt".
Rudersdal Erhvervs- og Vækstråd er nedsat af kommunalbestyrelsen som led i at styrke Rudersdal Kommunes vækst- og erhvervsindsats og består af repræsentanter fra lokale virksomheder, politikere og fagfolk. Rådet mødes fire gange årligt.
-
Besøg hos Delta Optical Thin Film den 16. januar 2019
Udvalg på besøg hos prisvinder
Erhvervsudvalget besøgte for nylig årets vinder af Rudersdal Erhvervspris, nemlig high tech-virksomheden Delta Optical Thin Film.
”Vi bidrager til at løse verdens sygdomsproblemer” Sådan lyder visionen for virksomheden DOTF, eller Delta Optical Thin Film, med CEO Poul Svensgaard i spidsen. Det er store ambitioner for den højteknologiske virksomhed med domicil i DTU Science Park i Hørsholm.
Men de farvede, optiske filtre, der skippes i små kasser ud af virksomheden i stigende takt - mest til globale kunder – er faktisk med til bl.a. at løse kræftgåden og andre livstruende sygdomme. Filtrene bruges bl.a. i mikroskoper i den medicinske forskning verden rundt og med stadig udvikling inden for området kan mikroskopernes filtre opdage mere og mere og gøre flere og flere mennesker raske.
Virksomheden har 18 fuldtidsmedarbejdere ansat, fortrinsvis ingeniører, fysikere og teknikere og producerer i treholdsskift fem dage om ugen. DOTF forventer i 2020 at flytte til nyt domicil, stadig inden for kommunen.
- Vi er meget glade for erhvervsprisen fra kommunen, som er med til at sætte spot på vores produkt og vores virksomhed. Lige nu har vi behov for større, renere og helt partikelfri rum og planlægger nyt domicil, som også bliver i kommunen. Vi ligger godt i Rudersdal, lige midt i ’hich tech sweet spot’ med DTU som nabo, så vi kan tiltrække kvalificeret arbejdskraften lokalt. Det er også vigtigt for os at signalere, at vi er en ’grøn’ virksomhed, der ikke sviner, og har øje for, hvordan vi fx kan bruge solceller til at producere strømmen, som vi er storforbrugere af i vores produktion, siger CEO Poul Svensgaard.
Formanden for Erhvervsudvalget Randi Mondorf kvitterer:
Det er super spændende med en lokal virksomhed, der opererer globalt og med så ædelt et formål som sygdomsbehandling. Jeg er som erhvervsudvalgsformand glad for, at så vigtig en virksomhed vælger at ekspandere her i kommunen og kan se fordelene i en god infrastruktur og let adgang til forskningsmiljøer og den rette arbejdskraft, siger Randi Mondorf.
Mere om Delta Optical Thin Film
Delta Optical Thin Film blev grundlagt i 2015, og den primære aktivitet er udvikling og fremstilling af kundespecifikke optiske filtre. Filtrene indgår som kritiske nøglekomponenter i instrumenter, der især anvendes inden for medicinsk forskning og diagnostik. Eksportandelen er på ca. 95 pct. af omsætningen og virksomheden har kunder i Europa, USA og flere asiatiske lande.
Se video, hvor Poul Svensgaard præsenterer virksomheden:
Vinder af Rudersdal Erhvervspris 2018 - Delta Optical Thin Film (VideoTool)
-
Besøg på Frydenlund den 28. november 2018
Stort kontorfællesskab i Vedbæk imponerede Erhvervsudvalget
Udvalget besøgte for nylig Frydenlund 30, der fungerer som kontorfællesskab og domicil for en række virksomheder.
Gode rum til levende mennesker, ’full service-koncept’ og ordentlighed. Det er nogle af kerneværdierne i Frydenlund 30, som i 2016 blev åbnet som Danmarks største kontorfællesskab af ejendoms- og servicevirksomheden Jeudan.
- På Frydenlund 30 kan du leje alt fra 20 m² til 6.860 m² afhængig af, om du har brug for en enkelt kontorplads eller et fuldt domicil til din virksomhed. Vi slår meget på, at her kan du bytte byens travlhed ud med naturskønne omgivelser – og alligevel er du tæt på København, siger adm. direktør i Jeudan Per W. Hallgren, der fortsætter:
- Her er både små, større og helt store virksomheder en del af det samme fællesskab - med adgang til bemandet reception, bistro, kaffebar, mødelokaler og konferencefaciliteter med plads til 100 deltagere. Det skaber en masse synergi og gode netværksmuligheder for de virksomheder, som vælger at flytte ind. Stedet er ideelt for de mange enmandsvirksomheder i Nordsjælland, som gerne vil væk fra privatadressen eller ønsker fleksibilitet, hvis de for eksempel står over for at skulle udvide med en eller flere ansatte, og stadig i et fornuftigt prisniveau, siger Per W. Hallgren.
En gennemført oplevelse
Formanden for Erhvervsudvalget i Rudersdal var imponeret over besøget på Frydenlund 30:
-Det var en meget gennemført oplevelse at besøge Frydenlund. Det er tydeligt, at de gode værdier gennemstrømmer stedet, som, udover at ligge i meget smukke omgivelser, er et moderne kontormiljø med formidable faciliteter, fleksible pladser og gode netværksmuligheder, siger Randi Mondorf og fortsætter:
- Jeg er meget begejstret og vil opfordre alle, der overvejer nyt domicil eller kontorfællesskab i Nordsjælland at tage hertil på besøg. Vi ved, at dem der er rykket til Frydenlund 30 er meget glade for det. Jeg er også parat til at arbejde på at understøtte infrastrukturen yderligere, så det kan lade sig gøre at flytte virksomheden til Vedbæk, siger Randi Mondorf.
Mere om Frydenlund 30
Frydenlund 30 danner rammen om i alt 18.000 kvm kontorer fordelt på 12 bygninger, hvor det er muligt at leje alt fra et kontor, en etage eller eget domicil. Tidligere har bygningerne dannet rammen om hovedsæde for blandt andet Superfos, Navision og senest Microsoft.
Mere om Jeudan
Jeudan tilbyder ejendomsrelaterede rådgivnings-, service- og bygningsydelser og beskæftiger ca. 500 medarbejdere. Jeudan udarbejder årlige CSR-rapporter og støtter organisationer med ansvar for specifikke grupper i samfundet, der har behov for ekstra opmærksomhed. For eksempel samarbejder Jeudan med Københavns Kommune i forbindelse med integration af flygtninge i Danmark, og støtter Løkkefonden, Misbrugsportalen og Velkommen Hjem.
-
Besøg hos Skodsborg Kurhotel den 7. november 2018
Kurhotel og kommune som sparringspartnere
Erhvervsudvalget besøgte for nylig kurhotellet i Skodsborg, der bruger kommunen som sparringspartner omkring rekruttering og miljørådgivning.
Vidste du, at Kurhotel Skodsborg startede helt tilbage i 1898 som Kurhotel baseret på adventisternes sunde livsstil med ren vegetarkost og ingen alkohol, tobak eller koffein?
Nu serveres der både alkohol og kød i køkkenet på Kurhotel Skodsborg, der beskæftiger ca. 250 medarbejdere med uddannelser som kokke, tjenere, sommelierer, konditorer, massører, ernæringseksperter og diætister
- Det har været et spændende besøg i en moderne virksomhed, hvor vi har samarbejde på to fronter, både om rekruttering og om, hvor der kan spares på energien, fx i hotellets køkkener, siger næstformand i Erhvervsudvalget Kirstine Flarup Tofthøj (R).
Kurhotellet ejes af Augustinusfonden og har tilbud som spa og fitness, ansigts- og kropsbehandlinger, kurophold, konferencer og restauranter.
- Vi er glade for samarbejdet med kommunen, siger Lasse Bursøe, der er hotelchef på Kurhotel Skodsborg. Kommunen er en god sparringspartner for os på flere områder – for tiden beskæftiger vi fx tre medarbejdere, som Rudersdal Kommune har hjulpet os med at rekruttere. Og så har vi haft et givtigt samarbejde om, hvordan vi kan lave grøn omstilling i vores produktionskøkkener, siger Lasse Bursøe.
Læs mere om samarbejdet med Kurhotel Skodsborg: Kurhotel Skodsborg fik hjælp i køkkenet
-
Besøg hos DTU Science Park den 12. september 2018
Erhvervsudvalg blev klogere på højteknologi
DTU Science Park er kommunens Silicon Valley – eller deep tech-community - som de selv siger - og for nylig var Rudersdals erhvervsudvalg på besøg.
Mere end 260 virksomheder og 3.400 forskere, iværksættere, forretningsudviklere og initiativrige ansatte har deres daglige gang i DTU Science Park, der ligger med postnummer i Hørsholm, men hører til Rudersdal Kommune. Det er blandt andet virksomheder som ALK, Chr. Hansen, FMS Corporation, DHI, Mannaz, Bioneer og Ellipse, som bor side om side, og som noget helt naturligt inspirerer og videreudvikler hinanden. For det særlige ved DTU Science Park er netop community-delen, at man samarbejder og meningsudveksler og dermed næres af hinanden:
– Vi har et helt unikt vækst- og udviklingsmiljø, hvor virksomhederne er i tæt forbindelse. Det gør, at virksomhederne hurtigere udvikler sig, både de små start ups, dem der er på vej og de større etablerede virksomheder, siger administrerende direktør i DTU Science Park Steen Donner.
Steen Donner er chef for ca. 70 medarbejdere, der har til opgave at understøtte virksomhederne i det store kontorfælleskab med mentorer, investorer, laboratorier, prototypeværksteder, netværk til andre iværksættere og forskere på DTU i Lyngby, service i form af reception, konferencecenter og kantine.
Et videnskabeligt supermarked
– DTU Science Park er et videnskabeligt supermarked. Vi har direkte adgang til et solidt netværk, som går rundt lige uden for døren. Det er værdifuldt og sparer tid at kunne netværke spontant og uformelt, lyder det fra en af virksomhederne i parken.
Også formanden for Erhvervsudvalget i Rudersdal Randi Mondorf er imponeret over netværksniveauet ved besøget i DTU Science Park:
– Man kan tydeligt mærke de tætte forbindelser mellem virksomhederne her. Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige grobund for at skabe nye ideer og opfindelser hver dag, der kommer Danmark og hele verden til gode, siger Randi Mondorf.
DTU Science Park blev grundlagt helt tilbage i 1962 og har som et af de helt store initiativer og årlige events Danish Tech Challenge, en konkurrence for de skarpeste tech-iværksættere. Rudersdal Kommune samarbejder med flere af virksomhederne i DTU Science Park om rekruttering.
-
Besøg hos Søllerød Golfklub den 15. august 2018
Erhvervsudvalget tog et slag golf i Brillerne
I rækken af virksomhedsbesøg nåede Erhvervsudvalget for nylig til Søllerød Golfklub – en veletableret arbejdsplads i kommunen med 20 ansatte.
De 1200 medlemmer af golfklubben i Søllerød må føle sig heldige, hver gang de nærmer sig en runde på greenen med den finurlige adresse Brillerne. Klubben ligger utroligt smukt i det fredede bakkede landskab mellem Øverød og Gl. Holte.
– Jeg er stolt af at stå i spidsen for en etableret golfklub, med et godt socialt liv, hvor alle er velkomne. En af vores visioner for klubben er at bidrage til mere livskvalitet for alle borgere. Så vi hilser nybegyndere meget velkomne i klubben, siger golfmanager Torben Just Madsen, der tog springet fra politimand til golfmanager for tre år siden:
– Jeg har selv været medlem her i 25 år, og nu var timingen rigtig til at gøre noget andet. Det er en arbejdsplads, hvor fritidsinteressen fylder. Folk er glade og afslappede, og nyder naturen. Noget helt andet end at være politimand, siger Torben Just.
Udvikler unge talenter
Søllerød golfklub er stiftet i 1972 og har pt. den største juniorafdeling i Danmark. Klubben står selv for at udvikle deres unge talenter, og det resulterede i et danmarksmesterskab for elitespillere i både 2016 og 2017. Golfklubben er faktisk tre virksomheder i én, nemlig med en stor restaurant, golfbutik med trænere, og selve klubben med sekretariat og banepersonale.
Rudersdal Kommune har i flere år haft et samarbejde med klubben og restauranten, der også indgår i Rudersdal Rekrutterings branchepakkeprojekt til flygtninge. Lige nu er fem integrationsborgere ansat i restauranten med løntilskud, med mulighed for fast arbejde. Golfklubben har pt. én borger ansat i fleksjob.
– Vi er glade for samarbejdet med Søllerød Golfklub, som det har været en stor oplevelse at besøge. Klubben er essensen af det, vi holder så meget af ved vores kommune: den unikke, naturskønne placering, en veldrevet, rummelig virksomhed, hvor frivillige også gør en stor indsats – og så den sunde, aktive livsstil, som alle kan begynde på, og hvorfor ikke her i klubben, siger formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal Randi Mondorf.
Ved besøget i Brillerne deltog også Handicaprådet med henblik på gensidig orientering og drøftelse af emner af fælles interesse.
-
Besøg hos DHI den 6. juni 2018
Erhvervsudvalget på besøg hos specialister i vandmiljø
I Erhvervsudvalgets besøgsrunde er turen kommet til en af de større og veletablerede virksomheder i kommunen, nemlig DHI Danmark, der har til huse på Agern Allé i Hørsholm – midt i DTU Science Park.
Det er også inden for science og naturfag, at virksomheden begår sig. DHI rådgiver nemlig danske og udenlandske virksomheder indenfor vandmiljø, eller nærmere, hvordan vi forbedrer vandet og miljøet, hvad enten det drejer sig om grundvand, vandløb, hav, kystlinjer, havne eller oversvømmelser.
DHI har eksisteret i 54 år og beskæftiger på verdensplan hele 1100 vidensmedarbejdere i 30 lande - med hovedkontor i Rudersdal Kommune.
Chief Operating Officer Jacob Høst-Madsen fra DHI fortalte Erhvervsudvalget om, hvordan virksomheden arbejder med at forbedre vandmiljøet i hele verden:
- Uanset om du har for meget vand, for lidt vand, for voldsomt vand eller en utilfredsstillende vandkvalitet, har DHI kompetencerne og teknologien til at hjælpe. Vi tager afsæt i både dansk og international forskningsviden og har erfaring fra projekter i mere end 140 lande - et af vores seneste projekter er fx at hjælpe med at varsle forekomsten af resistente bakterier i hospitalers spildevand, et andet projekt er havnekapacitetsudnyttelsen i Brisbane, Australien. Og vi er med til at sikre vandkvaliteten i Københavns havn, der netop har fået prisen for verdens bedste by at bade i, fortæller Jacob Høst-Madsen.
Formanden for Erhvervsudvalget Randi Mondorf var begejstret for besøget hos DHI:
- Det er meget inspirerende at blive vist rundt her på virksomheden og få et kig ind bag vandteknologien. Det er et virkeligt vigtigt arbejde, DHI gør her for hele klimadagsordenen verden rundt. Vi kan være stolte af, at hele verden bruger kompetencer, som vi har inden for vores kommune, siger Randi Mondorf.
På hovedkontoret i Hørsholm arbejder der ca. 350 medarbejdere med mange forskellige faggrupper, fx ingeniører, biologer, softwarearkitekter og IT udviklere, laboranter, håndværkere, administrative medarbejdere, salgsmedarbejdere, advokater, medarbejdere til feltundersøgelser m.v.
Kommunen har tidligere haft et samarbejde med DHI om rekruttering.
-
Besøg hos Intern den 2. maj 2018
Holte-virksomhed og kommune i rekrutteringssamarbejde
Byggevirksomheden INTERN i Holte oplever et godt samarbejde med kommunen omkring rekruttering. Et samarbejde som kommunen lige nu er i gang med at styrke ved Erhvervsudvalgets besøgsrunde.
Erhvervsudvalget i Rudersdal fortsætter sin besøgsrunde hos forskellige virksomheder i kommunen. Senest var de hos INTERN A/S i Holte, en byggevirksomhed, der beskæftiger ca. 35 medarbejdere.
Niels Henrik Rasmussen, ejer og stifter af Holte-virksomheden, bød erhvervsudvalget velkommen på adressen på Skovlytoften, hvor virksomheden har ligget siden 1995:
- Vi har et godt samarbejde med kommunen, også omkring rekruttering, som er en udfordring for os lige nu. Det er svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft inden for vores arbejdsområde, og vi oplever, at Rudersdal Rekruttering yder en professionel og serviceorienteret rådgivning og rekruttering, siger Niels Henrik Rasmussen, der aktuelt har en ledig rudersdalborger i virksomhedspraktik.
Randi Mondorf, formand for Erhvervsudvalget, siger:
– Det er helt nødvendigt, at vi som kommune kommer ud i marken og ser og hører på tæt hold, hvad virksomhederne har af udfordringer og lige præcis, hvor vi kan gøre livet lettere for dem. Hos INTERN gælder det aktuelt rekrutteringsudfordringer, men besøget giver generelt et billede af, hvad vi som kommune kan gøre bedre. Her glæder jeg mig over at besøge en veletableret, klassisk byggevirksomhed, som også har udført opgaver for kommunen, fx på i posthuset i Birkerød og på Skovlyskolen - og hvor vi lige nu også har et godt rekrutteringsmatch, siger Randi Mondorf.
Besøgsrækken fortsætter over de næste måneder, hvor Erhvervsudvalget kommer tættere på flere Rudersdal-virksomheder, bl.a. DHI og DTU Science Park (tidligere DTU Scion), for at skabe de bedst mulige betingelser for det lokale erhvervsliv - og for at sikre, at personer uden for arbejdsmarkedet hurtigst muligt kan komme tilbage i arbejde, fx gennem forløb og jobformidling gennem Rudersdal Rekruttering.