Planer for kirkegårdenes udvikling
På denne side kan du orientere dig i de planer, der ligger til grund for drift og udvikling af kirkegårdene over de næste 40 år.
Udviklingsplanerne for de fem kirkegårde Vedbæk, Søllerød, Assistens og Søholm, Høsterkøb samt Birkerød kirkegård anviser retningen for drift og udvikling af de enkelte kirkegårde over de næste 40 år. De blev vedtaget af Teknik og Miljøudvalget i 2021 og sætter overordnet følgende visioner for kirkegårdene:
- Den fysiske udvikling på kirkegårdene skal foregå over en samlet tidshorisont på 40 år. Tiltag på kirkegårdene vil dermed ske i en meget lang årrække og integreret i den løbende drift.
- Nye behov skal tænkes sammen med de eksisterende rammer på en måde, der tilgodeser kirkegårdenes rolle som begravelsesplads og værner om de kulturhistoriske og landskabelige værdier.
- Planerne skal fremme bæredygtighed, biodiversitet samt rekreative muligheder i det omfang, det drejer sig om stille ophold, gåture og mulighed for fordybelse.
- Begravelse skal fortsat ske i alle dele af kirkegårdene.
- Der skal skabes synlig værdi og en klar struktur i kirkegårdenes opbygning.
Du kan læse detaljeret om udviklingsplanerne for de enkelte kirkegårde i fold ud menuen herunder.
-
Vedbæk Kirkegård
De overordnede tiltag på Vedbæk Kirkegård består i, at der skal være skærmende beplantningsbælte mod kystbanen, bedre adgangsforhold til kirkegården samt tydelig markering af hovedaksen med ny beplantningsstruktur. I takt med at gravsteder bliver inaktive, vil der blive skabt variation i det udtryk, som kirkegårdens forskellige rum har i dag. På sigt etableres hække om større gravrum, og der plantes skovbryn og skovbund. Tilknytningen til Enrum Skov og Enrum Dam forstærkes ved at skabe kig ind i skoven. Senere i forløbet etableres der ny adgangssti i kirkegårdens nordlige del og nye adgange til Enrum Skov.
-
Søllerød Kirkegård
Søllerød Kirkegård skal fortsat fremstå som en samling af afdelinger med hver deres udtryk og fortælling. Beplantningsstrukturen langs de større stier understreger denne struktur. Alleerne forbinder afdelingerne og gør det nemmere at orientere sig på kirkegården.
Planen vil bevare udtrykket på middelalderkirkegården og ’terrasserne’. I de dele af kirkegården, som er kommet til herefter, vil inaktive gravsteder og de mindst benyttede grusstier over tid blive omlagt til græs. Desuden plantes karaktergivende buske og træer. På sigt kan der etableres enkelte siddepladser på fællesareal samt et mindeplateau på skråningen mod Søllerød Sø. På lang sigt etableres en ny allé – kirkegårdens rygrad – som skaber sammenhæng mellem kirkegårdens nyere dele mod vest og selve kirkebygningen. Den vestligste del af kirkegården får udtryk af en lund, og der er mulighed for at etablere et vandbassin.
-
Assistens og Søholm Kirkegård
Et hovedtræk i udviklingsplanen for Assistens og Søholm Kirkegård er, at der plantes træer på den østlige del mod Bistrupvej, som derved får et mere frodigt udtryk, ligesom den nyere vestlige del af kirkegården allerede har i dag. Det vil knytte de to dele af kirkegården sammen, så de fremstår som et samlet hele og ikke som to kirkegårde.
En stor del af kirkegårdens flade omlægges på sigt fra grus til græs for at samle arealet og skabe et mere roligt udtryk, der samtidig kræver mindre drift. Akser strammes op med strukturgivende beplantning af nye træer. På sigt omlægges inaktive gravsteder til enten græs eller bunddække af stauder. Desuden plantes træer og karaktergivende buske. Senere i forløbet etableres enkelte siddepladser, og der etableres ny plads i tilknytning til kapelbygningen, som bl.a. kan bruges til menighedsrådets arrangementer og andre arrangementer af rolig karakter, der passer til en kirkegård.
-
Birkerød Kirkegård
På Birkerød Kirkegård består planens overordnede tiltag i, at kirkegården over tid gives et mere åbent, men stadig haveagtigt udtryk med træer og plæner. Langs muren mod øst plantes træer, der afskærmer mod parkeringspladsen. Det sker samtidig med, at kirkegårdens eksisterende særpræg fastholdes og fremhæves. Over årene omlægges kirkegårdens inaktive gravsteder fra grus til græs for at samle arealet i et mere roligt udtryk, som kræver mindre drift. Målet er, at kirkegården kommer til at opleves som en mosaik af gravsteder i sammenhængende bede med en bund af stauder og omkranset af klippede hække. Omgivelserne omkring pladsen foran kirken forenkles, og på sigt etableres en kapelhave ved udgangen mod Johan Mantzius Vej.
-
Høsterkøb Kirkegård
For Høsterkøb Kirkegård er det væsentligste træk i udviklingsplanen at bygge videre på skovkirkegårdens store potentiale som både begravelsesplads, rekreativt areal og naturområde. Der vil blive etableret lysninger, og bøgetræerne vil løbende blive udtyndet. Der skabes udkig til markerne. Desuden vil den eksisterende fællesgrav blive renoveret med bunddækkende planter og en skulptur eller et solitært træ. På sigt etableres siddepladser på udvalgte steder med udsyn. Omkring indgangen til skovkirkegården og ud mod Hørsholm Kongevej er det tanken på sigt at etablere stendiger.
Du kan orientere dig i nedenstående referat fra Miljø- og Teknik-udvalget for yderligere information om baggrunden for de vedtagne udviklingsplaner.
Miljø- og Teknikudvalgets vedtagelse af udviklingsplanerne, 16. december 2021. Punkt 16