Persondataforordningen – tips til foreninger

Den 25. maj 2018 trådte EU's nye persondataforordning i kraft, hvilket har stor betydning for foreningers arbejde med personoplysninger. Det er derfor en god idé, at man som forening orienterer sig om, hvilken betydning den nye lov har for databehandlingen i foreningen.

Mange udbydere har lavet kurser og materiale, som man kan orientere sig i. 

Se fx under persondata på DIF's side om jura og rådgivning:

DIF's rådgivning

​For de foreninger, der ikke er frivilligt folkeoplysende (grupper og netværk), er der andre forhold, der gør sig gældende.

Se Center for Frivilligt Socialt Arbejdes guide her.

Kristian Krogh Hansen fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde har afholdt et kursus for foreninger i Rudersdal om persondataforordningen og efterfølgende lavet en kort vejledning, som du kan læse herunder. Du kan også hente hans præsentation fra kurset her:

Seminar GDPR i Rudersdal

På fjerdesidste side findes en to-do-liste.

Forordningen

Download og/eller udskriv forordningen, således kan I henvise direkte (hjemmel) til de forskellige artikler i forordningen. De fylder ikke meget artiklerne, så jeg vil anbefale, at I orientere jer i dem.

I kan downloade forordningen her​

Fortegnelse

Datatilsynet har lavet et eksempel på en fortegnelse i deres vejledning om fortegnelser.

Se eksemplet her​

I vejledningen er der beskrevet, hvad en fortegnelse skal indeholde.

Se også ovenstående præsentation fra kurset.

Databehandleraftaler

I lave skal databehandleraftaler. Jeres databehandlere har formodentlig nogle skabeloner liggende, da I formodentlig ikke er de første som henvender sig. Hvis de ikke har, kan I på Datatilsynets hjemmeside finde en skabelon.

Gå til Datatilsynets hjemmeside (kig efter skabeloner)

Privatlivspolitik – opfyldelse af oplysningspligten

I skal leve op til oplysningspligten. I kan finde skabeloner til udfyldelse af dette hos Datatilsynet, se:

Vejledninger til Databeskyttelsesforordningen​

Andre aktører

I kan vurdere, om I hellere vil anvende andre aktørers materiale på området, ex. DGI/DIF. De har også lavet forskellige skabeloner.

I kan finde DGI og DIF’s materiale ved hjælp af følgende link (OBS typisk almindelige personoplysninger i Idrætsforeninger).

Vejledning til idrætsforeninger om persondataoplysninger

 

Brug for hjælp?

Ved spørgsmål kan foreningskonsulent Bo Eriksen kontaktes via mail boe@rudersdal.dk eller på tlf. 7268 5617.

Se også

Datatilsynets side om foreninger​

Datatilsynets 'Hvad er dine forpligtelser'?​

Download ordbog som pdf

GDPR ordbog