Spring til indhold

Lars Dan

Årets kunstner 2014 er en fremragende kolorist, som kendetegnes ved brugen af spandevis af maling for at opnå en reliefagtig virkning i sine malerier.

Lars Dan begyndte tidligt at interessere sig for kunst. Allerede som barn malede han med stor ihærdighed, hvilket gjorde, at han som blot 15-årig debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling. Et par år efter kom han ind på Det Kongelige Danske Kunstakademi, som han dimitterede fra i 1982.

 

Værk af Lars Dan

 

Hans kunstneriske virker efter akademiet begyndte med kunstnerfællesskabet ”De Unge Vilde” og deres udstilling ”Kniven på hovedet”. ”De Unge Vilde” hyldede maleriet og deres motiver var karakteriseret ved et fortællende, ekspressivt udtryk gengivet på store lærreder.

Efter tiden med ”De Unge Vilde” har Lars Dan fortsat arbejdet med motiver, der tager udgangspunkt i et figurativt formsprog – ikke mindst blomsteropstillinger – om end det færdige udtryk i endnu højere grad end tidligere har bevæget sig over imod det mere abstrakte maleri. Over en længere tidsperiode bliver det enkelte værk til ved en påføring af det ene tykke farvelag
efter det andet, hvilket giver malerierne en dybde og stoflig karakter.

Lars Dan er en aktiv udstiller, og han har værker repræsenteret på bl.a. Louisiana, Statens Museum for Kunst og Kunsten i Ålborg. Derudover har han utallige udstillinger bag sig både inden for landets grænser, men også steder som London, Stockholm, Paris og Köln.

Lars Dan betragter sig selv som traditionel i forhold til sin tilgang til maleriet, idet han bestræber sig på at skabe billeder, der er tidsløse. Det er hans overbevisning, at vedholdenhed og fordybelse skaber de smukkeste resultater - et billede skal, ifølge Lars Dan, have magi.