Spring til indhold

Joseph Salamon

I 2012 tilfalder æren som Årets Kunstner i Rudersdal billedhuggeren og grafikeren Joseph Salamon.

En gennemgang af Joseph Salamons CV viser, at han har en stor rækkevidde. Han selv er født i Transsylvanien i Rumænien, mens hans uddannelser har ført ham til Bukarest, Israel, Italien og Danmark – og i Danmark blev han. Siden 1960 har han boet og arbejdet i Birkerød.

 

Mange byer over hele verden har glæde af hans udsmykninger – som det seneste værk har han i 2008 udført en stor bronzeport i Donegal, Irland. For denne opgave har han modtaget Otto Baches mindelegat.

I Rudersdal Kommune er det muligt at opleve hans værker på både Birkerød Skole og Rude Skov Skole samt i Bistrup og i Søllerød, hvor henholdsvis en granitfontæne og et trækrucifiks pryder lokalområderne.

Joseph Salamon arbejder fortrinsvis med udsmykningsopgaver i forbindelse med landskab og arkitektur. Han foretrækker at arbejde med materialerne sten, beton, stål, bronze og træ - for som han selv udtrykker det, er det de materialer, der passer bedst til at udtrykke hans originale idéer. Kilden til hans arbejde er "mother nature" – både den der omgiver os og den inde i ham selv.

Lokalt er Joseph Salamon en kendt personlighed. Dels har han undervist i AOF i mange år, og dels har han det med at blande sig i den offentlig debat om kunst med både ros og ris. Rudersdal kan bl.a. takke ham for, at Vilh. Bjerke-Petersens maleri fra Birkerød Statsskole blev reddet og nu kan ses på Fyns Kunstmuseum.

Ligeledes har hans indsats reddet en bevaringsværdig sten fra oldtiden med over 30 skålgruber. Stenen lå ved indgangen til Birkerød Kirke, hvor slidtage gjorde, at stenen var ved at gå tabt for eftertiden. Nu kan den ses i plænen i haven ved Gl. Præstegård.

Joseph Salamon har været medlem af bestyrelsen i Dansk Billedhuggersamfund, været lærer på Kunsthøjskolen i Thorstedlund og i en periode siddet i Birkerød Kunstforenings bestyrelse.