Spring til indhold

Johanne Foss

Med udnævnelsen af Årets Kunster er det Rudersdal Kommunes ønske at anerkende lokale og aktive kunstnere i Rudersdal. Og da Kunstkomiteen i begyndelsen af 2007 for første gang skulle komme med deres bud på Årets Kunstner, var de da heller ikke et sekund i tvivl om deres valg af Johanne Foss.

I deres indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget udtrykte Kunstkomiteen det således: ”Johanne Foss har netop den tyngde og anerkendelse – som ingen kan sætte spørgsmålstegn ved – og som derfor vil være det kvalitetsbrand, vi gerne vil lancere dette nye koncept på.”

Johanne Foss (født 1939) er maler og grafiker, uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi i København 1960-65. Hendes kunstneriske arbejde tager udgangspunkt i landskabet – i det storladne og vilde i Tanzania, Grækenland, Syrien, Ægypten, Italien og i det nære i malerierne fra huset i Sverige og haven i Birkerød, hvor hun har boet siden 1987.

 

I sine grafiske arbejder formår hun, trods den spinkle streg hun anvender, at give indtryk af bjergenes og landskabernes styrke og kraft, ofte understreget af små, enlige menneskeskikkelser og gengivet i vekslende farve- og lysvirkninger.

Johanne Foss er en suverænt dygtig tekniker, som ubesværet kaster blikket på sit motiv fra den vinkel, hun helst ønsker at vise os. Hun kombinerer det lyriske eller dramatiske landskab med figurer fra antikkens Grækenland eller nomaden fra den afrikanske savanne for at anslå tonen i billedet.

Ofte giver hun os flere udgaver af samme motiv – gult, rødt, gråt, gråsort. Og dermed forvandler landskabet sig for vore øjne, fra det poetiske til det glødende til det farlige, og altid kan man mærke vejret i billedet og luftningerne i græs og træer.

Johanne Foss har rejst meget, mest i Afrika, hvor hun har været mange gange, fra Ægypten og Eritrea til Lesotho, Mocambique, Zimbabwe og Tanzania; men hun har også dyrket det klassiske Europa i Grækenland og Italien, blandt andet på mange studieophold i Rom og Athen.

Siden debuten på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1961 har hun udstillet talrige steder i ind- og udland, har modtaget et hav af legater, udsmykningsopgaver og solgt til offentlige institutioner fra Folketinget til museer. Hvad der er mindre kendt, er, at Johanne Foss har lavet grafiske arbejder til talrige udgivelser, fra Inger Christensens digte til tidsskrifter.

Fast er hun knyttet til Statens Værksteder for Kunst og Håndværk på Gl. Dok i København, hvor hun arbejder med sine mange indtryk og skaber sine smukke og betagende grafiske blade. Sideløbende med grafikken arbejder Johanne Foss med olie og lærred eller papir og akvarelfarver. Her er det motiverne fra den hjemlige verden i Danmark og Sverige, der går igennem, og det er, som om hun her går tættere på motivet, enten det er sten og klipper i det svenske eller blomsterhaven i Birkerød. Men løvens klo fornægter sig ikke, og det er ikke til at tage fejl af, at det er Johanne Foss, der har sat signaturen.

Klik på billederne for at læse mere og se dem i fuld størrelse.