Gebyrer og sagsbehandlingstider
Ventetid på byggesager i 2021
Byplan vil i 2021 prioritere behandlingen af erhvervssager og nybyggeri af enfamiliehuse.
Det gør vi for i videst mulige udstrækning at overholde de nationale servicemål på disse typer af byggesager. De nationale servicemål er aftalt mellem Finansministeriet og KL.
Det betyder, at du må forvente en længere sagsbehandlingstid, hvis du har ansøgt om fx om- og tilbygning, garage, carport, drivhus, udhus og lignende.
Byplans aktuelle sagsbehandlingstider
Herunder kan du se de nationale servicemål og Byplans aktuelle sagsbehandlingstider på byggetilladelser. Skemaet opdateres månedligt.
De nationale servicemål | Dage | Aktuel sagsbehandlingstid (dage) |
Simple konstruktioner | 40 | 79 |
Enfamiliehuse | 40 | 73 |
Industri- og lagerbygninger | 50 | 31 |
Etagebyggeri, erhverv | 55 | 74 |
Etagebyggeri, bolig | 60 | 129 |
Sidst opdateret den 15.01.2021
Servicemålene regnes fra den dag, hvor din sag er fuldt oplyst. Som ansøger får du besked via ansøgningsportalen Byg og Miljø, når sagen får status af fuldt oplyst. Har du fået en arkitekt mv. til at ansøge for dig, vil vedkommende modtage beskeden.
At din sag er fuldt oplyst betyder, at vi vurderer, at din ansøgning indeholder nok materiale til at sagsbehandlingen kan begynde.
Vi vil, når sagsbehandlingen påbegyndes, ofte have behov for yderligere materiale. I de tilfælde kontakter vi dig.
Hvornår kan du kontakte os om din sag?
Du skal først kontakte os om en status på din sag, når servicemålene er overskredet (se aktuelle sagsbehandlingstider ovenfor), da vi af hensyn til vores ressourcer gerne vil bruge tiden til konkret byggesagsbehandling.
Hvis du har ansøgt før den 1/1 2021
Har du ansøgt før den 1/1 2021, skal du forvente en længere sagsbehandlingstid, da vi har oplevet en ophobning af byggeansøgninger.
Gebyrer på byggesager
Dit gebyr for byggesagsbehandlingen beregnes i henhold til byggelovens § 28, stk. 1, efter den tid, som Byplan har brugt på behandling af sagen. Din første forhåndsdialog koster ikke noget.
Timeprisen for byggeprojekter omfattet af byggeloven er 785 kr. pr. time i 2021. Gebyrerne er vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 24. september 2014.
Generelt om Byplans sagsbehandlingstider
Vi bestræber os på at leve op til de nationale servicemål for byggesager.
Servicemålene regnes fra det tidspunkt, hvor vi har en fuldt oplyst ansøgning, til der er truffet afgørelse i sagen. En ansøgning om byggetilladelse regnes som fuldt oplyst, når vi vurderer, at ansøgningen indeholder nok materiale til at vi kan begynde en sagsbehandling.
De nationale servicemål for byggesager er fastsat til (kalenderdage):
Simple konstruktioner | 40 |
Enfamiliehuse | 40 |
Industri- og lagerbygninger | 50 |
Etagebyggeri, erhverv | 55 |
Etagebyggeri, bolig | 60 |
Fredningssager, dispensationer fra landzonebestemmelser, projekter med lokalplanpligt og/eller VVM-pligt, samt lovliggørelsessager er undtaget.
I de fastsatte servicemål indgår endvidere den tid, der går til partshøringer og/eller naboorienteringer i en sag. Du vil altid opleve længere sagsbehandlingstid i sager, der kræver dispensationer og i sager, hvor der skal foretages høringer eller naboorienteres.
Byplan vægter et effektivt og tilfredsstillende serviceniveau. Vi har derfor igangsat tilfredshedsundersøgelser, hvor ansøgere i byggesager inviteres til at deltage i en tilfredshedsundersøgelse af sagsbehandlingen, når der er truffet en afgørelse i sagen.
Har du brug for en indledende dialog?
Du kan finde rigtig mange oplysninger, der har betydning for dit byggeprojekt og for din ansøgning, hvis du bruger vores digitale selvbetjeningsløsninger. Du kan orientere dig via Byg og Miljø samt kommunens digitale kort, hvor du kan finde oplysninger om din ejendom herunder hvilken lokalplan eller byplanvedtægt, der er gældende for din ejendom.
Inden du indsender din byggeansøgning via Byg og Miljø, har du endvidere mulighed for at få en gratis forhåndsdialog med en byggesagsbehandler i Byplan, så der skabes et klart grundlag for den videre byggesagsbehandling. Du kan herigennem få kendskab til hvilke oplysninger, der er nødvendige i ansøgningen, og få forventningsafstemt den videre proces i byggesagsbehandlingen. Efterfølgende møder i forbindelse med byggesagsbehandlingen vil blive medregnet i byggesagsgebyret.
Dialogmøder er sat til at vare 30 minutter. Det er derfor en fordel, at du og en eventuel rådgiver er godt forberedt inden mødet og har undersøgt, hvad der gælder for ejendommen. Det er desuden et krav, at fuldmagtsforholdene er i orden, hvis bygherre ikke deltager i forhåndsdialogen.
Du booker møde via Byplans digitale selvbetjeningsløsning:
Find kort, tegninger og lokalplan - hvad gælder for grunden?
Sørg for at din ansøgning er fyldestgørende
Er ansøgningen ikke fyldestgørende ved første indsendelse, udarbejder vi en mangelskrivelse.
Vi foretager ikke byggesagsbehandling af ansøgninger, hvor fuldmagtsforholdene ikke er i orden. Er du som ansøger ikke ejer af ejendommen, og har du ikke medsendt en fuldmagt fra ejendommens ejer, skal vi have en fuldmagt, før der sker yderligere gennemgang af sagen.
I mange sager vil den indledende gennemgang endvidere ikke kunne afdække al dokumentation, der er brug for i sagen. Der vil således ofte være behov for flere oplysninger langt henne i sagsforløbet - herunder også oplysninger af mere omfattende karakter.
Fokus på hurtigere sagsbehandling
Hvis dit byggeprojekt som udgangspunkt ligger inden for byggeretten i Bygningsreglementet, overholder de planmæssige bestemmelser i lokalplaner og byplanvedtægter mm., og ikke ligger indenfor beskyttelses- og byggelinjer - og der i øvrigt ikke er forhold, der medfører, at der skal gennemføres partshøring i sagen - vil sagsbehandlingen af din sag generelt kunne gennemføres hurtigere end ellers.
I det tilfælde har vi som særligt fokus i sagsbehandlingen, at en ansøgning med tilhørende dokumentation hurtigt gennemgås med henblik på at vurdere, om sagen er fyldestgørende. Såfremt den er det, træffes der afgørelse i forbindelse med gennemgangen eller hurtigst muligt derefter.
Information om bygningsreglementet (administreret af Trafik- og Byggestyrelsen)
Ændringer giver længere sagsbehandlingstid
Vi oplever ofte, at bygherre vil lave ændringer i sit indsendte projekt, eller at man ønsker at afdække muligheden for en eventuel ændring af et byggeprojekt, der er under behandling. Det vil altid øge sagsbehandlingstiden, og i visse tilfælde betyder det, at ansøgningen betragtes som ny i forhold til at opgøre sagsbehandlingstiden.
Har du derfor sørget for, at sagen er fyldestgørende oplyst fra start, spares der både sagsbehandlingstid og sagsbehandlingsgebyr, da sidstnævnte udregnes på baggrund af forbrugt tid til sagsbehandlingen.
Klager og lovliggørelsessager
Vi modtager mange naboklager og øvrige anmeldelser af potentielle ulovlige forhold. I nogle sager munder henvendelsen ud i en lovliggørelsessag. Lovliggørelsessager er ikke omfattet af servicemålene, da der ofte er tale om meget lange og komplicerede sagsforløb, da vi i disse sager som regel skal foretages høringer af flere parter. Vi bestræber os på at påbegynde sagsbehandlingen for nye lovliggørelsessager indenfor 12 måneder, såfremt der ikke er væsentlige forhold, der tilsiger, at sagsbehandlingen må påbegyndes tidligere.
Byplan reagerer på alle henvendelser, og vi prioriterer sagsbehandlingen efter en væsentlighedsvurdering af det ulovlige forhold, ligesom nye byggesager generelt prioriteres højt.
Klager over Byplans afgørelser kan efter klagevejledning rettes til Nævnenes Hus, Byggeklageenheden (Byggeklageenheden færdigbehandler sager, der allerede er indbragt for Statsforvaltningen), Planklagenævnet og/eller Miljø- og Fødevareklagenævnet. Også her er der tale om lange sagsforløb, og Byplan har ikke indflydelse på de frister, der fastsættes af klagemyndigheden for de enkelte redegørelser og høringer.
Følg status på din ansøgning
Du skal altid søge om din bygge- /plansag gennem selvbetjeningsløsningen Byg og Miljø. Vi anbefaler, at du som borger selv opretter sagen i Byg og Miljø og tilknytter din(e) rådgiver(e) til din byggesag efter oprettelsen. På den måde kan du altid følge med i kommunikationen i Byg og Miljø om din sag og dermed være opdateret på sagens status.
Når du i Byg og Miljø har oprettet og beskrevet dit projekt, får du automatisk en tjekliste over den dokumentation, du som minimum skal sende med. Herudover skal du være opmærksom på, at vi ofte kræver en afsætningsplan fra en landinspektør i forbindelse med ejendomme på skrånende terræn.
Hvornår får jeg en sagsbehandler på min sag?
Mange af vores henvendelser, såvel skriftlige som telefoniske, handler om, hvornår der bliver tilknyttet en byggesagsbehandler til en byggesag.
Når en sag er gennemgået for eventuelt manglende materiale, og dette er modtaget i fyldestgørende stand, kan den egentlige byggesagsbehandling gå i gang. Det er tidligst på dette tidspunkt, at en byggesagsbehandler overtager byggesagen. Der bliver dog ikke tilknyttet en sagsbehandler, før denne har mulighed for at gå i gang med en egentlig sagsbehandling.
Har du spørgsmål til os?
Du kan komme i kontakt med Byplan pr. mail og telefon.
Når vi modtager en henvendelse eller forespørgsel pr. mail på adressen byplan@rudersdal.dk, som kræver en indledende sagsbehandling eller en vejledende udtalelse, er det vores servicemål at besvare henvendelsen indenfor 2 arbejdsdage. Der er tale om en gennemsnitstid. I perioder med mange ansøgninger eller i fx ferier vil du kunne opleve længere svartid.
Du vil i mange tilfælde selv kunne finde svar på dine spørgsmål via vores selvbetjeningsløsninger, så du er fri for at afvente en sagsbehandling hos os.
Hvis du ringer til Byplan på telefon 4611 2500, bliver du mødt af en kontakt-support, som så vidt muligt vil besvare dine spørgsmål med det samme. Er dette ikke muligt, vil du blive bedt om at oplyse dine kontaktinformationer, sagens data og spørgsmålets karakter. Der bliver dernæst lagt en telefonbesked til Byplan. Du kan forvente, at vi ringer tilbage inden for 2 arbejdsdage. Får vi ikke fat på dig ved en første eller anden opringning, sender vi dig en mail, hvis du har oplyst din e-mail-adresse til kontakt-supporten.
Byplan
Øverødvej 2, 2840 Holte |
Læs om Byplan |
byplan@rudersdal.dk |
Skriv Digital Post (borger) |
Skriv Digital Post (virksomhed) |
Tlf: 46 11 25 00 |
Åbningstider
Mandag - tirsdag | 10 - 15 |
Onsdag | Lukket |
Torsdag | 10 - 17 |
Fredag | 10-13 |
Byplan er kun åben for telefoniske henvendelser.