Spring til indhold

De sætter strøm til ungekulturen

Den årlige endagsfestival Lydfest på Mantziusgården ville ikke eksistere uden en gruppe unge frivillige, der brænder for at skabe musikoplevelser for andre unge i kommunen. Andreas Graham, Katharina Hviid og Esther Madsen fortæller her, hvorfor de arbejder frivilligt for Lydfest.

Katharina Hviid

Hvorfor er du frivillig hos Lydfest?

Jeg blev student fra Birkerød Gymnasium denne sommer og holder nu sabbatår, så jeg har masser af tid til at engagere mig rigtig meget i Lydfest. Jeg synes, at det er rigtig spændende og godt ligesom at kunne holde en struktur i hverdagen og stadig være travl, selvom man ikke går i skole – og samtidig kunne gøre noget godt for ungekulturen i Birkerød. Det har været vildt fedt at være med, og jeg nyder det sammenhold man får, også bag scenerne.

 

Hvor lang tid har du været med?

Det er mit første år og vi fik et nyt hold i år, som er lidt yngre end de har været før, så det er en hel ny gruppe, der har valgt at bygge det op på en hel ny måde – og det bliver helt vildt anderledes og fedt og ungt!

 

Hvad består dit arbejde i?

Vi bliver delt op i forskellige udvalg. Jeg er fx i et dekorationsudvalg og et madudvalg, hvor jeg bl.a. har stået for at booke en streetfood-vogn, der skal komme herud. Og det har været megaspændende at være den, der skulle skrive ud og lave aftaler. Bare det med, at man får et ansvar overfor sig selv og nogle andre og får lov at vise, at man godt kan. Jeg synes det er fedt, at man har tillid nok til hinanden til, at man gør sit arbejde ordentligt.

 

Hvordan vælger man, hvad man vil lave?

Jeg tror det er meget efter, hvad man interesserer sig for. Vi har fx nogle drenge, der bruger meget tid på at spille musik i deres hverdag og de har jo syntes, at det har været megafedt at få lov til at booke bands og være med til at udvælge - det har vi selvfølgelig alle sammen - men det er ligesom dem, der har sorteret fra og sendt mails ud og sådan noget. Og det er jo megafedt at få den oplevelse og den erfaring omkring det, som sker før festivalen i forhold til musik, når man i sin fritid bare gør det af ren interesse. Jeg tror også, at det er det, der driver en, at man faktisk har noget interesse i det, man laver som frivillig.

ESTHER MADSEN

 

Hvorfor er du frivillig i Lydfest?

Jeg går i 2. g. på Birkerød Gymnasium, og det er mit første år som frivillig. Jeg hørte om det nede på gymnasiet, hvor nogle fra klassen havde været med sidste år. Og så tænkte jeg, at jeg også godt kan lide at gå til koncerter og det lød bare megafedt.

 

Hvordan er det at bruge din tid på andre, uden at få penge for det?

Jeg synes, at det er ret fedt at være med til at stå for noget i Birkerød, fordi der har længe været lidt øv-stemning om ting, der sker i Birkerød. Folk tager meget til København, men det har ligesom ændret sig lidt på det sidste, også med Café Birken dernede, som også er styret af unge, og med det her projekt og Natmusik osv.. Så jeg synes, at det er megafedt at være med til at lave det her for andre, fordi det er der ikke rigtig nogen, der har gjort før her. Også bare det, at det er en selv der har gjort det – at det er os selv, der har taget initiativ til at skrive til de forskellige osv. Det er rigtig spændende, det er ikke noget man bare lige gør hver dag.

 

Hvor meget tid bruger du på det?

Jeg tror jeg bruger nogle timer om ugen på det, og så nu her op til Lydfest har vi brugt lang tid – tre dage på at bygge og gøre klar.

Andreas Graham

 

Hvorfor er du frivillig hos Lydfest?

Jeg blev student for et år siden, og jeg er i gang med et sabbatår...ti måske, ha ha! Jeg er frivillig, fordi jeg synes, at det er helt vildt fedt at engagere sig i nogle projekter, der delvis gør meget for mig selv, fordi jeg elsker at gå til koncerter og se teater, og så fordi, at jeg synes, at det giver rigtig meget mening at give et skub til alle de andre unge i kommunen, som ellers måske går derhjemme eller tager ind til København og laver alt det, man kan derinde. Det giver mening at lave noget herfra, hvor vi bor, fordi vi har tusinde muligheder, og det er nemt, når man engagerer sig i noget frivilligt.

 

Hvor meget tid bruger du på det?

Det svinger, men her i de afgørende uger bruger jeg en 10-15 timer på det, både hjemme foran computeren, og når jeg henter ting i Rødovre og alt muligt, ha ha! Løbende i hele projektet – vi bruger næsten et halvt år på at planlægge det – der bruger jeg nogle dage om ugen på at tænke tanker om det især.

 

Er det kun lydfest I er engagerede i?

Nej, vi bruger også tid på alle mulige andre ting. Vi har også et projekt til Kulturnatten, der hedder Natmusik og planlægger en masse andre ting også. Men den gruppe, vi er her i dag og har været det sidste halve år, er koncentreret om Lydfest. Og så er der så mange, der synes, at det er fedt at være med til at arrangere koncerter, men også, hvad vi finder ellers på af ting.

 

Hvorfor kan du lide at arbejde med Lydfest?

​Det er fedt, at det bare er os selv, som sammen med Ung i Rudersdal stabler det her på benene. De har bevilliget penge til det og har haft en konsulentagtig rolle. De har hjulpet os med nogle workshops til at få os i gang. Og så har de haft mulighed for at sige til, hvis det hele lyder helt sindssygt, men det har der ikke været noget af endnu. Og det er ret fedt - vi kan foreslå alt. Og alt er sket, eneste begrænsning er, at man til sidst ikke har flere arme og biler, altså optimalt havde vi fx hentet hele Rudeskov ind i Mantziussalen, men det kunne vi ligesom ikke…

 

Vil du være med til at arrangere koncerter og festivaler? Så kontakt LYDFEST på Facebook.
Har du du dine egne idéer til kultur for unge, men mangler hjælp eller finansiering, så kontakt Ung i Rudersdal.

Se tema om frivillighed her