Spring til indhold

Coding Pirates skaber grobund for IT-kreativitet

Coding Pirates er en frivillig organisation med afdelinger over hele landet, og siden foråret også med en i Birkerød. Ideen er, at man gerne vil give børn og unge en forståelse af, hvilken teknologi, der ligger bag computere og tablets. Her lærer de om kodning gennem leg, og der skabes grobund for IT-kreativitet. Tom Hansen er en af de frivillige, der har været med fra starten på Birkerød Bibliotek.

Hvordan startede du som frivillig i Coding Pirates?

Det er en tanke, jeg har gået med i mange år. Jeg har en datter, der er voksen nu, og jeg overvejede engang at melde mig som Natteravn. Det fik jeg aldrig gjort, og det passede heller ikke ind i mit arbejde. Nu er hun flyttet hjemmefra, og så syntes jeg, at der skulle ske et eller andet. Jeg så en artikel i Frederiksborg Amts Avis om, at de ville forsøge at starte en lokalafdeling op i Birkerød. Det lød interessant, så jeg tog til et introseminar i januar – og i maj var det første hold opstartet. Det har været en stor succes, vi har en lang, lang venteliste, alene i Birkerød er der 108 på listen, som bliver ved med at vokse. Til efteråret starter vi flere hold op, men det kræver, at vi har to ting: Lokaler og frivillige. Biblioteket er fantastiske til at hjælpe os med at skaffe lokaler, men vi mangler flere frivillige.

 

Tom Hansen fra Coding Pirats

 

Hvorfor tror du, at det er så populært?

Mange af dem spiller jo i forvejen, og de vil gerne kunne sætte nogle ting sammen og se, hvordan det fungerer – det synes de jo er sjovt. De flotte og dyre spil, de kender, laver vi i en forsimplet udgave, men principperne er fuldstændig de samme. De unge har ideerne til, hvad de gerne vil, så skal man bare som instruktører coache dem derhen – og deres ambitionsniveau er højt!

Skal man være kode-ekspert for at være frivillig hos jer?

Mange af os frivillige har en IT-teknisk baggrund, men der er også nogen, der ikke har. I foreningen kan vi bruge alle: nogle kan undervise, andre kan gå rundt og hjælpe, andre sørge for snacks, koordinere, skrive etc. Folk der stiller op som frivillige bidrager med det de kan, og så prøver vi at løfte i fællesskab.

Hvad er din egen baggrund?

Jeg er IT-chef og jeg kan godt lide at lege med teknik. Jeg er ikke ekspert i at kode, men jeg ved, hvordan man bruger de værktøjer, vi bruger i Coding Pirates. Jeg har ingen ambition om at blive super-ekspert, men hvis jeg bare kan hjælpe børnene på vej, så kan de specialisere sig og selv blive eksperter på sigt!

Hvad er det personlige udbytte for dig?

Det er sjovt at lære noget, men også at lære fra sig. De unge udfordrer mig som 'coach': Hvor møder man personen, hvis man skal hjælpe vedkommende? Og det kan jeg også bruge i mit eget arbejde som chef, der er det bare med ’voksne børn’, ha ha! Men at have med mennesker at gøre, det er sjovt. Også at stille sig op og undervise og se, hvordan man får fat i sit ’publikum’. Og så er hele deres tilgang til tingene anderledes, end den, vi voksne har, de er meget mere open mindede – det jeg kalder uspolerede. Vi bruger meget Pippi-princippet: Det har jeg ikke prøvet før, altså kan jeg. Voksne er mere: Det har jeg ikke prøvet før, altså kan jeg ikke. Sådan er det også med frivillige, når vi bygger vores undskyldning op for, at vi ikke skal deltage. Der er børn og unge altså mere åbne.

Hvor meget tid bruger du på det om ugen?

Vi har undervisning to dage om ugen, og jeg har meldt mig fast på den ene dag. Med forberedelse og møder bliver det nok fire timer ugentligt over en sæson. Vi frivillige mødes og byder ind med kompetencer samt, hvad vi godt kunne tænke os at lave, og ingen ser skævt til en, hvis der er noget, man ikke ønsker at lave. Sådan kan jeg godt lide at arbejde, det giver en hel anden drivkraft, og det er meget anderledes fra mit professionelle liv, hvor det handler om, hvad kunden vil. Her kan man selv byde ind.

Er der brug for dette i de fremtidige uddannelser?

Ja, nogle skoler har også programmering på skemaet, og der er en lyst til at lære det. Stort set alt elektronik i dag har en grad af programmering, se bare på din vaskemaskine, kaffemaskine eller mobiltelefon, der ligger en lille computer inde i det hele. Og ligesom med en lommeregner er det godt at vide, hvordan man regner og dermed få en forståelse af, hvad der sker.

Coding Pirates anvender visuelle kodeprogrammer, elektroniske byggesæt og snart også Lego Mindstorms, der er en kobling af de to. Nogle afdelinger arbejder også med 3D-print og video.

Læs mere Læs mere om Coding Pirates (Rudersdal Bibliotekerne).

Se tema om frivillighed her