Bliv/find frivillig
Hvis du har lyst til at blive frivillig, kan du henvende dig til en forening, en organisation, et netværk eller en institution, der beskæftiger sig med lige netop det, du brænder for. Du kan også selv tage initiativ til at få noget til at ske.
Kommunen behøver ikke altid at blive involveret eller være en aktør, men kan være en medspiller. Vi kan bl.a. skabe kontakt til andre ligesindede, understøtte indsatsen, vejlede, koordinere og nogle gange støtte økonomisk.
Du kan være frivillig på rigtig mange forskellige måder og inden for rigtig mange forskellige områder. Du kan blandt andet være frivillig i en forening, i en gruppe eller et netværk, eller du kan yde en indsats som enkeltperson.
Det er dig, der har ressourcerne, og dig, der bestemmer, hvor og hvordan de bruges bedst muligt.
-
Kender du frivilligjob?
Frivilligjob.dk er en jobportal for frivilligt arbejde med mere end 9.000 jobopslag årligt fra frivillige foreninger og andre organisationer, der har frivillige aktiviteter. -
Sammen med Rudersdal
Herunder finder du eksempler på nogle af de områder, hvor du kan yde en indsats som frivillig. Har du brug for inspiration eller hjælp til at finde lige det, du brænder for, kan du kontakte frivilligkonsulenten i Rudersdal Kommune.
Frivilligkonsulenten er placeret i Kultur, men har en bred viden om og et stort kendskab til frivillighed, fritids- og foreningslivet på tværs af kommunen. Frivilligkonsulenten kan hjælpe dig videre, også selvom det gælder emner eller områder, der ikke har noget med kultur at gøre.
Du kan kontakte frivilligkonsulent Sandra Vasanti Melander i Kultursekretariatet på tlf. 46 11 56 21/72 68 56 21 eller mail sava@rudersdal.dk.
-
Beskæftigelse, flygtninge og integration
På Beskæftigelsesområdet – og især på integrationsområdet – har vi et meget rigt og værdsat samarbejde med frivillige foreninger og enkeltpersoner. De frivillige bidrager med at hjælpe flygtninge, der har fået asyl med at blive godt integreret i lokalsamfundet. Den frivillige indsats i relation til flygtninge er meget forskellig både af omfang og karakter. Det spænder fra at hjælpe med at træne dansk, være lektiehjælper, deltage i samtaler med kommune og skole, hjælpe børn og voksne ind i foreningslivet eller som venskabsfamilie. Men der er bestemt plads til flere frivillige – især efterspørger mange flygtninge venskabsfamilier – og personer. Du er derfor meget velkommen til at kontakte os, hvis du eller din forening gerne vil yde en frivillig indsats.
Kontakt familie- og frivilligkonsulent Kristian Geiker i Beskæftigelse på tlf. 7268 3037, eller på mail krge@rudersdal.dk. Kristian vil typisk formidle en kontakt til en af de frivillige foreninger i lokalområdet eller Integrationsnetværket, som er den samlende organisering for alle frivillige på integrationsområdet i Rudersdal Kommune.
Du kan få flere oplysninger om at være frivillig her:
Kultur- og lektiecaféen
-
Daginstitutioner
På Børneområdet i Rudersdal Kommune er der gode erfaringer med at inddrage forældre og bedsteforældre i arbejdet. Men der er plads til flere frivillige – også borgere, der ikke nødvendigvis har en personlig tilknytning til Børneområdet.
Har du eller din forening et ønske om at bidrage som frivillig i et af kommunens børnehuse eller sundhedsplejens mødregrupper, er du velkommen til at kontakte børnehusets leder eller sundhedsplejens leder.
Du er både velkommen til at kontakte os:
- Hvis du har nogle særlige interesser, som du mener, kan bidrage til at skabe gode aktiviteter for børnene. Eksempelvis oplæsning for børn, musik, etablere og passe køkkenhave, træsløjd, praktiske opgaver eller noget helt tredje.
- Hvis du gerne vil bidrage, men ikke er afklaret med, hvori dit bidrag kan bestå. Her kan børnehuset eller sundhedsplejen have ønsker til aktiviteter, som du evt. kan indgå i.
Du kan læse mere om dagtilbudsområdet og om at være frivillig i en daginstitution her:
-
Socialområdet
Socialområdet består af forskellige dag- og botilbud for voksne mennesker med psykiske vanskeligheder, autisme og med udviklingshæmning. Der er mange muligheder for at yde en frivillig indsats både i længerevarende forløb, men også som enkeltstående bidrag.
Eksempler på frivillighed i Socialområdet:
- Den store årlige musikdag på Værkstederne ved Rude Skov
- Afviklingen af gallafest i Ruder Es
- I ”Bro til hverdagslivet” kan borgere med psykiske sårbarheder være frivillig for andre borgere med psykiske sårbarheder
- Højtlæsning, besøgshund, gåture, ordne have, lave bål, korsang mv.
Hvis du eller din forening har lyst til at være frivillig i Socialområdet, er du velkommen til at kontakte centerlederne på vores dag- og botilbud.
Du kan læse mere om Socialområdet her:
Kontakt
- Centerleder, Jens Peter Sorring, Værkstederne ved Rude Skov, jpso@rudersdal.dk, tlf. 4611 3650
- Centerleder, Lene Lilja Petersen, Socialpædagogisk Center, llpe@rudersdal.dk, tlf. 4611 3370
- Centerleder, Mikkel Stolbjerg Johansen, Dag- og botilbud Gefion, msjo@rudersdal.dk, tlf. 4611 3460
- Centerleder, Anette Schubert, Botilbud Ebberød, ansch@rudersdal.dk, tlf. 4611 4941
Centerlederne kan give dig et indblik i hvilke slags frivillighedsopgaver, der kan bidrages med i det enkelte center eller henvise dig til rette person i organisationen.
-
Kulturområdet generelt
Kommunen har et aktivt foreningsliv, som tilbyder en række oplevelser og aktiviteter med kunstnerisk, kulturelt og folkeoplysende indhold. Desuden driver Rudersdal Kommune biografer, museer, idrætsanlæg og udstillingssteder.
Kulturområdet er involveret i mange samarbejder og projekter på tværs af forvaltninger og kommuner. Alle frivillige og foreninger kan bruge Kultursekretariatet som indgang til kommunen.
Sidder du med gode ideer i forhold til kultur- og fritidslivet eller et meget konkret spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kultursekretariatet på tlf. 46 11 56 00 eller mail kultur@rudersdal.dk.
-
Biografen Reprise Teatret
Som frivillig i en af Reprisens filmklubber medvirker man til afvikling af klubbernes filmforevisninger i biografen. Når der er børnefilmklub, er der mange børn samlet og her kan være behov for hjælp fra frivillige til at skabe ro, så alle får en god oplevelse. I ”Filmklubben i Reprisen”, som er Reprisens voksenfilmklub, kan du også medvirke i programlægningen.
Henvendelse skal ske til biografleder Mette Schramm på reprisen@rudersdal.dk.
-
Rudersdal Bibliotekerne
I Rudersdal Bibliotekerne samarbejder vi med foreninger og enkelte frivillige om forskellige aktiviteter. Du kan læse mere på vores hjemmeside www.rudbib.dk eller her:
Vi har fast samarbejde med: Birkerød flygtningekontakt, Ældresagen Røde kors, Coding Pirates, Foreningen læsehunde, Soroptimisterne, Advokatvagten, Center for konfliktløsning m.fl.
Hvis du vil være frivillig på biblioteket, kan du kontakte:
Bibliotekar og Frivilligkoordinator, Anette Brinkløv Liebmann, absv@rudersdal.dk eller tlf. 4611 5762.
Anette kan kontaktes om forslag til samarbejde om forskellige arrangementer eller aktiviteter, der involverer frivillige. Hun kan desuden skabe kontakt til foreninger, der allerede samarbejder med biblioteket.
-
Ung i Rudersdal
Ung i Rudersdal laver mange forskellige projekter og events, for og med unge i alderen 12 -25 år, der enten bor eller går i skole i kommunen. I forbindelse med disse projekter og events kan der være brug for ekstra hjælp i form af hænder til praktiske opgaver eller specifikke fagligheder. Nogle projekter er længerevarende og andre endagsarrangementer.
Du kan læse mere om Ung i Rudersdal på hjemmesiden:
Kontakt
Rasmus Lind Jensen, Leder af Fritidsundervisning, RAJE@rudersdal.dk, tlf. 7268 5905
Anna Nøhr Pedersen, ALOU@rudersdal.dk, tlf. 7268 5915
Rasmus og Anna ved noget om Ung i Rudersdals fysiske lokaliteter, kompetencebehov og hvilke muligheder, der er for at byde ind som frivillig.
-
-
I en forening
Har du lyst til at yde en frivillig indsats i en af de lokale foreninger, kan du evt. finde kontaktoplysninger på den relevante forening i Foreningsregistret, som du finder her:
ForeningsregistretFinder du ikke det, du søger, kan du få hjælp hos foreningskonsulent Bo Eriksen i Kultursekretariatet på tlf. 72 68 56 17 eller mail boe@rudersdal.dk.
-
Via frivilligcentret
Et frivilligcenter er en non-profit organisation. Centret er et omdrejningspunkt for det lokale frivillige sociale arbejde, og det har til formål at støtte, udvikle og fremme den frivillige sociale indsats for sårbare og socialt udsatte mennesker.
Frivilligcenter Rudersdal er en selvstændig forening, der geografisk er placeret på Kulturcenter Mariehøj i Gl. Holte. Foreningens bestyrelse er valgt blandt aktive enkeltpersoner, foreninger, organisationer og andre grupper inden for frivilligt socialt og humanitært arbejde i Rudersdal Kommune.
Alle med interesse i det frivillige arbejde kan blive medlem af foreningen.
Frivilligcentret kan bl.a. hjælpe med at
- mobilisere flere frivillige
- styrke foreningerne
- tilbyde uddannelse til de frivillige
- synliggøre foreningernes tilbud
- hjælpe nye initiativer i gang
- tilbyde koordinering af frivillige initiativer
- etablere selvhjælps- og netværksgrupper
Kontakt Frivilligcenter Rudersdal, de kan hjælpe dig i gang med at blive frivillig:
-
På egen hånd
Der ikke nogen, der siger, at man skal være frivillig i en forening eller i en gruppe. Du kan også yde en frivillig indsats som enkeltperson eller i et netværk. Det er dig, der har lysten og ressourcerne, og dig, der bestemmer, hvor og hvordan de bruges bedst muligt.
Vi kalder det fra mig til dig-frivillighed, når du som individ yder en frivillig indsats. Måske samler du affald i skoven, når du alligevel er ude på din daglige motionstur, eller tilbyder din hjælp til dine medmennesker, fx til de nye på vejen, så de føler sig velkomne. Mig til dig-frivillighed kan også være faren, der vil lave et motionsløb for børn. Han har bare en god ide og et måske et netværk, han trækker på. Derudover kan kommunen hjælpe med lidt vejledning i forhold til ansøgninger og tilladelser.
Det er også fra mig til dig-frivillighed, når man i et uforpligtende netværk yder en indsats. Et eksempel på en netværksbasseret frivillig indsats er Venligboerne, hvor man er frivillig, når man føler, at man kan bidrage med noget.
Med andre ord, der er masser af muligheder for at være frivillig – også uden for foreningslivet og i de større og mindre organisationer. Frivillighed er noget vi giver til hinanden – og til os selv.
Har du brug for inspiration eller vejledning, så kontakt kommunens frivilligkonsulent, Sandra Vasanti Melander sava@rudersdal.dk på tlf. 46 11 56 20 eller kontakt Frivilligcentret
-
Organisering og politikker - sådan arbejder vi med politikker i Rudersdal
Frivillighedspolitikken – en politik om frivillighed og folkeoplysning
Rudersdal Kommunes frivillighedspolitik er udarbejdet i 2013 og er blevet til i et tæt samspil mellem kommunens frivillige aktører, borgere, foreninger, organisationer, politikere og kommunale fagområder.
Frivillighedspolitikkens overordnede mål er at skabe så gode og optimale rammer som muligt for den samlede frivillige indsats i Rudersdal Kommune.
Politikken rummer det brede frivillighedsperspektiv, det folkeoplysende, det frivillige sociale samt det kulturelle aspekt i forhold til frivillige kulturaktører, og udstikker de overordnede rammer og værdier for arbejdet med frivillighed i kommunen.
Frivillighedspolitikken tager afsæt i fire centrale værdier:
- Det er enkelt at være frivillig i Rudersdal Kommune
- Det aktive medborgerskab og det frivillige initiativ understøttes
- Frivillige indsatser involverer og giver indflydelse
- Frivillighed anerkendes som et væsentligt fundament i Rudersdal Kommune
Frivillighedspolitikken i Rudersdal Kommune består foruden den overordnede værdipolitik, der indeholder værdierne for frivillighed, også af en hvidbog med relevant viden om frivillighedsområdet samt fire frivillighedstemaer, som beskriver de konkrete rammer og vilkår.
Du kan finde det hele her:
Hvidbog til frivillighedspolitikken
Rammer og vilkår – se under Frivillighedspolitik
Folkeoplysningsudvalget
Folkeoplysningsudvalget i Rudersdal Kommune består af 15 medlemmer, der alle har stemmeret. Udvalgets er sammensat af repræsentanter fra kommunalbestyrelsen, aftenskoler, forskellige foreningsgrupperinger samt repræsentanter fra Seniorrådet, Handicaprådet, Musikskolerådet, Bestyrelsen for Ung i Rudersdal og fra et ungdomsforum eller beslægtede ungdomsgrupper.
Udvalget holder møde 9 – 10 gange årligt og varetager bl.a. opgaver som:
· Fastlæggelse af principper og udvikling inden for folkeoplysningsområdet
· Godkendelse af nye foreninger
· Fordeling af tilskud
· Anvisning af lokaler og udendørs anlæg
· Udtalelse om forslag til regler, budget og udviklingstiltag m.m.
· Uddeling af kommunens idrætslederpris, ungdomslederpris og talentpris.
Folkeoplysningsudvalget vælges for en 4-årig periode, der følger den kommunale valgperiode.
Du kan læse mere om folkeoplysningsudvalget arbejde og finde dagsordener og referater fra møderne i udvalget her:
Frivillighedsnetværket i Rudersdal
Frivillighedsnetværket i Rudersdal blev etableret i 2015 som en af de første handlinger afledt af Rudersdal Kommunes tværgående frivillighedspolitik.
Frivillighedsnetværket har til formål at sætte fokus på og styrke frivilligheden på tværs af Rudersdal Kommune. Det fungerer som en tænketank, der rådgiver kommunens administration, og som en idégenerator, der kvalificerer og kommer oplæg til nye indsatser på frivillighedsområdet.
Desuden er netværket med til at bygge bro, skabe videndeling og styrke samarbejdet på tværs af kommunen både internt og eksternt.
Frivillighedsnetværket har en fast deltagerkreds, der består af kommunale medarbejdere fra forskellige fagområder, frivillige og repræsentanter for organisationer og foreninger i Rudersdal Kommune. Netværket holder møde 3 – 4 gange om året.
Find frivillige
Hvis du leder efter frivillige til din forening eller lignende, er der flere muligheder for at finde dem. Du kan bruge dit netværk, søge via sociale medier eller evt. sætte en annonce i avisen. Nedenfor ser du tre andre muligheder for at søge efter frivillige.
-
Søg eller opret job på frivilligjob
Du kan via jobportal søge og oprette frivilligjob:
Frivilligjob.dk -
Spørg kommunens konsulent
Kultursekretariatet
Sekretariatet kan kontaktes på tlf: 46 11 56 00 eller mail kultur@rudersdal.dk samt på adressen Øverødvej 246 B, 2840 Holte i kontoret på 1. sal, område B. Kulturchef er Birgit Hoé Knudsen.
ÅBNINGSTIDER
Mandag - onsdag kl. 10 -15
Torsdag kl. 10 -17
Fredag kl. 10 - 13TELEFONTIDER
Mandag - onsdag kl. 8.30-15.30
Torsdag kl. 8.30-17.00
Fredag kl. 8.30-13.30FRIVILLIGKONSULENT
Sandra Vasanti Melander
Tlf. 46 11 56 21 | Mobil 72 68 56 21
FORENINGSKONSULENT
Bo Eriksen
Tlf. 72 68 56 17 | Mobil 72 68 56 17
KULTURKONSULENT
Merete Porsborg Arnoldi
Mobil 72 68 56 28
FAGLIG KOORDINATOR FOR FOLKEOPLYSNINGEN
Mette Larsen
Tlf. 46 11 56 35
Lokalebooking
Har du spørgsmål eller bookingforespørgsler, som ligger ud over, hvad bookingsystemet kan klare, kan du kontakte Lokalebookingen på lokalebooking@rudersdal.dk eller på tlf.: 46 11 56 13.
Modtag nyhedsbrev for foreninger og frivillige:
-
Spørg frivilligcentret
Kontakt Frivilligcenter Rudersdal