Skybrud og længere tids regn kan være skyld i vand på dine plæne, eller vand i din kælder.
Hvis din grund er beliggende i et område, hvor grundvandet står højt, vil du gentagne gange kunne opleve, at vand i haven ikke nedsiver i jorden. Kommunen kan ikke hjælpe dig med vand i din have, som følge af højt grundvandspejl og meget regn. Det kan tage dage og uger, før grundvandspejlet falder og vandet i din have siver ned.
Bor du på en grund, hvor grundvandet ligger højt, kan du dog overveje at anlægge din have med regnbede. Husk, at der skal ansøges om tilladelse hos kommunen, inden du etablerer et regnbed. Du finder pjecer om regnbede og regnhaver samt information om ansøgningsproces til nedsivning af regnvand på egen grund, via linket nedenfor.
Regnvand på egen grund
KONTAKT DIT EGET FORSIKRINGSSELSKAB OG EVENTUELT KLOAKMESTER
Er skybrud eller kraftig regn årsag til, at du har fået vandskader på hus eller vand i kælderen, skal du tale med dit forsikringsselskab. Du kan desuden kontakte en kloakmester, der kan gennemgå din kloakering med henblik på, om du kan optimere afledningen af regnvand fra din grund.
Hvilke ændringer i afledning af regnvand du må foretage på din grund, afhænger af kloakeringen i det område du bor i, tilladt befæstelsesgrad for din grund, og lokalplaner samt fredninger i dit område. Du skal derfor som oftest ansøge kommunen om tilladelse til at ændre regnvandshåndteringen på din grund. Du finder information om ansøgningsprocessen via linket nedenfor.
Regnvand på egen grund
REGNVAND FRA VEJEN
Er vand fra vejen årsagen til problemer ved dit hus eller på din grund, skal du først og fremmest vurdere, hvor vejvandet kommer fra.
Hvis du kan se, at vandet kommer op fra et af de store runde kloakdæksler midt på vejen, skal du kontakte Novafos på tlf. 44 20 80 00.
Hvis vandet står op fra en af vejristene i kanten af vejen, er det derimod vejejerens ansvar. På kommunale veje er det Rudersdal Kommune, der er vejejer, og du skal kontakte Rudersdal Kommunes Driftsafdeling på drift@rudersdal.dk.
På private fællesveje er det som udgangspunkt den tilstødende grundejer, der har ansvaret. Enkelte steder kan vejlaug / grundejerforening have påtaget sig ansvaret.