Spring til indhold

Hvad sker der med mit affald

Her på siden kan du blive klogere på, hvad der sker med det affald, som du sorterer i dit hjem.

Januar 2020

Hvordan ser affaldets rejse ud i dag?

Nedenfor kan du blive klogere på, hvad der sker med de enkelte affaldstyper, efter du har sorteret dem.

 

Infografik der viser hvad der sker med dit affald, efter du har sorteret det: Affaldets rejse har mange trin: Et led sker hos dig som forbruger, når du køber en vare i supermarked, anvender den og står tilbage med tom emballage, som du sorterer.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\nHerefter skal den tomme emballage -nu affald hentes af en renovatør, eller du skal selv fragte den til en genbrugsstation, for at affaldet kan indgå som genanvendelig ressource.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\n\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\nNår der er samlet tilstrækkeligt af den samme type genanvendelige affald, kan det sælges som genanvendeligt affald. Enten som direkte genanvendelig ressourcer, eller som genanvendelig ressource, der kræver en længere forarbejdning for igen at kunne indgå som fx karton til din cornflakes-emballage.

 

Hvordan ser affaldets rejse ud i dag

Den nye ordning

Læs mere om den nye ordning via nedenstående link.

Sådan sorterer du

Husk, at du kan orientere dig i den sorteringsguide, som du får sammen med de nye affaldsbeholdere til genanvendeligt affald. Du kan også downloade guiden, der passer til den løsning du har, eller får, nedenfor.

Sorteringsguide til villaer og rækkehuse med egen løsning.

Sorteringsguide til etageboliger og rækkehuse med fælles løsning.

Der kan være ændringer i forhold til ovenstående oversigt

Ovenstående beskrivelser er retvisende for, hvordan affaldet bliver håndteret pr. 1. januar 2020. Det fælleskommunale affaldsselskab, Norfors, står for afsætningen af de indsamlede genanvendelige fraktioner, på kommunernes vegne, og arbejder løbende på at indgå aftaler med aftagere, med henblik på at optimere genanvendelse, miljø, logistik og økonomi.

Der kan således, siden publiceringen af denne side, være sket ændringer i Norfors afsætningsaftaler, der betyder at ovenstående ikke er fuldstændig retvisende, fx ift. aftageranlæg.

Den sidst opdateret oversigt over aftagere af de forskellige affaldstyper, ser du på Norfors hjemmeside via nedenstående link:

Norfors' kortlægning af afsætning af husholdningsaffald