Spring til indhold

Økologi og bæredygtighed i børnehøjde

Den økologiske frokost er populær i kommunens børnehuse. 24 kostfaglige medarbejdere sørger hver dag for, at der leveres sunde og velsmagende frokost- og mellemmåltider til kommenens ca. 1800 børn, der har deres daglige gang i et børnehus.

Personale i frokostordningen
Daglig leder af frokostordningen:

"Vi synes, det er prestige at lave mad til børn"

I frokostordningen synes vi, det er prestige at lave mad til børn. Vi sætter en ære i at maden hver eneste dag har en høj kvalitet, så den er sund og nærende for børnene og giver dem en god oplevelse.
 – Tine Matzen, daglig leder af frokostordningen

Økologi, bælgfrugter og kød som tilbehør

Der er forårssuppe med riste­de græskarkerner og foccaciabrød til frokost eller måske cornflakesfisk med kold remouladesauce. Frokosten i kommunens daginstitutioner er sund og varieret. Ordningen følger Fødevarestyrelsens kostråd, hvorfor der er fokus på at erstatte en stor del af de animalske fødevarer med plantebaserede, der serveres mange bælgfrugter, kød fungerer som tilbehør og måltiderne er over 90 pct økologiske.

Læs mere om frokostordningen i denne folder:

Frokostordning for daginstitutioner i Rudersdal Kommune

 

Fakta om frokostordningen

Madmod og maddannelse

Vi ved, at vaner i forhold til mad og måltider har stor betydning for vores sundhed, tri­vsel og fællesskaber. Og vi ved, at vanerne grundlægges tidligt i barndommen, hvorfor der er store potentialer i, at vi allerede i vores dagtilbud giver børnene positive erfaringer med mad og måltider.

Ved frokosten er børnene rollemodeller for hinanden, og den enes mod kan give den anden lyst til at smage nye ting. På den måde medvirker frokostordningen til, at børnene får lyst til at afprøve nye madtyper. Madplanerne i Frokostordningen bliver udviklet på baggrund af sæsonen, men også i forhold til at introducere børnene for forskellige råvarer på forskellige måder.

 

Vuggestuedreng øser op
Teamleder i frokostordningen:

"Vi udfordrer børnene til mere modmad"

Vi vil gerne udfordre børnene til mere madmod ved at introducere til madplaner, som de måske ikke møder i hjemmet. Og er der noget, som børnene ikke er så glade for at spise, så er det ikke ensbetydende med, at de aldrig skal præsenteres for det igen. Så betyder det, at vi skal finde en anden måde at præsentere det på.
- Annika Ringh Andersen, Teamkoordinator i Frokostordningen.

Mad kan mere end at mætte

Ligesom der arbejdes pædagogisk med eksempelvis sprog, så arbejdes der også målrettet med udvikling af pædagogiske læringsmiljøer omkring mad og måltider i Rudersdal Kommunes børnehuse. Det er nemlig en oplagt mulighed for at sikre gode og sunde madvaner hos børn fra alle grupper i samfundet. Flere børnehuse arbejder i den forbindelse med faste spisegrupper, da det fremmer en tryg og positiv atmosfære.

 

Pige spiser frokost
pædagog og afdelingsleder i Børnehuset Egebakken:

"Der er stor læring i måltidet"

Måltidet er ikke noget, vi bare skal have overstået og en praktisk opgave, der skal lø­ses. For os er det en mulighed for at skabe samvær, nærvær og god dialog med børnene. Der er stor læring i måltidet i forhold til, hvor­dan man skaber en god dialog, lytter, interes­serer sig for hinanden og venter på tur uden at tale i munden på hinanden.

- Kristian Danda­nell Gildsig, pædagog og afdelingsleder i Børnehuset Egebakken

Populær frokost

Frokostordningen tilbydes i alle børnehuse, og den er populær. Hvert andet år stemmer forældrene om, hvorvidt de vil fravælge frokostordningen i deres institution. Der har i år været afholdt afstemning i september. Valget træder i kræft til januar 2021. 

Fakta om afstemningen

Inspiration til opskrifter:

Grøntsagsgryde med røde linser

Til fire personer

Ingredienser:

  • 1 hakket løg
  • 1 revet gulerod
  • 100 g revet selleri
  • 100 g revet squash
  • 2 spsk. olie
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1 ds hakkede tomater
  • 6 dl grøntsagsbouillon
  • 2 spsk. soltørrede tomater, blendet
  • 4 dl røde linser
  • Tørret basilikum, oregano og timian
  • Salt og peber
  • Honning eller sukker

Gør løg, gulerod, selleri og squash i stand og svits grøntsagerne i olie i tre minutter. Tilsæt hvidløg, linser, krydderier, hakkede tomater, soltørrede tomater og bouillon.

Lad retten simre i ca. 25 minutter. Tilsæt evt. mere vand undervejs. Smag retten til med salt, peber og lidt honning eller sukker.

Cornflakesfisk med remoladesauce

Til fire personer.

Ingredienser:

  • 500 g torskefilet eller sej
  • 2 dl let knuste cornflakes
  • 50 g smør - smeltet
  • ½ dl rasp
  • 1 lille knust fed hvidløg
  • ½ tsk groft salt

Kold remouladesauce:

  • 1½ dl ylette
  • ½ dl creme fraiche 18 pct.
  • 65 g blendet pickles
  • Ca. 1 spsk. hakket persille
  • Ca. 1 tsk. sukker

Tilbehør:

  • 1 kg kogte kartofler
  • 450 g groftrevne gulerødder

Fjern eventuelle ben fra fileterne og læg dem i et ovnfast fad. Knus cornflakesene let og bland dem med smør, rasp, hvidløg og salt. Fordel blandingen på fiskefileterne og steg dem midt i ovnen i ca. 20 min. ved 225 grader. Rør alle ingredienserne til remouladesaucen sammen. Smag til med persille og sukker.

Server fisken med kold remouladesauce, kogte kartofler og groftrevne gulerødder.

Kontrolrapporter