Økologi i børnehøjde

Den økologiske frokost er populær i kommunens vuggestuer og børnehaver. Til maj skal alle forældre stemme om den skal blive i deres institution.

Frokostordning i Børneområdet.

Sund mad - sunde børn

Der er grøntsagsgryde med linser til frokost eller måske cornflakesfisk med kold remouladesauce. Frokosten i kommunens daginstitutioner er sund og varieret. Kød fungerer som tilbehør, når der serveres varm mad, og måltiderne er omkring 90 pct økologiske.

Ved frokosten er børnene rollemodeller for hinanden, og den enes mod kan give den anden lyst til at smage nye ting. På den måde medvirker frokostordningen til, at børnene udvikler sunde mad- og spisevaner på en naturlig måde.

Frokostordning i Børneområdet.

Populær frokost

Frokostordningen tilbydes i alle vuggestuer og børnehaver, og den er populær.

Hvert andet år stemmer forældrene om, hvorvidt de vil fravælge frokostordningen i deres institution. Ved sidste valg blev resultatet, at alle kommunens vuggestuer og 75 pct. af børnehaverne er med i frokostordningen.

Til maj skal forældrene igen stemme om ordningen, og deres valg træder i kraft til januar 2019.

Fakta om frokostordningen

Sådan foregår afstemningen
Hvad koster frokostordningen? Priser for 2018
Hvem laver maden?
Madkvalitet
Eksempler på maden
Fritagelse fra frokostordningen
Mad- og måltidspolitik

Ingredienser

Til fire personer

  • 1 hakket løg
  • 1 revet gulerod
  • 100 g revet selleri
  • 100 g revet squash
  • 2 spsk. olie
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1 ds hakkede tomater
  • 6 dl grøntsagsbouillon
  • 2 spsk. soltørrede tomater, blendet
  • 4 dl røde linser
  • Tørret basilikum, oregano og timian
  • Salt og peber
  • Honning eller sukker

Opskrift
Grøntsagsgryde med røde linser

 

Gør løg, gulerod, selleri og squash i stand og svits grøntsagerne i olie i tre minutter. Tilsæt hvidløg, linser, krydderier, hakkede tomater, soltørrede tomater og bouillon.

Lad retten simre i ca. 25 minutter. Tilsæt evt. mere vand undervejs. Smag retten til med salt, peber og lidt honning eller sukker.

 

 

 

 

 

Køkkenpersonalet i Rudersdal Kommunes daginstitutionskøkkener.

Vi laver maden

For personalet, der laver maden, er kvaliteten i højsædet. Maden produceres hver dag i 11 daginstitutionskøkkener, som udelukkende laver børnemad. Herfra køres den direkte ud til børnehusene.
 
Det er et fælles mål, at alle 11 køkkener har en økologiandel på over 90 pct. I december 2015 var målet allerede nært, for alle køkkener havde nået en økologiandel for måneden på mellem 87 og 94 pct.

Ingredienser

Til fire personer

  • 500 g torskefilet eller sej
  • 2 dl let knuste cornflakes
  • 50 g smør - smeltet
  • ½ dl rasp
  • 1 lille knust fed hvidløg
  • ½ tsk groft salt

Kold remouladesauce:

  • 1½ dl ylette
  • ½ dl creme fraiche 18 pct.
  • 65 g blendet pickles
  • Ca. 1 spsk. hakket persille
  • Ca. 1 tsk. sukker

Tilbehør:

  • 1 kg kogte kartofler
  • 450 g groftrevne gulerødder

Opskrift:
Cornflakesfisk med remouladesauce

Fjern eventuelle ben fra fileterne og læg dem i et ovnfast fad.

Knus cornflakesene let og bland dem med smør, rasp, hvidløg og salt.

Fordel blandingen på fiskefileterne og steg dem midt i ovnen i ca. 20 min. ved 225 grader.

Rør alle ingredienserne til remouladesaucen sammen. Smag til med persille og sukker.

Server fisken med kold remouladesauce, kogte kartofler og groftrevne gulerødder.