Økologi og bæredygtighed i børnehøjde
Den økologiske frokost er populær i kommunens børnehuse. 24 kostfaglige medarbejdere sørger hver dag for, at der leveres sunde og velsmagende frokost- og mellemmåltider til kommenens ca. 1800 børn, der har deres daglige gang i et børnehus.

"Vi synes, det er prestige at lave mad til børn"
I frokostordningen synes vi, det er prestige at lave mad til børn. Vi sætter en ære i at maden hver eneste dag har en høj kvalitet, så den er sund og nærende for børnene og giver dem en god oplevelse.
– Tine Matzen, daglig leder af frokostordningen
Økologi, bælgfrugter og kød som tilbehør
Der er forårssuppe med ristede græskarkerner og foccaciabrød til frokost eller måske cornflakesfisk med kold remouladesauce. Frokosten i kommunens daginstitutioner er sund og varieret. Ordningen følger Fødevarestyrelsens kostråd, hvorfor der er fokus på at erstatte en stor del af de animalske fødevarer med plantebaserede, der serveres mange bælgfrugter, kød fungerer som tilbehør og måltiderne er over 90 pct økologiske.
Læs mere om frokostordningen i denne folder:
Frokostordning for daginstitutioner i Rudersdal Kommune
-
Hvad koster frokostordningen?
-
Hvem laver maden?
-
Fokus på madspild
-
Eksempler på maden
-
Mål og vægt i frokostordningen
-
Mad- og måltidspolitik
Madmod og maddannelse
Vi ved, at vaner i forhold til mad og måltider har stor betydning for vores sundhed, trivsel og fællesskaber. Og vi ved, at vanerne grundlægges tidligt i barndommen, hvorfor der er store potentialer i, at vi allerede i vores dagtilbud giver børnene positive erfaringer med mad og måltider.
Ved frokosten er børnene rollemodeller for hinanden, og den enes mod kan give den anden lyst til at smage nye ting. På den måde medvirker frokostordningen til, at børnene får lyst til at afprøve nye madtyper. Madplanerne i Frokostordningen bliver udviklet på baggrund af sæsonen, men også i forhold til at introducere børnene for forskellige råvarer på forskellige måder.

"Vi udfordrer børnene til mere modmad"
Vi vil gerne udfordre børnene til mere madmod ved at introducere til madplaner, som de måske ikke møder i hjemmet. Og er der noget, som børnene ikke er så glade for at spise, så er det ikke ensbetydende med, at de aldrig skal præsenteres for det igen. Så betyder det, at vi skal finde en anden måde at præsentere det på.
- Annika Ringh Andersen, Teamkoordinator i Frokostordningen.
Mad kan mere end at mætte
Ligesom der arbejdes pædagogisk med eksempelvis sprog, så arbejdes der også målrettet med udvikling af pædagogiske læringsmiljøer omkring mad og måltider i Rudersdal Kommunes børnehuse. Det er nemlig en oplagt mulighed for at sikre gode og sunde madvaner hos børn fra alle grupper i samfundet. Flere børnehuse arbejder i den forbindelse med faste spisegrupper, da det fremmer en tryg og positiv atmosfære.

"Der er stor læring i måltidet"
Måltidet er ikke noget, vi bare skal have overstået og en praktisk opgave, der skal løses. For os er det en mulighed for at skabe samvær, nærvær og god dialog med børnene. Der er stor læring i måltidet i forhold til, hvordan man skaber en god dialog, lytter, interesserer sig for hinanden og venter på tur uden at tale i munden på hinanden.
- Kristian Dandanell Gildsig, pædagog og afdelingsleder i Børnehuset Egebakken
Populær frokost
Frokostordningen tilbydes i alle børnehuse, og den er populær. Hvert andet år stemmer forældrene om, hvorvidt de vil fravælge frokostordningen i deres institution. Der har i år været afholdt afstemning i juni. Valget træder i kræft til januar 2023.
-
Sådan foregår afstemningen
-
Resultat af seneste afstemning
-
Fritagelse fra frokostordningen
Inspiration til opskrifter:
-
Grøntsagsgryde med røde linser
Til fire personer
Ingredienser:
- 1 hakket løg
- 1 revet gulerod
- 100 g revet selleri
- 100 g revet squash
- 2 spsk. olie
- 1 fed hvidløg, presset
- 1 ds hakkede tomater
- 6 dl grøntsagsbouillon
- 2 spsk. soltørrede tomater, blendet
- 4 dl røde linser
- Tørret basilikum, oregano og timian
- Salt og peber
- Honning eller sukker
Gør løg, gulerod, selleri og squash i stand og svits grøntsagerne i olie i tre minutter. Tilsæt hvidløg, linser, krydderier, hakkede tomater, soltørrede tomater og bouillon.
Lad retten simre i ca. 25 minutter. Tilsæt evt. mere vand undervejs. Smag retten til med salt, peber og lidt honning eller sukker.
Cornflakesfisk med remoladesauce
Til fire personer.
Ingredienser:
- 500 g torskefilet eller sej
- 2 dl let knuste cornflakes
- 50 g smør - smeltet
- ½ dl rasp
- 1 lille knust fed hvidløg
- ½ tsk groft salt
Kold remouladesauce:
- 1½ dl ylette
- ½ dl creme fraiche 18 pct.
- 65 g blendet pickles
- Ca. 1 spsk. hakket persille
- Ca. 1 tsk. sukker
Tilbehør:
- 1 kg kogte kartofler
- 450 g groftrevne gulerødder
Fjern eventuelle ben fra fileterne og læg dem i et ovnfast fad. Knus cornflakesene let og bland dem med smør, rasp, hvidløg og salt. Fordel blandingen på fiskefileterne og steg dem midt i ovnen i ca. 20 min. ved 225 grader. Rør alle ingredienserne til remouladesaucen sammen. Smag til med persille og sukker.
Server fisken med kold remouladesauce, kogte kartofler og groftrevne gulerødder.
-
Køkkenet i Børnehuset Lyngborghave
-
Køkkenet i Børnehuset Pilegården
-
Køkkenet i Børnehuset Bøgehøjen
-
Køkkenet i Børnehuset Højbjerggård
-
Køkkenet i Børnehuset Skovlyhuset
-
Køkkenet i Børnehuset Honningkrukken
-
Køkkenet i Kastaniebakken
-
Køkkenet i Ravneholm Skovbørnehave
-
Køkkenet i Hegnsgården
-
Køkkenet i Teglporten