Frivillighed for alle

Man kan være frivillig på et utal af måder. Nogle har meget tid, andre har lidt. Nogle følger en interesse, andre et hjertebarn. I Rudersdal Kommune yder hundredevis af frivillige hver dag en formidabel indsats og gør dermed en forskel for andre borgere i kommunen. Har du selv tænkt på, om du skal være frivillig, kan du finde inspiration og gode råd her.

Der er mange eksempler på, hvordan man kan være frivillig - nogle former for frivillighed er mere kendte end andre. Der er fodboldtræneren, som træner miniputterne i fodboldklubben, der er tropføreren i spejderforeningen og der er de frivillige indsamlere ved forskellige årlige indsamlingsevents, som er enkeltpersoner, der melder sig hos de store organisationer. Men frivilligt arbejde kan være meget andet. 

Måske har du en særlig interesse, måske kan du godt lide at være social, vil styrke dit netværk eller måske er der en sag, du virkelig brænder for. Du kan både være frivillig som enkeltperson eller i en forening eller netværk. Læs mere og bliv inspireret her på siden, hvor du også kan læse om Fest for Frivilligheden, hvor vi giver alle kommunens frivillige et velfortjent skulderklap samt bl.a. uddeler Frivilligprisen. 

Frivillighed er nærmest ubegrænset, herunder kan du møde nogle af kommunens frivillige, der aldersmæssigt strækker sig fra 17-83 år, og som arbejder med alt fra børn, computere og flygtninge til naturpleje og kultur.

 

Dyr og natur

Fugleværnet i Vaserne

Det, der driver en som frivillig, er lysten til at gøre en forskel og prøve at lave den verden, vi lever i lidt bedre, end den er, eller hjælpe dem, der ikke er så heldigt stillede. Jeg kan lide at hjælpe mennesker, og jeg kan lide naturen. Det giver mig en tilfredsstillelse at efterlade et pænt sted og se, at folk nyder det. Det er dejligt at komme herop og møde nogle gæster, der siger: ”Hvor er det godt, at vi har det sted her.” Også når vi knokler hårdt i dårligt vejr osv., så er det rart, at nogen siger tak for det, vi laver. - Torben Kristensen

Læs hele interviewet ‌her‌

Børn og håndarbejde

Strikkedamerne på Trørødskolen

Jooo, men jeg kan da godt lide det, jeg synes jo, det er sjovt, og det er nogle dejlige unger. - Ruth Richter

Vi har det meget godt sammen med børnene, og vi får nogle gode historier og omvendt. Og der bliver også spurgt noget til os. - Helle Pedersen

Ja, de bliver meget paffe, der bliver spurgt meget til ens alder, det går de meget op i... - Ruth Richter

Læs hele interviewet ‌her‌

Musik

Lydfest på Mantzius

Jeg blev student fra Birkerød Gymnasium denne sommer og holder nu sabbatår, så jeg har masser af tid til at engagere mig rigtig meget i Lydfest. Jeg synes, at det er rigtig spændende og godt ligesom at kunne holde en struktur i hverdagen og stadig være travl, selvom man ikke går i skole – og samtidig kunne gøre noget godt for ungekulturen i Birkerød. Det har været vildt fedt at være med, og jeg nyder det sammenhold man får, også bag scenerne. - Katharina Hviid

Læs hele interviewet ‌her‌

Teknologi

Coding Pirates

Mange af os frivillige har en IT-teknisk baggrund, men der er også nogen, der ikke har. I foreningen kan vi bruge alle: nogle kan undervise, andre kan gå rundt og hjælpe, andre sørge for snacks, koordinere, skrive etc. Folk der stiller op som frivillige bidrager med det de kan, og så prøver vi at løfte i fællesskab. - Tom Hansen

Læs hele interviewet ‌her‌.

Sport og socialt arbejde

Flygtningetennis

Hvad vi får ud af det er faktisk kun glæden, det er måske sådan lidt selvisk, men det er sgu skønt, når man ser den glæde, de har og den iver, de lægger for dagen, og at man kan være med til at fremme den, det er en positiv oplevelse. - Joakim Kofod

Vi elsker at spille tennis, og så er det klart, at når det er det, vi kan, så det er det, vi tilbyder. - Jesper Tvermoes

Læs hele interviewet ‌her‌

 

Kontakt

Har du brug for inspiration eller hjælp til at finde lige det, du brænder for, kan du kontakte frivillig- og foreningskonsulenten i Rudersdal Kommune Bo Eriksen tlf. 46 11 56 00 eller mail boe@rudersdal.dk.

Se også 

Frivilligcentret

Foreningsregistret

3 trin: Sådan bliver du frivillig

1. Find først ud af, hvad du har lyst til - vil du beskæftige dig med idræt, kultur, det sociale område eller noget helt fjerde? Har du en særlig kompetence, du vil sætte i spil eller vil du lære noget nyt? Og hvor meget tid vil du lægge i det?

2. Overvej om du vil være frivillig i en etableret forening, netværk eller lignende, eller om du selv vil starte noget nyt op. (Vil du yde en indsats som enkeltperson, så læs mere længere nede på siden.)

3. Kontakt det sted, hvor du gerne vil være frivillig - hvis du stadig er i tvivl kan du kontakte kommunens frivilligkonsulent eller Frivilligcentret (se boks til venstre). Du kan læse, hvor du skal henvende dig inden for de forskellige områder her:

Bliv frivillig

 

 

Flyer fest for frivilligheden
invitation

Fest for frivilligheden

Vi fejrer frivilligheden i Rudersdal Kommune ved en stor fest d. 25. oktober kl. 18-21 på Kulturcenter Mariehøj. Der vil være musik, mad, oplæg og prisuddeling for følgende priser:

  • Frivilligprisen
  • Talentprisen
  • Ungdomslederprisen
  • Kulturprisen

Kom og netværk med andre frivillige til en hyggelig aften - billetter er gratis, men skal bestilles i forvejen her:

Få billet

Der er et begrænset antal pladser, så skynd dig!

Peter Smith
Musikalsk underholdning

Peter Smith med band

Festens musikalske hovednavn er den danske sanger Peter Smith med band. De fleste kender ham nok fra sangen”Få det godt sammen…” fra 1990, der sammen med det følgende album, ”Kærlighedens Disciplin”, sendte ham til toppen af hitlisterne, affødte Grammy-nomineringer og gjorde Peter Smith til et household name over det ganske land. Siden har Peter Smith udgivet syv soloalbums, med sange som "It´s A Shame", "Alt Jeg Ville Have Sagt" og "Sig Mig Hvad Du Tænker På",  og er netop aktuel med ny dansksproget albumudgivelse indspillet i London.

Peter Smith medvirker som komponist og studiemusiker på en lang række udgivelser i ind- og udland og har turneret og medvirket i et utal af radio- og TV-shows i USA, England, Tyskland, Sverige, Frankrig, Grønland, Færøerne og Danmark bl.a. sammen med Bryan Ferry, Celine Dion, Jethro Tull og Level 42. Sideløbende med sin solokarriere er han leadsanger/guitarist i Beatles-tribute orkesteret "Repeatles" og sanger/guitarist i kaberet-truppen "Èn Over Én Under".

Også duoen Aggerbæk//Jepsen vil medvirke til en god stemning ved festen. Om deres musik siger de selv: 

I skyggen af store musikalske partnerskaber finder man to sangskrivere som elsker jazz, folk og gode melodier. De elsker hinandens musikalske ophav og komplimenterer det med elegante korharmonier tilsat livligt improviseret solo på guitar, fløjt og mundtrombone. Aggerbæks jazzede tilgang til popmelodierne kan sende enhver til 30´ernes Paris og 50´ernes New Orleans. Jepsens beatvej til poppen sender drømmerne til 60´ernes Liverpool.

Samme aften vil Jens Jepsen fra Klaverfabrikken stå for et oplæg om motivation, helhedskultur, medejerskab, åbenhed og nysgerrighed i forbindelse med frivillighed. 

 

Fra mig til dig
Frivillighed som enkeltperson

Fra mig til dig...

Der ikke nogen der siger, at man skal være frivillig i en forening eller i en gruppe. Du kan også yde en frivillig indsats som enkeltperson eller i et netværk. Det er dig, der har lysten og ressourcerne, og dig, der bestemmer, hvor og hvordan de bruges bedst muligt.

Vi kalder det fra mig til dig-frivillighed, når du som individ yder en frivillig indsats. Måske samler du affald i skoven, når du alligevel er ude på din daglige motionstur, eller tilbyder din hjælp til dine medmennesker, fx til de nye på vejen, så de føler sig velkommen. Mig til dig-frivillighed kan også være faren, der vil lave et motionsløb for børn. Han har bare en god ide og et måske et netværk, han trækker på. Derudover kan kommunen hjælpe med lidt vejledning i forhold til ansøgninger og tilladelser.

Det er også fra mig til dig-frivillighed, når man i et uforpligtende netværk yder en indsats. Et eksempel på en netværksbasseret frivillig indsats er Venligboerne, hvor man er frivillig, når man føler, at man kan bidrage med noget.

Med andre ord, der er masser af muligheder for at være frivillig – også uden for foreningslivet og i de større og mindre organisationer. Frivillighed er noget vi giver til hinanden – og til os selv.

Har du brug for inspiration eller vejledning, så kontakt kommunens frivilligkonsulent, Bo Eriksen på tlf. 72 68 56 17 eller kontakt Frivilligcentret.

Frivillighedspolitikken

Frivillighedspolitikken  - en politik om frivillighed og folkeoplysning

Frivillighedspolitikken er en politik, der rummer det brede frivillighedsperspektiv, det folkeoplysende, det frivillige sociale samt det kulturelle aspekt i forhold til frivillige kulturaktører. 

Frivillighedspolitikken i Rudersdal Kommune består foruden den overordnede værdipolitik, der indeholder værdierne for frivillighed, også af en hvidbog med relevant viden om frivillighedsområdet samt fire frivillighedstemaer, som beskriver de konkrete rammer og vilkår.

Du kan finde det hele her:

Frivillighedspolitikken 
Hvidbog til Frivillighedspolitikken
‌Rammer og vilkår‌ -  se under  Frivillighedspolitik