Frivillighed for alle

I Rudersdal Kommune yder hundredevis af frivillige hver dag en formidabel indsats og gør dermed en forskel for andre borgere i kommunen. Har du selv tænkt på, om du skal være frivillig, kan du finde inspiration og gode råd her.

Der er mange eksempler på, hvordan man kan være frivillig - nogle former for frivillighed er mere kendte end andre. Der er fodboldtræneren, som træner miniputterne i fodboldklubben, der er tropføreren i spejderforeningen og der er de frivillige indsamlere ved forskellige årlige indsamlingsevents, som er enkeltpersoner, der melder sig hos de store organisationer. Men frivilligt arbejde kan være meget andet. 

Måske har du en særlig interesse, måske kan du godt lide at være social, vil styrke dit netværk eller måske er der en sag, du virkelig brænder for. Du kan både være frivillig som enkeltperson eller i en forening eller netværk. Læs mere og bliv inspireret her på siden, hvor du også kan læse om Fest for Frivilligheden, hvor vi giver alle kommunens frivillige et velfortjent skulderklap samt bl.a. uddeler Frivilligprisen. 

Frivillighed er nærmest ubegrænset, herunder kan du møde nogle af kommunens frivillige, der aldersmæssigt strækker sig fra 17-83 år, og som arbejder med alt fra børn, computere og flygtninge til naturpleje og kultur.

Tilmeld dig nyhedsbrevet til foreninger og frivillige fra Rudersdal Kommune (læs mere længere nede på siden):

 

Dyr og natur

Fugleværnet i Vaserne

Det, der driver en som frivillig, er lysten til at gøre en forskel og prøve at lave den verden, vi lever i lidt bedre, end den er, eller hjælpe dem, der ikke er så heldigt stillede. Jeg kan lide at hjælpe mennesker, og jeg kan lide naturen. Det giver mig en tilfredsstillelse at efterlade et pænt sted og se, at folk nyder det. Det er dejligt at komme herop og møde nogle gæster, der siger: ”Hvor er det godt, at vi har det sted her.” Også når vi knokler hårdt i dårligt vejr osv., så er det rart, at nogen siger tak for det, vi laver. - Torben Kristensen

Læs hele interviewet ‌her‌

Børn og håndarbejde

Strikkedamerne på Trørødskolen

Jooo, men jeg kan da godt lide det, jeg synes jo, det er sjovt, og det er nogle dejlige unger. - Ruth Richter

Vi har det meget godt sammen med børnene, og vi får nogle gode historier og omvendt. Og der bliver også spurgt noget til os. - Helle Pedersen

Ja, de bliver meget paffe, der bliver spurgt meget til ens alder, det går de meget op i... - Ruth Richter

Læs hele interviewet ‌her‌

Musik

Lydfest på Mantzius

Jeg blev student fra Birkerød Gymnasium denne sommer og holder nu sabbatår, så jeg har masser af tid til at engagere mig rigtig meget i Lydfest. Jeg synes, at det er rigtig spændende og godt ligesom at kunne holde en struktur i hverdagen og stadig være travl, selvom man ikke går i skole – og samtidig kunne gøre noget godt for ungekulturen i Birkerød. Det har været vildt fedt at være med, og jeg nyder det sammenhold man får, også bag scenerne. - Katharina Hviid

Læs hele interviewet ‌her‌

Teknologi

Coding Pirates

Mange af os frivillige har en IT-teknisk baggrund, men der er også nogen, der ikke har. I foreningen kan vi bruge alle: nogle kan undervise, andre kan gå rundt og hjælpe, andre sørge for snacks, koordinere, skrive etc. Folk der stiller op som frivillige bidrager med det de kan, og så prøver vi at løfte i fællesskab. - Tom Hansen

Læs hele interviewet ‌her‌.

Sport og socialt arbejde

Flygtningetennis

Hvad vi får ud af det er faktisk kun glæden, det er måske sådan lidt selvisk, men det er sgu skønt, når man ser den glæde, de har og den iver, de lægger for dagen, og at man kan være med til at fremme den, det er en positiv oplevelse. - Joakim Kofod

Vi elsker at spille tennis, og så er det klart, at når det er det, vi kan, så det er det, vi tilbyder. - Jesper Tvermoes

Læs hele interviewet ‌her‌

 

Kontakt

Har du brug for inspiration eller hjælp til at finde lige det, du brænder for, kan du kontakte frivilligkonsulent i Rudersdal Kommune, Kristina Dyrlund på tlf. 46 11 56 20 eller via mail krdy@rudersdal.dk.

Se også 

Frivilligcentret

Foreningsregistret

3 trin: Sådan bliver du frivillig

1. Find først ud af, hvad du har lyst til - vil du beskæftige dig med idræt, kultur, det sociale område eller noget helt fjerde? Har du en særlig kompetence, du vil sætte i spil eller vil du lære noget nyt? Og hvor meget tid vil du lægge i det?

2. Overvej om du vil være frivillig i en etableret forening, netværk eller lignende, eller om du selv vil starte noget nyt op. (Vil du yde en indsats som enkeltperson, så læs mere længere nede på siden.)

3. Kontakt det sted, hvor du gerne vil være frivillig - hvis du stadig er i tvivl kan du kontakte kommunens frivilligkonsulent eller Frivilligcentret (se boks til venstre). Du kan læse, hvor du skal henvende dig inden for de forskellige områder her:

Bliv frivillig

Plakat frivilligfest 2018

Fest for Frivilligheden 2018

Er du frivillig på egen hånd eller i en forening?

Rudersdal Kommune afholder igen i år stor fest for kommunens frivillige, med musik, mad og oplæg. I år afholdes festen d. 28 september på Kulturcenter Mariehøj.

Borgmester Jens Ive uddeler årets Frivilligpris, Talentpris, Ungdomslederpris og Kulturpris.

I år er festen samme dag som Frivillig Fredag. Hold øje med hjemmesiden her, mere info følger.

Billetter er gratis, men skal reserveres her:

Få billet

Vindere ved Fest for Frivilligheden 2016
Fest for Frivilligheden

Og vinderne blev...

Ved Fest for Frivilligheden 2017 blev der uddelt priser til borgerne i forskellige kategorier. 

Forrest fra venstre: Laura Evald, Ungdomslederprisen – Benjamin Graham, Kulturprisen – Jytte Pedersen fra bestyrelsen for Forældreforeningen i Rudersdal, Frivilligprisen

2. række fra venstre: Søren Bidstrup, Idrætslederprisen – borgmester Jens Ive – Anne Bonné fra bestyrelsen for Forældreforeningen i Rudersdal, Frivilligprisen

3. række fra venstre: Annette Munkedal fra bestyrelsen for Forældreforeningen i Rudersdal, Frivilligprisen – Jakob Sandersen, far til Eva Sandersen, Talentprisen

4. række: Steen Christensen, formand for Forældreforeningen i Rudersdal, Frivilligprisen

Læs mere om, hvorfor de fik deres priser her:

‌Rudersdal fejrede de frivillige‌

Fra mig til dig
Frivillighed som enkeltperson

Fra mig til dig...

Der ikke nogen, der siger, at man skal være frivillig i en forening eller i en gruppe. Du kan også yde en frivillig indsats som enkeltperson eller i et netværk. Det er dig, der har lysten og ressourcerne, og dig, der bestemmer, hvor og hvordan de bruges bedst muligt.

Vi kalder det fra mig til dig-frivillighed, når du som individ yder en frivillig indsats. Måske samler du affald i skoven, når du alligevel er ude på din daglige motionstur, eller tilbyder din hjælp til dine medmennesker, fx til de nye på vejen, så de føler sig velkomne. Mig til dig-frivillighed kan også være faren, der vil lave et motionsløb for børn. Han har bare en god ide og et måske et netværk, han trækker på. Derudover kan kommunen hjælpe med lidt vejledning i forhold til ansøgninger og tilladelser.

Det er også fra mig til dig-frivillighed, når man i et uforpligtende netværk yder en indsats. Et eksempel på en netværksbasseret frivillig indsats er Venligboerne, hvor man er frivillig, når man føler, at man kan bidrage med noget.

Med andre ord, der er masser af muligheder for at være frivillig – også uden for foreningslivet og i de større og mindre organisationer. Frivillighed er noget vi giver til hinanden – og til os selv.

Har du brug for inspiration eller vejledning, så kontakt kommunens kultur- og frivilligkonsulent, Kristina dyrlund på tlf. 46 11 56 20 eller kontakt Frivilligcentret.

Frivilliglogo

Nyhedsbrev til foreninger og frivillige

Du kan modtage relevant information ved at abonnere på Rudersdal Kommunes nyhedsbrev for foreninger og frivillige, der udkommer ca. 10 gange årligt. Nyhedsbrevet indeholder både praktiske oplysninger, information om ansøgningsfrister m.m. samt inspiration og links til relevante artikler.

Du abonnerer ved at klikke her:

‌Tilmeld nyhedsbrev‌

Frivillighedspolitikken

Frivillighedspolitikken  - en politik om frivillighed og folkeoplysning

Frivillighedspolitikken er en politik, der rummer det brede frivillighedsperspektiv, det folkeoplysende, det frivillige sociale samt det kulturelle aspekt i forhold til frivillige kulturaktører. 

Frivillighedspolitikken i Rudersdal Kommune består foruden den overordnede værdipolitik, der indeholder værdierne for frivillighed, også af en hvidbog med relevant viden om frivillighedsområdet samt fire frivillighedstemaer, som beskriver de konkrete rammer og vilkår.

Du kan finde det hele her:

Frivillighedspolitikken

 

 

‌Rammer og vilkår‌ -  se under  Frivillighedspolitik