Fri for smitte

Syg - igen igen? Afløser den ene forkølelse den anden hjemme hos jer? Det kan gode håndvaskevaner hjælpe på.

Det giver stress og manglende overskud i hverdagen, når konstant syge børn ødelægger nattesøvnen og skal holdes hjemme fra institutionen. Små børns infektioner er faktisk årsag til ca. 40 % af forældres fravær fra arbejde.

Gode håndvaskevaner er med til at forebygge smittespredning. I 90 % af alle smittetilfælde overføres smitten via hænderne. Det gælder sygdomme som forkølelse, influenza, diarré, børnesår, opkastninger, øjenbetændelse og børneorm. 

Håndvask nytter!

Det estimeres, at der i Rudersdal er mere end 7.000 tilfælde af infektion med diarre og/eller opkast om året blandt børn under fem år. Med gode håndvaskevaner kan man blive fri for en stor del af de infektioner, som børnene får henover året og særligt i efteråret.

Derfor er det vigtigt at huske de gode håndvaskevaner i hverdagen og vaske hænder på både sig selv og børnene.

 

 

Håndvask tager 60 sekunder. Desinfektion tager 30 sekunder

Vask altid hænder...

•    Før madlavning og spisning
•    Efter toiletbesøg, hjælp til toiletbesøg og bleskift – både børn og voksne
•    Når I kommer hjem fra fx børnehave, skole og arbejde
•    Efter håndtering af snavset vasketøj
•    Efter host, nys og næsetøring
•    Efter rengøring og håndtering af affald

 

Vi sætter fokus på rene hænder

Gode håndvaskevaner i daginstitutioner kan reducere sygefraværet med en tredjedel. Samlet er det virkelig mange forkølelser, diarréer, influenzaer osv., som man kan undgå. Specielt er der en stor effekt hos de mindste under 2 år, da deres immunforsvar endnu er lidt dårligere end ældre børns. 

Derfor har vi i Rudersdal Kommune også fokus på, at børnene lærer om gode håndvaskevaner i deres hverdag i institution eller skole. Når der er fokus på håndhygiejne hos lærere, pædagoger og medarbejdere, så tager børnene de gode vaner med sig. Det, der starter med at være en pligt, bliver langsomt til en god vane. Og de gode rutiner og samtaler om håndhygiejne, kan I med fordel forsætte derhjemme.

Anders Kokkenborg, som er daglig leder i Børnehuset Frederik Clausens Vænge, fortæller, at deres fokus på hygiejne tydeligt kan mærkes på sygefraværet blandt børn og personale. I børnehuset får alle fx vasket hænder før og efter måltiderne, og forældrene er flittige brugere af håndspritten, som er sat op ved alle indgange. Når god håndhygiejne er let tilgængeligt, bliver det hurtigt en del af rutinen. Så bliver det fx en selvfølgelighed for pædagogerne at huske den gode håndhygiejne, selv når man er på tur og efter bleskift må bruge håndspritten, som selvfølgelig ligger klar i pusletasken. 

I kommunens børnehaveklasser kommer sundhedsplejerskerne på besøg og gør de usynlige bakterier og vira forståelige og håndgribelige. Det er meget lettere at forstå, at det er vigtigt at vaske hænder, når man ved, hvorfor vi skal vaske hænder. Børnene lærer, hvad bakterier er, hvor de findes, hvorfor vi bliver syge af bakterier og vira, og hvornår vi skal vaske hænder, så vi ikke bliver syge.

 

Gode håndvaskevaner skal læres tidligt...

...så tal med børnene om hvad god hygiejne er. I kan blive inspireret til samtaler om hygiejne i Region Hovedstadens materialer til børn om hygiejne.

Til de større børn Anders And særnummer om hygiejne​ (hæfte)

Til de mindre børn kan man hente app'en Myggen lærer Magnus at vaske hænder til Android og Iphone (Spil og bog)

 

Rigtig god håndvask!