Fremtidens fjernvarme
Kommunalbestyrelsen har netop vedtaget kommunens nye varmeplan, "Varmeplan 2023-2035". Den udstikker rammerne for den fremtidige varmeforsyning i de forskellige områder i kommunen.
Varmeplan 2023-2035
Spørgsmål og svar til varmeplanen
Brev udsendt til ejere af et gas- eller oliefyr
Du har fået et brev i din e-Boks fra Rudersdal Kommune, hvis din bolig er opvarmet med gas- eller oliefyr. Hvis du ikke har fået et brev, kan det skyldes fejl i BBR-registret, som har en lang række oplysninger om din bolig / virksomhed.
For alt om de breve vi udsender, klik herunder:
Brev om varmeforsyning
Søg og se om du kan få fjernvarme
Søg på din adresse herunder og se om der er planer om at tilbyde fjernvarme, hvor du bor. Bemærk at forudsætningerne i Norfors' udbygningsplan stadig kan ændre sig. Bemærk også, at hvis du får svaret "Der er ikke fundet oplysninger!" ved søgning på din adresse, betyder det, at der ikke forventes at blive tilbudt fjernvarme i dit område.
Har du spørgsmål til kortet, resultatet af din søgning eller planerne om fjernvarme, kan du kontakte Norfors på minvarme@norfors.dk.
Er der ikke umiddelbart planer om at tilbyde fjernvarme til din adresse, kan du læse mere om alternative varmekilder længere neden på siden. Det kan også være midlertidige løsninger, hvis der er længere udsigt til, at der kommer fjernvarme, som fx varmepumpe på abonnement.
-
Præsentation og optagelse fra møde 20. september
-
Præsentation fra møde 13. oktober
-
Juni 2022: Norfors præsenterer udbygningsplan for fjernvarme i Rudersdal
I juni 2022 præsenterede Norfors (det fælleskommunale varmeselskab) en udbygningsplan for fjernvarme i Rudersdal Kommune. Planen indeholder Norfors vurdering af, hvilke områder der kan tilbydes fjernvarme og i hvilken rækkefølge.
Endvidere indeholder planen Norfors’ vurdering af, hvilke områder i Rudersdal som det ikke ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv kan betale sig at udbygge med fjernvarme.
-
20. september og 13. oktober 2022 er der gennemført informationsmøder om planerne for fjernvarmeudbygning med deltagelse af Norfors, Holte Fjernvarme, Rudersdal Kommune og SparEnergi.
-
Juli - oktober 2022: Rudersdal Kommune udarbejder ny varmeplan for 2023-2035
På baggrund af Norfors' oplæg til udbygning af fjernvarme udarbejder Rudersdal Kommune en ny varmeplan.
Varmeplanen er kommunens plan for varmeforsyning i Rudersdal frem til 2028 samt perspektiverne frem til 2035, hvor naturgassen skal være helt udfaset.
En forudsætning for, at fjernvarmen kan udbredes, er, at der findes nye lokale varmekilder til at producerer fjernvarme. Det vil være en central del af arbejdet med den nye varmeplan, at der løbende udpeges lokale arealer i Rudersdal, hvor Norfors kan opstille nye energianlæg.
I første omgang vil der være fokus på at finde varme til områderne i fase 1 og 2.
Varmeplanen bliver grundlaget for de enkelte projektforslag, der skal realisere fjernvarmeudbygningen. Varmeplanen skal derudover give input til brevet om muligheder for varmeforsyning, der skal sendes til alle borgere inden udgangen af 2022.
-
November - december 2022: Varmeplan 2023-2035 færdigbehandles og skal herefter politisk godkendes.
Varmeplanen færdigbehandles og skal herefter politisk godkendes.
-
Inden udgangen af 2022: Brev om muligheder for varmeforsyning sendes til alle borgere
Når varmeplanen er politisk godkendt, vil alle borgere inden årets udgang modtage brev i deres e-Boks med nærmere information om, hvilke muligheder de har i forhold til varmeforsyning frem til 2028.
Brevets konkrete indhold er endnu ikke afklaret fuldt ud fra nationalt hold. Men brevet skal bl.a. give klar besked, om der er mulighed for fjernvarme frem til 2028 - og i så fald hvornår.
Derudover skal brevet give bud på, hvilke alternativer der er, hvis der ikke kommer fjernvarme, eller det har en tidshorisont ud over 2028.
-
Januar – december 2023: Projektforslag for 2023-2028 udarbejdes af Norfors og godkendes af Rudersdal Kommune
Projektforslag for områderne, hvor fjernvarme er realiserbar frem til 2028, udarbejdes af Norfors og godkendes af Rudersdal Kommune.
Når et projektforslag godkendes, vil beboere i dette område få besked om, at de tilbydes fjernvarme.
-
2024 -: Løbende udarbejdelse og godkendelse af projektforslag
Projektforslag udarbejdes løbende af Norfors og godkendes af Rudersdal Kommune fra 2024 og frem.
Når et projektforslag godkendes, vil beboere i dette område få besked om, at de tilbydes fjernvarme.
-
2023-2035: Løbende planlægning og gennemførsel af projektforslag
Fra 2023 og frem foregår planlægningen og igangsættelse af anlægsarbejdet med at etablere fjernvarme i de udpegede områder - herunder anlæg af lokale varmeanlæg og rørføring i vejene. En del af arbejdet i denne del af processen består i at undersøge, om der er tilstrækkeligt mange tilsagn om tilslutning til fjernvarme, samt hvilke nye varmekilder der kan sikre forsyningen med fjernvarmen.
Borgere i de enkelte områder vil få besked, når projektforslag for deres område er godkendt, og information om, hvornår anlægsarbejdet forventes at gå i gang.
Andre varmekilder
Sådan får du en varmepumpe (herunder varmepumper på abonnement)
Sådan får du jordvarme
Se om du kan få solceller eller solvarme
-
Norfors udbygningsplan
Norfors' plan for udbygning af grøn fjernvarme i Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Kommuner indebærer en investering på over 4,0 mia. kr. Det svarer til mere end en fordobling af Norfors' nuværende fjernvarmesystem og vil give rigtig mange husstande mulighed for at skifte til klimavenlig fjernvarme.
Norfors udbygningsplan (med kort på s. 73-79) beskriver, hvor der er potentiale til at udbygge eksisterende fjernvarmeområder i de fem ejerkommuner frem til 2028*. Planen angiver således områder, som Norfors har vurderet er egnede til udbygning af fjernvarme.
Norfors meddeler, at tidsestimaterne på kortene angiver rækkefølgen for, hvornår planlægning og implementering igangsættes i de enkelte kommuner. Tidsestimater angivet for et område betyder dermed ikke, at der vil være etableret fjernvarme inden for det givne tidsrum, men at implementeringen af det konkrete projektforslag i området igangsættes i denne periode, herunder sikring af tilstrækkelig tilslutning til, at fjernvarmeprojektet kan gennemføres.
For at de udpegede områder kan få fjernvarme, er der flere afgørende forhold, som Norfors og kommunerne nu arbejder på at realisere. Se afsnittet ”betingelser for fjernvarme”.
Norfors samlede plan for udbygning af fjernvarme i ejerkommunerne
*Jf. Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022, skal fjernvarme udrulles inden udgangen af 2028. Alle kommuner skal inden udgangen af 2022 udarbejde og godkende varmeplaner. Projektforslag, der skal indfri varmeplanen og danne grundlag for etablering af fjernvarme, skal i udgangspunktet udarbejdes og godkendes inden udgangen af 2023.
-
Hvorfor er mit område ikke med i udbygningsplanen for fjernvarme?
Norfors udbygningsplan er baseret på, hvor der kan opnås tilstrækkelig økonomi i de enkelte fjernvarmeprojekter til, at projektet kan gennemføres. Det gælder både samfundsøkonomi og selskabsøkonomi.
Et fjernvarmeprojekt kan fx ikke realiseres, hvis det belaster økonomien for de eksisterende fjernvarmekunder negativt.
Bor du derfor i et område, der enten er markeret gråt eller slet ikke er markeret, betyder det, at der enten ikke kan opnås tilstrækkelig samfundsøkonomi til, at kommunen kan godkende projektet, eller at der ikke er tilstrækkelig selskabsøkonomi til, at det kan gennemføres.
-
Betingelser for fjernvarme
Før udbygningsplanen kan realiseres, skal der udarbejdes konkrete projektforslag for hvert område. Realiseringen af de enkelte projekter afhænger endvidere af, at der kan opnås en forhåndstilslutning på op mod 90 pct. i gule områder og minimum 60 pct. i de øvrige områder.
Når et projektforslag er godkendt, og forhåndstilslutningerne er på plads, kommer etableringsfasen. Her skal der planlægges og koordineres om etablering af produktionsenheder, distributionsnet og kundetilslutninger.
Sidst, men ikke mindst kræver udbygningen af fjernvarmen, at den nuværende varmeproduktion udvides, så de nye fjernvarmeområder kan forsynes med varme. En afgørende forudsætning for realiseringen af udbygningsplanerne er derfor, at kommunerne kan finde arealer til ny varmeproduktionskapacitet, typisk i form af store varmepumper af forskellig art.
Ovenstående betyder, at der i forhold til de estimerede tidspunkter i Norfors udrulningsplan vil være borgere i de enkelte delområder, som tilbydes fjernvarme på forskelligt tidspunkt i den angivne tidsramme.
-
Hvorfor har Norfors udarbejdet en udbygningsplan?
Norfors’ Ejerkommuner; Allerød, Fredensborg, Helsingør, Hørsholm og Rudersdal arbejder for en fossilfri varmeforsyning senest i 2035.
Alle steder, hvor det er muligt at erstatte fossile varmekilder som fx olie og gasfyr med fossilfrie grønne varmekilder, skal derfor udnyttes/etableres.
Fjernvarme er vurderet til at være den mest effektive varmeforsyning i tæt bebyggede boligområder, og dermed kan den sikre, at store dele af borgeren i ejerkommunerne får adgang til fossilfri grøn varme i fremtiden.
Det fælleskommunale varmeselskab Norfors har derfor udarbejdet udbygningsplanen, der giver et overblik over områder i Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal kommuner, som potentielt vil være egnede til fjernvarme, og som ligeledes giver et overblik over hvornår fjernvarmen i disse områder kan forventes udbygget, såfremt de rette betingelserne for fjernvarme er til stede (Se evt. afsnittet ”Betingelser for fjernvarme”.
<!--