Sådan får du fjernvarme
Her kan du finde information om status på planer for udbygning af fjernvarme i Rudersdal, hvilke fjernvarmeselskaber der findes i Rudersdal Kommune. Nederst på siden kan du se, om du allerede i dag kan få fjernvarme og du læse mere om tilslutningspligt.
Ny varmeplan på vej
Rudersdal Kommune skal være klimaneutral senest i 2040, og CO2-udledningen skal reduceres med 85 % allerede i 2030. Herunder skal varmesektoren omstilles til fossilfrihed senest i 2035.
Som led i den fælleskommunale Strategi for fossilfri varmeforsyning senest i 2035, har Norfors netop (juni 2022) præsenteret en opdateret plan for fremtidig fjernvarmeudbygning i kommunen for Norfors Fjernvarme og Holte Fjernvarme.
Forslaget til fjernvarmeudbygningen skal nu konkretiseres som led i arbejdet med ny varmeplan for Rudersdal Kommune.
Får vi fjernvarme i vores område?
Alle husejere med gas- eller oliefyr kan inden udgangen af 2022 forvente at få klar besked om udrulning af fjernvarme i kommunen, herunder om de forventes at kunne få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje at udskifte til en individuel løsning som fx en varmepumpe.
Via linket nedenfor kan du se Norfors forslag til udbygning af fjernvarme i Rudersdal.
Se kort over Norfors forslag til udbygning af fjernvarme i Rudersdal Kommune
Kortet viser Norfors forslag til udbygning af fjernvarme i Rudersdal Kommune, for Norfors Fjernvarme og Holte Fjernvarme. For hvert område er endvidere angivet en estimeret tidshorisonten for, hvornår fjernvarmen tidligst kan udlægges i nye områder.
Med udgangspunkt i Norfors forslag til udbygning af fjernvarme skal Rudersdal Kommune nu yderligere konkretisere, hvordan Norfors udbygningsplaner skal realiseres frem mod 2030, samt hvordan naturgassen kan udfases i områder, der ikke forventes fjernvarmeforsynet i nærmeste fremtid. Dette vil ske i det videre arbejde med en ny varmeplan.
Hvis du har spørgsmål til optegnelserne i det kort der linkes til ovenfor, kan du kontakte Norfors. www.Norfors.dk. Mail: norfors@norfors.dk.
Få svar på de mest almindelige spørgsmål om udbygning af fjernvarme i Rudersdal Kommune via fold ud menuen nedenfor.
Hvad skal på plads, inden en ny varmeplan træder i kraft
Med udgangspunkt i Norfors nye udbygningsplan vil forvaltningen udarbejde en egentlig varmeplan for Rudersdal Kommune særligt med henblik på realisering af de fremlagte udbygningsplaner frem mod 2030 og udfasning af naturgas i områder, der ikke forventes fjernvarmeforsynet i nærmeste fremtid.
Varmeplanen for Rudersdal Kommune skal bl.a. nærmere uddybe fjernvarmeplanerne for de enkelte projektområder, og fremme udarbejdelsen af konkrete projektforslag.
Realisering af Norfors udbygningsplaner vil betyde, at den samlede fjernvarmedækning i kommunen mere end fordobles og i 2030 udgør op mod 85 % af det samlede varmebehov i kommunen. For at det kan lade sig gøre, er der behov for etablering af i størrelsesordenen ca.18 nye lokale varmeproducerende anlæg i kommunen. Det er afgørende for, at fjernvarmen kan udbygges i kommunen. Arealer til disse anlæg er endnu ikke lokaliserede, men vil ske i forbindelse med udarbejdelse af ny varmeplan.
Hvor kan jeg se, om mit område får fjernvarme?
Den gældende varmeplan viser områder, der er udlagt til fjernvarme. Hvis din ejendom ligger i et fjernvarmeforsynet område, har du allerede nu mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmen. Se, om din ejendom ligger i et område udlagt til fjernvarme via kortet længere nede på siden.
Norfors nye udbygningsplan for Norfors Fjernvarme og Holte Fjernvarme viser områder, som vurderes fjernvarmeegnede, og som fjernvarmeselskaberne forventer at kunne tilbyde fjernvarmetilslutning til senest i 2030
Kommunen vil på baggrund af de opdaterede udbygningsplaner arbejde videre med en yderligere konkretisering af, hvordan planerne skal realiseres, hvilket vil ske i det videre arbejde med en ny varmeplan for Rudersdal Kommune.
Hvorfor rykker politikerne ikke for, at det går hurtigere
Konkretisering af fjernvarmeudlægning har høj prioritet hos kommunens politiske udvalg. Det er politisk opbakning til, at en stor del af omstillingen til fossilfri varme skal ske gennem omlægning til fjernvarme i flere områder i kommunen.
Ud over, at overgangen til mere fjernvarme er en central indsats for at Rudersdal kan blive klimaneutral i 2040, har prisstigningerne på naturgas og krigen i Ukraine betydet, at varmeplanen har fået endnu større politisk bevågenhed og at arbejdet med at konkretisere hvor der kommer fjernvarme er opprioriteret.
Både politikere og forvaltning ønsker at Rudersdals borgere hurtigst muligt kan få klar information om hvorvidt de har udsigt til at får fjernvarme og hvornår.
Før fjernvarmeudbygningen i et område kan realiseres, skal fjernvarmeselskabet udarbejde et projektforslag, der skal godkendes af kommunen, og i forlængelse heraf skal der opnås en tilstrækkelig stor tilslutning til fjernvarmen i området for at sikre økonomien i projektet.
Hvad er processen for at få et fjernvarmeprojekt godkendt og realiseret
Kommunen vil på baggrund af Norfors opdaterede udbygningsplaner arbejde videre med en yderligere konkretisering af, hvordan planerne skal realiseres, hvilket vil ske i det videre arbejde med en ny varmeplan for Rudersdal Kommune.
Før den endelige beslutning om udbygning af fjernvarme for det enkelte område træffes, skal fjernvarmeselskaberne udarbejde et projektforslag, som indeholder mere omfattende beregninger af bruger- og samfundsøkonomi med udgangspunkt i de specifikke lokale forhold, rørdimensionering, fremløbstemperaturer, arealer til eventuelt varmeanlæg, m.m.
Projektforslaget skal sammenlignet med relevante alternative være det samfundsøkonomisk mest fordelagtige og godkendes af Rudersdal Kommune, ligesom der skal sikres en tilstrækkelig tilslutningsprocent, før udbygningen kan påbegyndes.
Dette er lovfæstet i varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen, som projektforslaget skal overholde, før Rudersdal Kommune kan godkende det.
Hvornår kan vi som borgere forvente at få fjernvarme?
Når Rudersdal Kommune godkender et konkret projektforslag om fjernvarme, har fjernvarmeselskaberne fem år til at udbygge og levere fjernvarme til borgerne i det konkrete område.
Derfor afhænger det af, hvornår fjernvarmeselskaberne indsender projektforslag, og hvornår kommunen godkender dem.
Er der tilslutningspligt?
Ved fjernvarmeudbygningerne er der ud fra de gældende regler (juni 2022) ikke tilslutningspligt for nye fjernvarmeområder.
Kollektiv forsyning i Rudersdal Kommune
Fjernvarmen i Rudersdal Kommune leveres af Norfors Fjernvarme og Holte Fjernvarme.
Vil du vide mere om tilslutning, priser, konkrete planer for dit område med mere, skal du tage kontakt til Norfors Fjernvarme eller Holte Fjernvarme.
Ved akutte problemer med din varmeforsyning skal du kontakte forsyningsselskabet direkte.
Se kontaktoplysninger på forsyningerne nedenfor.
Den gældende varmeplan
Kortet nedenfor viser kommunens gældende varmeplan. Søg på din adresse nedenfor og se, om du allerede i dag har mulighed for at få fjernvarme. Hvis din adresse ligger inden for et kollektivt forsynet område, og har du ikke allerede kollektiv varmeforsyning, kan du kontakte Norfors eller Holte Fjernvarme og høre nærmere om dine muligheder.
Tilslutnings- og forsyningspligt
Der er tilslutningspligt til fjernvarme eller naturgas ved "ny bebyggelse" i størstedelen af Rudersdal Kommune. Det betyder, at hvis du bygger nyt, eller foretager "væsentlige ombygninger" af en eksisterende bygning samtidig med, at varmeinstallationen udskiftes, har du pligt til at tilslutte dig den for området kollektive forsyningskilde.
Bemærk, at tilslutningspligten for naturgasområderne frafalder pr. 1. juli 2022.
Ønsker du at fritages for tilslutningspligten?
I visse tilfælde skal du søge dispensation fra tilslutningspligten hos Rudersdal Kommune. Læs reglerne for dispensation nedenfor.
Hvornår og hvordan skal du søge om dispensation fra tilslutningspligten?
Der skal ansøges om dispensation fra tilslutningspligten hvis:
- det er nybyggeri
- der er tale om "væsentlige ombygninger", f.eks. større renoveringer af en eksisterende bygning samtidig med, at varmeinstallationen udskiftes.
Det er muligt at søge om dispensation fra tilslutning til naturgas, hvis du ønsker en mere grøn varmeforsyning, fx varmepumper eller jordvarme.
Det er også muligt at søge om dispensation fra tilslutningspligt til fjernvarme, hvis du opfører dit hus som et lavenergibyggeri og vil installere en varmepumpe.
Du skal sende din ansøgning til tom@rudersdal.dk
Der er ikke nogen formkrav, men for at vi kan behandle ansøgningen, skal den som minimum indeholde følgende informationer:
- Begrundelse for din ansøgning.
- Hvilken energikilde ønsker du i stedet.
- Er der tale om eksisterende eller ny bebyggelse (og er det lavenergi).
- Hvilke adresse drejer det sig om.
Hvornår behøver du ikke at søge om dispensation fra tilslutningspligten?
I nogle tilfælde vil der ikke være behov for at ansøge om dispensation fra tilslutningspligten.
Det kan fx være tilfældet, hvis du ønsker at udskifte dit oliefyr eller naturgasfyr (og tilhørende installationer) med en varmepumpe, og du ikke samtidig med udskiftningen har planer om anden større renovering, der kan ses som en "væsentlig ombygning" af ejendommen.
Her er det ikke nødvendigt at ansøge om en dispensation fra tilslutningspligten, da der ikke er tale om "ny bebyggelse", og tilslutningspligten til naturgas/fjernvarme derved ikke træder i kraft, så længe det kun er selve oliefyret/naturgasfyret, der udskiftes til anden varmekilde.
Dette gælder både i naturgasområder og fjernvarmeområder.
Hvis du er i tvivl, om der skal søges om dispensation, kan du kontakte Natur, Park og Miljø på tom@rudersdal.dk.
Bemærk:
- Husk at rette BBR. Når du har skiftet energikilden, skal du gøre kommunen opmærksom på dette, så det kan blive rettet i BBR. Kontakt Byplan for at rette BBR: bbr@rudersdal.dk.
- Særligt for dig med oliefyr. Der skal gøres opmærksom på, at hvis du skifter oliefyret ud med en anden energikilde, skal olietanken afmeldes, idet den ellers vil blive ved med at fremgå af BBR. Læs mere her: Olietank - sådan gør du.
Forbud mod oliefyr i områder med kollektiv varmeforsyning
Pr. 1. januar 2016 er det ikke længere tilladt at skifte til nyt oliefyr, hvis man bor i et område med mulighed for fjernvarme eller naturgas. Se dine muligheder for tilslutning til kollektiv varmeforsyning ved at søge på kortet herover.
Oliefyr er den individuelle forsyningskilde, der udleder mest CO2 og der er derfor meget at spare i klimaregnskabet ved at gå væk fra oliefyr og over til fx fjernvarme, varmepumper eller jordvarmeanlæg.
Hvis du tidligere har haft et oliefyr, og det ikke længere benyttes, er det vigtigt, at du afmelder den tilhørende olietank og får den sløjfet eller helt fjernet.
Læs mere om olietanke
Naturgas
Individuel naturgas distribueres af EVIDA. Har du spørgsmål til din naturgas, eller ønsker du at blive frakoblet naturgas, skal du kontakte EVIDA eller dér, hvor du køber naturgas.
Områder uden mulighed for kollektiv forsyning
I områder uden mulighed for kollektiv forsyning opfordrer vi til, at du benytter dig af grønne opvarmningsformer, som fx varmepumper eller jordvarmeanlæg. Læs mere om dine muligheder for varmepumpe eller jordvarme via nedenstående links. På forbrugersiden SparEnergi.dk finder du desuden vejledninger, der kan hjælpe dig med at finde frem til den rette varmekilde til din husstand.
Sådan får du en varmepumpe
Sådan får du jordvarme
Spar Energi (Spar Energi)
For dig der ønsker en midlertidig løsning
På Sparenergi.dk kan du finde forbrugervejledninger til, hvilke typer varmekilde, der passer til din husstand. Nogle borgere kan have interesse i at finde et midlertidig alternativ til deres nuværende varmekilde, mens de venter på fjernvarme. En midlertidig løsning, kan fx være en abonnementsordning på en varmepumpe.
Vær opmærksom på, at mængden af permanente installationer af fx varmepumper eller jordvarme i et område eller på en vej, kan påvirke vurdering af områdes behov for udlægning til fjernvarme.
En midlertidig installation kan derfor være at foretrække, såfremt jeres område forventes udlagt til fjernvarme.
Spar Energi (Spar Energi)
Varmepumpe på abonnement (Spar Energi)