Ejendomsskat
Her kan du finde oplysninger om ejendomsskatten og ejendomsvurdering.
OBS: En del borgere har modtaget en ejendomsskattebillet for 2023, som erstatter den tidligere fremsendte, da det anvendte skattegrundlag har været for højt beregnet.
Fejlen har ramt ejerboliger, hvor beregningen af det anvendte skattegrundlag er baseret på loftsværdien 2021 eller tidligere.
For 2021 har der været anvendt en reguleringssats på 4,4% i stedet for 2,8%.
-
Hvornår og hvordan skal jeg betale min ejendomsskat?
Du betaler din ejendomsskat i 2 rater, 1. januar og 1. juli.
Ejendomsskattebilletten for 2023 udsendes via digital post den 1. december 2022. Alle ejere af ejendommen modtager ejendomsskattebilletten. Der bliver kun udsendt én original skattebillet. De øvrige ejere modtager en skattebillet med KOPI påtrykt uden betalingsoplysninger. Er der en administrator på ejendommen, har de modtaget den originale ejendomsskattebillet, og ejeren/ejere modtaget en kopi.
Er du ikke tilmeldt BS, kan du ca. 14 dage før forfaldsdatoen benytte dig af ’Mit Betalingsoverblik’. I Mit Betalingsoverblik kan du se dine ventende eller manglende betalinger til Rudersdal Kommune. Du kan vælge at betale med MobilePay eller med kreditkort.
Mit betalingsoverblik (Kræver NemID)
-
For sen betaling
Hvis du betaler din ejendomsskat for sent, pålægges du en rente på 0,4 % for hver måned, der går, inden du betaler. Jf. Ejendomsskattelovens § 27 stk. 5 udgør renten ved for sen betaling en rente i henhold til § 7, stk. 2 i Opkrævningsloven, med tillæg af 0,4 % for hver påbegyndt måned, indtil betaling.
Rentesatsen i Opkrævningslovens § 7 stk. 2 vedtages hvert år inden årets udgang. Rentesatsen for 2022 er vedtaget til 0,0 %. Hvilket betyder at den samlede rente ved for sen betaling udgør 0,4 % for 2022.
-
Fastfrysning af stigning i grundskyld 2018-2023
I forbindelse med regeringens boligudspil ”Tryghed for boligejerne” blev der indført en midlertidig indefrysningsordning for årene 2018 til 2020. Det indebærer, at hvis der er en stigning i din grundskyld, så bliver stigningen indefrosset.
Perioden for den midlertidige indefrysningsordning er forlænget til den 31/12 2023. Samtidig er det vedtaget, at ordningen er frivillig fra andet halvår 2021.
-
Fra- og tilvalg af indefrysning fra 2. halvår 2021
Den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld er frivillig fra 1. maj 2021, så du som boligejer kan fra- og tilvælge indefrysning fra 2. halvår 2021. Hvis du framelder dig ordningen, skal du betale det samlede indefrosne beløb. Det er alene din andel af indefrysningen på ejendommen, der frameldes. Det vil sige, at eventuelle andre ejere selv skal afmelde sig ordningen, hvis de ønsker det.
Du kan framelde dig ordningen ved at logge på Borger.dk med dit NemID. OBS! Løsningen vil være tilgængelig på Borger.dk fra 1. maj 2021.
Log på Borger.dk
Du skal være opmærksom på, at du ikke kan fortryde dit fravalg og få din oprindelige indefrysning tilbage. Du kan dog tilmelde dig indefrysningsordningen igen. Hvis du gør det, vil du kunne få indefrosset fra og med næste grundskyldsrate efter tilmeldingen.
Hvis du ikke har NemID, kan du kontakte kommunen via mail eller brev og bede om at blive frameldt eller tilmeldt igen. Du kan sende et brev til Rudersdal Kommune, Byplan, Ejendomsskat, Øverødvej 2, 2840 Holte eller sende en mail til Byplan@rudersdal.dk.
Hvis du ikke fravælger ordningen, fortsætter den som hidtil. Der tilskrives heller ikke fremover renter og gebyrer.
-
Hvornår skal det indefrosne beløb betales?
Du skal betale det indefrosne beløb, hvis du sælger din ejendom. Som sælger får du automatisk tilsendt en opkrævning fra kommunen. Hvis din ægtefælle overtager ejendommen, overtager vedkommende lånet.
-
Hvem gælder indefrysningsordningen for?
Indefrysningsordningen gælder for alle boligejere, som er registreret som ejer via deres CPR-nummer, og som betaler ejendomsværdiskat. Hvis stigningen i grundskylden er over 200 kr. pr. ejer, skal den indefryses. Lånet registreres på alle ejere af ejendommen efter ejerandel. Hvis du er omfattet af ordningen, står det samlede lånebeløb for indeværende år på din ejendomsskattebillet og er trukket fra i din opkrævning.
-
Ændret anvendelse af ejendommen
Hvis din ejendom ændrer anvendelse, så den ikke længere opfylder de betingelser, som er nævnt i ejendomsværdiskattelovens § 4, stk. 1-10, skal du indfri indefrysningsbeløbet til og med det år, hvori ændringen har fundet sted. Det kan fx være, hvis du river dit enfamiliehus ned. Du får automatisk tilsendt et indfrielsesbrev og opkrævning fra kommunen. Se mere i ejendomsværdiskatteloven.
Ejendomsværdiskatteloven (Retsinformation)
-
Årlig opgørelse over det indefrosne beløb
Du får en årlig opgørelse, som viser det indefrosne beløb for de enkelte år og i alt. Opgørelsen kommer hvert år i januar måned. Du modtager som standard brevet i e-boks. Hvis du er fritaget for digital post, modtager du opgørelsen pr. brev.
-
Boligskatten frem mod 2024
-
Se din ejendomsskattebillet
Du kan finde din ejendomsskattebillet ved at logge ind på Borger.dk med NemId. Her kan du også se tidligere års ejendomsskattebilletter inden for din egen ejerperiode.
Borger.dk
Alle ejere af ejendommen modtager ejendomsskattebilletten. Der bliver kun udsendt én original skattebillet. De øvrige ejere modtager en skattebillet med KOPI påtrykt uden betalingsoplysninger.
Hvis der er tilknyttet en administrator til ejendommen, modtager vedkommende den originale skattebillet.
-
Grundskyldspromille
Grundskyldspromillen er en promille, der vedtages af kommunalbestyrelsen i oktober for det kommende budgetår. Promillen betales af grundværdien som skat til kommunen.
Grundskyldspromillen er i 2023 vedtaget uændret på 22,93.
-
Grundskatteloftsværdien
Finansministeren vedtager hvert år stigningsprocenten i grundskatteloftsværdien for det kommende år. Fra 2022 er stigningen ændret til at måtte udgøre 2,8 procent. Beregningsgrundlaget kan højest udgøre grundværdien.
Grundskatteloftsværdien kan dog stige med mere end 2,8 procent, hvis der er sket ændring af grundlaget for beregning af grundskatteloftsværdien. Det kan fx være ændring af fradrag for grundforbedringer eller ændring af det matrikulære grundareal. Det er Skat, der regulerer grundskatteloftsværdien.
Hos Skatteministeriet kan du se en oversigt over reguleringsprocenten fra år til år.
Oversigt over reguleringsprocenten (Skatteministeriet)
-
Ejendomsvurdering
Vurderingsmyndigheden påbegyndte udsendelsen af de første 50.000 vurderinger af ejerboliger (enfamiliehuse) med skæringsdato 1. januar 2020 den 1. september 2021. Udsendelsen omfatter boliger fordelt over hele landet.
Du kan læse mere på Vurderingsstyrelsens hjemmeside om den kommende proces:
Vurderingsportalen
-
Husk ejendomsskatten i overgangsperioden ved ejerskifte
Ejerskiftet vil blive indberettet snarest muligt, efter kommunen har modtaget informationen fra tinglysningen. Dog vil ejerskifter med overtagelse efter førstkommende ratebetaling blive indberettet efterfølgende.
Som ny ejer vil du herefter få tilsendt en ny ejendomsskattebillet. Hvis du ikke har modtaget ejendomsskattebillet og girokort, er det ikke en gyldig grund til at undlade at betale ejendomsskat.